Ενώ οι εταιρίες των media διανύουν τη χειρότερη περίοδο στην ιστορία τους, βυθσμένες σε ζημιές και χρέη, στον κλάδο παρατηρείται πάλι έντονη κινητικότητα, η οποία συναρτάται με διεργασίες στον πολιτικό χώρο και με προσπάθειες αναδιάταξης του επιχειρηματικού χάρτη. Χρήμα διοχετεύεται σε νέα εκδοτικά εγχειρήματα και για τη στήριξη προβληματικών επιχειρήσεων media. Σε πρωταγωνιστικό ρόλο το εφοπλιστικό κεφάλαιο.
Από ποιούς στηρίζονται όμως αυτές οι αλλαγές και γιατι οδηγούν στο να αλλάξουν ρότα κάποια μέσα; πώς επηρεάζονται από τις οικονομικες εξελίξεις;
Η ροή χρήματος επιταχύνεται, καθώς επιχειρηματίες, κατεστημένα συμφέροντα και κέντρα πολιτικοοικονομικής ισχύος προσπαθούν να αποκτήσουν "φωνή" και "εργαλεία" για να διαδραματίσουν ρόλο στις επερχόμενες εξελίξεις.
Οικονομική στήριξη παρέχεται σε νέες εκδοτικές προσπάθειες και σε παλιές επιχειρήσεις του κλάδου που αντιμετωπίζουν προβλήματα, ενώ διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη για εξαγορές μεριδίων συμμετοχής.
Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος ισχυρών επιχειρηματικών συμφερόντων βρίσκονται ο ΔΟΛ και το Mega Channel ("Τηλέτυπος"), που χρειάζονται επειγόντως κεφάλαια μετά τη συσσώρευση μεγάλων ζημιών τα τελευταία χρόνια.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ιδιοκτήτης του ΔΟΛ Στ. Ψυχάρης βρίσκεται κοντά σε συμφωνία για να μπουν στον όμιλο στρατηγικοί επενδυτές που θα εισφέρουν "φρέσκο" χρήμα, απολύτως αναγκαίο για την αντιμετώπιση των προβλημάτων και την αναζωογόνηση του.
Επενδυτές-επιχειρηματίες πρόθυμους να συνδράμουν και να συμμετάσχουν σε ένα εγχείρημα "παλινόρθωσης" της εφημερίδας "Ελευθεροτυπία" φαίνεται να έχει βρεί η Μάνια Τεγοπούλου, μεγαλομέτοχος-ιδιοκτήτρια της ομώνυμης εισηγμένης εκδοτικής εταιρίας, που έχει βγει από το ταμπλό του ΧΑ.
Επιχειρηματίες που συνδέονται με τον Πάνο Καμμένο κινούνται για να αποκτήσουν τον τίτλο της "Απογευματινής" και να την επανεκδώσουν, διατηρώντας τον κεντροδεξιό προσανατολισμό που είχε, προσφέροντας όμως διακριτική υποστήριξη στους Ανεξάρτητους Έλληνες.
Επιχειρηματικά κεφάλαια συνδράμουν την προσπάθεια των ιδιοκτητών της εβδομαδιαίας εφημερίδας "Ποντίκι" (Αντ. Δελατόλας κλπ) να δημιουργήσουν εκδοτικό όμιλο με ημερήσια εφημερίδα και ραδιοφωνικό σταθμό. Η συνέχεια θα εξαρτηθεί από τις επιδόσεις και τη δυνατότητα επιβίωσης της εφημερίδας "6 Μέρες" που κυκλοφόρησε πρόσφατα.
Οι ανακατατάξεις στα μέσα ενημέρωσης διαμορφώνονται όμως, και από τις οικονομικές εξελίξεις οι οποίες κατάφεραν μέσα σε χρόνο ντε- τε να κάνουν το "μνημονιακό" έντυπο Βήμα να κάνει στροφή σε σκληρή αντιμνημονιακή κατεύθυνση κατακεραυνώνοντας τρόικα και Ευρωπαϊκή ένωση.
Η κίνηση αυτή καθορίστηκε από δύο σημαντικές εξελίξεις στον κλάδο των τραπεζών που θα παίξουν αποφασιστικό ρόλο στον κλάδο του τύπου.
Η μία είναι ότι, στις τράπεζες που ενισχύονται με "δανεικό" κρατικό χρήμα μέσω ΤΧΣ, θα μπουν από την 1η Ιανουαρίου επίτροποι, οι οποίοι θα έχουν δικαίωμα βέτο σε όλες τις σημαντικές αποφάσεις και θα ασκούν έλεγχο στις μεγάλες χορηγήσεις, στις ρυθμίσεις παλιών δανείων κλπ.
Η δεύτερη αφορά το "ξεσκόνισμα" παλιών δανείων που έχουν δοθεί από αυτές τις τράπεζες. Οπως διαρρέεται από πηγές της ΤτΕ, το ΤΧΣ διερευνά ήδη φακέλους που αφορούν χορηγήσεις καθ' υπέρβαση ορίων, δάνεια πρός στελέχη τραπεζών, μέλη των διοικήσεων τους, συγγενικά πρόσωπα, συνδεδεμένες επιχειρήσεις κλπ.
Τι λόγο έχουν να ανησυχούν οι βαρόνοι των media;
Εμφανώς κανέναν. Το λέει και ο εκδότης του Βήματος και ιδιοκτήτης του ΔΟΛ Στ. Ψυχάρης, στο άρθρο του στο τελευταίο φύλλο της εφημερίδας: «Οσοι ερευνούν για δάνεια των εφημερίδων, ας γνωρίζουν ότι ο "θησαυρός" θα είναι άνθρακες. Και ότι οι εφημερίδες αυτής της χώρας μπορεί να εκδοθούν ακόμη και τετρασέλιδες - αλλά θα εκδοθούν και θα κυκλοφορήσουν, έστω χέρι με χέρι!».
Η φράση μπαίνει εν είδει υποσημείωσης, στο τέλος του άρθρου που τιτλοφορείται "Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΙΚΙΑ". Οπου ο εκδότης του "μνημονιακού" Βήματος ξεσπαθώνει κατά της τρόικας. Οχι τόσο για τα μέτρα αιματηρής λιτότητας, αλλά για τους κανόνες που επιβάλλει στις τράπεζες....
Γιώργος Παντελίδης - AlfaVita