Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2012

Με ποιους συνομιλούν οι πρεσβείες στην Αθήνα


Ποια πολιτικά πρόσωπα βλέπουν θετικά στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες
Με ποιους συνομιλούν οι πρεσβείες στην Αθήνα
Οι κκ. Στυλιανίδης (αριστερά), Αβραμόπουλος και Αρβανιτόπουλος (δεξιά), για διαφορετικούς λόγους ο καθένας, είναι μεταξύ των προνομιακών συνομιλητών των ξένων πρεσβειών, την ώρα που ο πρωθυπουργός κ. Σαμαράς φαίνεται να «χάνει πόντους» στο ευρωπαϊκό μέτωπο

Το βράδυ της περασμένης Τετάρτης οι βασικές πρεσβείες στην Αθήνα είχαν την προσοχή τους στραμμένη στο Ελληνικό Κοινοβούλιο και στη μάχη  για το τρίτο μνημόνιο. Ταυτόχρονα είχαν «ανοιχτή γραμμή» με τις κυβερνήσεις τους για να τους μεταφέρουν την εικόνα από το πεδίο των διαδηλώσεων και τις πολιτικές εξελίξεις, καθώς υπήρχε ο φόβος καταψήφισης του μνημονίου και δημιουργίας κλίματος αστάθειας κρίσης. Ηταν μια βραδιά-σταθμός για τις πρεσβείες, κεντρικά στελέχη των οποίων ήταν σε διαρκή επαφή με πολιτικά πρόσωπα σχεδόν από όλο το φάσμα του πολιτικού κόσμου για μια πιο σφαιρική εικόνα. Αυτή η σχέση μεταξύ των δύο πλευρών υπάρχει εδώ και αρκετό καιρό και πολλοί βουλευτές διατηρούν τακτική επικοινωνία με πρεσβείες για ανταλλαγή απόψεων και πολιτική ζύμωση.




Οι ραγδαίες εξελίξεις σε όλα τα επίπεδα στην Ελλάδα και η αναμενόμενη ανασύνθεση του πολιτικού σκηνικού ενδυναμώνουν αυτές τις επαφές καθώς ορισμένες κυβερνήσεις βλέπουν με καλό μάτι ορισμένα πολιτικά πρόσωπα που συμμετέχουν σε παρασκηνιακές διεργασίες και στους οποίους αναγνωρίζουν ηγετικές ικανότητες εν όψει της επόμενης φάσης του μεταμνημονιακού πολιτικού μετασχηματισμού.
Η προσοχή των πρεσβειών αναπόφευκτα τους τελευταίους μήνες επικεντρώνεται στη Νέα Δημοκρατία, που αποτελεί κατ' αυτούς τον βασικό πυλώνα του πολιτικού συστήματος, όπως έχουν διαμορφωθεί οι εξελίξεις. Προβληματισμός επικρατεί στις πρεσβείες για τον πρωθυπουργό κ. Αντ. Σαμαρά, το κύρος του οποίου φέρεται να έχει τρωθεί, ειδικά μετά τον Σεπτέμβριο.
Το πολιτικό κεφάλαιο του κ. Σαμαρά είχε ενισχυθεί μετά τις επισκέψεις στην Αθήνα των κκ. Ζοζέ Μπαρόζο και Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, κυρίως όμως μετά το ταξίδι του ίδιου στο Βερολίνο, όπου συναντήθηκε με την Ανγκελα Μέρκελ. Οι καλές ειδήσεις ενισχύθηκαν και λόγω της επίσκεψης της γερμανίδας καγκελαρίου στην Αθήνα.
Ωστόσο η μεγάλη καθυστέρηση στη λήψη αποφάσεων και η αμφίσημη στάση του κ. Σαμαρά έχουν ενοχλήσει  ορισμένους στο εξωτερικό καθώς  δεν έχουν γίνει πράξεις πολλά από τα συμφωνηθέντα. Η ψήφιση δε του μνημονίου μόνο από 153 βουλευτές υποδηλώνει, σύμφωνα με ξένους διπλωμάτες, ότι «κανείς δεν γνωρίζει τι μπορεί να ξημερώσει στην Ελλάδα».

