Υπό την πίεση της επικείμενης κατάρρευσης της Ελλάδας (η εσωτερική αγορά έχει καταρρεύσει και μάλιστα σήμερα έχουμε μπαράζ απολύσεων σε όλες τις μεγάλες καταναλωτικές αλυσίδες ΙΚΕΑ, κλείνει το Costa Caffe, η Citibank κλείνει 16 υποκαταστήματα κλπ) το Eurogroup απ΄ότι αναφέρουν οι πληροφορίες, εγκρίνει το μάξιμουμ που μπορεί να εγκριθεί αυτή την στιγμή σε ότι αφορά την επιβίωση της χώρας. Τα όσα δεν αποφασισθούν δεν είναι αρνητικά για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα, αλλά το ερώτημα είναι αν προλαβαίνουν να σώσουν κάτι που οι ίδιοι πυροβόλησαν.
Συγκεκριμένα όπως αναφέρουν αξιόπιστες πηγές της κυβέρνησης στο defencenet.gr το αποψινό Eurogroup:
• δίνει προσωρινή λύση στο χρηματοδοτικό κενό της Ελλάδας για τα επόμενα 2 - 4 χρόνια,
• ικανοποιεί την απαίτηση της Γερμανίας για την εφαρμογή κοκτέιλ μέτρων χωρίς κούρεμα για τη χώρα μας μέχρι τις εθνικές εκλογές στο Βερολίνο, αλλά και
• καθησυχάζει ταυτόχρονα την πλευρά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Κριστίν Λαγκάρντ για τη διατηρησιμότητα του ελληνικού χρέους.
Τα εργαλεία για την επίτευξη αυτών των στόχων θα είναι τα εξής:
• Πολύ χαμηλά - έως μηδενικά - επιτόκια για τα δάνεια, που έχει πάρει ήδη η Ελλάδα
• Επιστροφή των κερδών, που έχουν αποκομίσει οι 16 κεντρικές τράπεζες από τα ελληνικά ομόλογα
• Επαναγορά χρέους από τη χώρα μας
• Κούρεμα του χρέους, που κατέχει ο επίσημος τομέας, το 2016.
Μέχρι τότε, θα πρέπει να έχουν κινηθεί οι απαραίτητες διαδικασίες, ώστε να προχωρήσει το OSI.
Την ίδια στιγμή πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Α. Σαμαράς μεταβαίνει στις Βρυξέλλες το βράδυ της Τετάρτης για να συναντηθεί με τον Χ. Ρομπάι.
Παράλληλα νομικές συμβουλές για την επαναγορά του ελληνικού χρέους ζήτησαν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι σύμφωνα με το Reuters. Η διαδικασία κινήθηκε μετά την γερμανική πρόταση να αγοράσει πίσω η Ελλάδα το 50% των ομολόγων που κατέχουν ιδιώτες, στα 25 σεντς.
Μάλιστα ένας ανώτερος γάλλος αξιωματούχος είπε ότι μια απόφαση για την επαναγορά θα μπορούσε ακόμη και να ληφθεί σήμερα. «Είναι δυνατόν να γίνει το συντομότερο, απόψε», ανέφερε.
Στην Ουάσιγκτον είναι σε ανοικτή γραμμή με τις Βρυξέλλες και ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τ.Γκάϊτνερ, παρακολουθεί στενά την διαβούλευση. Το ερώτημα είναι: Εδώ που έχει φτάσει η ελληνική οικονομία τα μέτρα αυτά θα την ωφελήσουν;
Αν λαμβάνονταν πριν ένα ή δύο χρόνια, ίσως να ήταν ευεργετικά, σήμερα που έχει εισέλθει η χώρα στο σπιράλ μιας τροματική ύφεσης, προλαβαίνουν; Ή τώρα τρέχουν για να μην απωλέσουν γεωστρατηγικά μια Ελλάδα που καταρρέει συμπαρασύροντας και την πολιτική ελιτ που τους στηρίζει;
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr