Ρεπορτάζ - alfavita.gr
Επιμέλεια - Κλειώ Ιωάννου
Επιμέλεια - Κλειώ Ιωάννου
Ο κύβος ερρίφθη στον στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα. Οι εκβιαστικοί όροι με τους οποίους τέθηκε το δίλημμα προκαταλαμβάνουν την απόφαση των εργαζομένων οι οποίοι έχουν να επιλέξουν μεταξύ υποχρεωτικής μετάταξης – μετακίνησης και απόλυσης.
Δημοσίευμα της εφημερίδας «Επενδυτής» σημειώνει πως όποιος δεν δέχεται την μετακίνηση του σε κενές θέσεις άλλων υπηρεσιών πάει… σπίτι του.
Παράλληλα ο αρμόδιος Υπουργός κ. Α. Μανιτάκης υπέγραψε χθες απόφαση η οποία μετακινεί μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου 2.000 υπαλλήλων που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα
Η συγκεκριμένη διαδικασία δεν αφορά το πρόγραμμα κινητικότητας 25.000 υπαλλήλων που θα πραγματοποιηθεί φέτος μετά την αξιολόγηση του προσωπικού.
Κεντρική στόχευση της κυβέρνησης είναι να πέσει μεγάλο «ψαλίδι» δομές και τις υπηρεσίες του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Ενδεικτικό παράδειγμα είναι οι δήμοι οι οποίοι θα είναι οι μπροστάρηδες στην μείωση του προσωπικού και της συρρίκνωσης.
Παράλληλα θα αρχίσει η διαδικασία αξιολόγησης των δομών προκειμένου να δημιουργηθούν πρότυπα σχέδια που πάνω τους θα βασιστούν όλοι οι ομοειδείς φορείς, για να οικοδομήσουν τα δικά τους οργανογράμματα.
Τα μέχρι τώρα κενά που έχουν παρουσιάσει οι φορείς κυμαίνονται στις 8.000 θέσεις.Πρώτο σε κενές θέσεις εμφανίζεται το Υπουργείο προστασίας του Πολίτη ενώ ακολουθεί το Υπουργείο Εσωτερικών με 1.065 θέσεις.
Από τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις θα τεθούν επιπλέον 25.000 υπάλληλοι σε διαθεσιμότητα το 2013.Όπως αναφέρει ο Επενδυτής οι υπάλληλοι αυτοί θα προέρχονται από 4 βασικές δεξαμενές
- Από τη μείωση των δομών και των υπηρεσιών των υπουργείων
- Από την αξιολόγηση άλλων φορέων όπως νοσοκομεια, ασφαλιστικά ταμεία, πανεπιστήμια ΝΠΔΔ
- Από τους οργανισμούς που θα συγχωνευτούν ή θα καταργηθούν
- Από την αξιολόγηση όλων των υπαλλήλων του Δημοσίου