Οι «γαλάζιοι» επισκέπτες
Εκ της θέσεώς του προνομιακός συνομιλητής των πρεσβειών είναι ο υπουργός Εξωτερικών κ. Δ. Αβραμόπουλος. Θεωρείται πρόσωπο που μπορεί να του έχουν εμπιστοσύνη και δεν αρνούνται ότι υπό προϋποθέσεις μπορεί να έχει ρόλο σε μεταβατική περίοδο. Κυρίως υπάρχει θετικό κλίμα για τον ίδιο στις ΗΠΑ καθώς διατηρεί κανάλια επικοινωνίας, ενώ δεν αφήνει αναξιοποίητες τις δυνατότητες που του παρέχει η θέση του για να ενισχύσει αυτή την εικόνα.
Πρόσωπο που εκτιμούν θεωρείται ο υπουργός Παιδείας κ. Κ. Αρβανιτόπουλος, ο οποίος είχε αρχίσει να γίνεται συνομιλητής των πρεσβειών πριν από χρόνια, ως διευθυντής του Ινστιτούτου Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραμανλής». Η ανέλιξή του πρώτα ως διευθυντή του Πολιτικού Γραφείου του κ. Σαμαρά και μετέπειτα ως υπουργού τού άνοιξε δρόμους κυρίως με την πλευρά των ΗΠΑ, όπου ο ίδιος έχει σπουδάσει.
Στη λίστα της πρεσβείας των ΗΠΑ με τα πρόσωπα που θεωρούνται «παίκτες» στο σύστημα εξουσίας είναι και ο υπουργός Δημόσιας Τάξης κ. Ν. Δένδιας. Και αυτό λόγω της πολιτικής που εφήρμοσε ως υπουργός Δικαιοσύνης (θέμα βίζας) και τώρα στο νέο νευραλγικό και κρίσιμο πόστο του για την εποπτεία των ερευνών για την τρομοκρατία, ενώ αποτελεί και προνομιακό συνομιλητή του Ισραήλ.
Συνομιλητής της πρεσβείας των ΗΠΑ, παρά το γεγονός ότι εμφανίζεται ως ο εμπνευστής της στροφής του κ. Σαμαρά προς τη Γερμανία, παραμένει ο  σύμβουλος του Πρωθυπουργού  κ. Χρ. Λαζαρίδης, τον οποίο και παλαιότερα τα τηλεγραφήματα των WikiLeaks  επεσήμαναν ως συμμετέχοντα σε «κλειστή σύσκεψη». Μάλιστα ο κ. Λαζαρίδης εμφανιζόταν, σύμφωνα με τα απόρρητα τηλεγραφήματα των WikiLeaks, αντίθετος στα διπλωματικά ανοίγματα του πρώην πρωθυπουργού κΚ. Καραμανλή στη Ρωσία.
Ανοιχτή γραμμή με πρεσβείες έχει και ο υπουργός Αμυνας κ. Π. Παναγιωτόπουλος λόγω και της μεγάλης πίεσης που ασκείται για τα εξοπλιστικά. Ο κ. Παναγιωτόπουλος έχει αναλάβει, κατόπιν εντολής του κ. Σαμαρά, τη διαχείριση σημαντικού μέρους των σχέσεων με το Ισραήλ. Παράλληλα δεν κρύβει τα φιλοαμερικανικά του αισθήματα, για τα οποία δηλώνει ιδιωτικώς ότι δεν ντρέπεται, ενώ δεν παραλείπει να φλερτάρει με τους Ρώσους.   
Το... αγαπημένο στέλεχος της ΝΔ για πολλές πρεσβείες θεωρείται ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος κ. Μ. Βορίδης, με τον οποίο συνομιλούν άνετα τόσο η πρεσβεία των ΗΠΑ όσο και αυτή της Γερμανίας. «Αγαπημένο παιδί» της γερμανικής πλευράς είναι και ο υπουργός Εσωτερικών κ. Ευρ. Στυλιανίδης, που αποτελεί και τον εντεταλμένο της ελληνικής κυβέρνησης για να συνομιλεί με τον Γιοακίμ Φούχτελ για να προωθηθεί η ελληνογερμανική συνεργασία στον τομέα της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Την καλύτερη σχέση με τη Γερμανία όμως εξακολουθεί να  έχει η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία θεωρείται πρόσωπο εμπιστοσύνης για τη γερμανική πολιτική και οικονομική ελίτ. Οι επισκέψεις της είναι συχνές στη Γερμανία. Πρόσφατα μίλησε σε εκδήλωση της Ενωσης Γερμανικών Τραπεζών, ενώ είχε πολλές επαφές με το κεντρικό σύστημα εξουσίας.

Γεύματα και συνάξεις
Στα γεύματα και στις μυστικοσυνάξεις των ξένων διπλωματικών κατοικιών υπάρχουν και άλλοι «γαλάζιοι» που είναι δημοφιλείς. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνεται ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Σ. Κεδίκογλου, ο οποίος έχει προνομιακή σχέση επί πολλά χρόνια με τη Ρωσία. Επίσης συνομιλητές των πρεσβειών είναι ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών της Βουλής κ. Μ. Βαρβιτσιώτης, ο βουλευτής κ. Αδ. Γεωργιάδης, η υπουργός Τουρισμού κυρία Ολγα Κεφαλογιάννη, ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης, ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Ν. Μηταράκης (συνομιλεί καλά με τη βρετανική πρεσβεία), ο υπουργός Ναυτιλίας κ. Κ. Μουσουρούλης και ο κ. Αρ.  Σπηλιωτόπουλος. Πρόσωπο-κλειδί θεωρείται από τους ξένους ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Κ. Χατζηδάκης, ο οποίος έχει τακτική επικοινωνία και με κέντρα λήψης των αποφάσεων στις Βρυξέλλες, όπου υπάρχει θετική εικόνα για τον ίδιο.
Στο ευρύτερο σύστημα της Δεξιάς οι πρεσβείες παρακολουθούν τις κινήσεις του προέδρου των Ανεξαρτήτων Ελλήνων κ. Π. Καμμένου και των δύο υπαρχηγών του, των κκ. Χρ. Ζώη και Κ. Μαρκόπουλου. Ο κ. Καμμένος διατηρεί επαφές με ισραηλινούς κύκλους και συνομιλεί υπερατλαντικά, ο κ. Μαρκόπουλος έχει καλύτερες σχέσεις με την πρεσβεία των ΗΠΑ, ενώ ο κ. Ζώης είναι προνομιακός συνομιλητής των Γάλλων.



ΣΥΡΙΖΑ, το νέο... brand name
«Εξυπνο και πνευματώδη» θεωρούν τον κ. Τσίπρα ξένοι διπλωμάτες
Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το νέο brand name στην ελληνική πολιτική σκηνή για τους ξένους διπλωμάτες στην Αθήνα. Η εκτόξευσή του στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και η συμπεριφορά Ιανού που ακολουθούν πολλά στελέχη του αλλά και ο πρόεδρός του κ. Αλ. Τσίπρας έχουν πυροδοτήσει την περιέργεια των ξένων πρεσβειών.
Ολα συμπυκνώνονται στο ερώτημα: «Πού το πάει ο Αλέξης;». Πάντως η εντύπωση που έχει δημιουργήσει ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης στους ξένους συνομιλητές του είναι πολύ καλύτερη από τη δημόσια εικόνα που ο ίδιος δημιουργεί. Οι ξένοι διπλωμάτες τον βρίσκουν προσγειωμένο, έξυπνο και πνευματώδη.
Ενδεικτική του ενδιαφέροντος ήταν η συνάντηση που είχε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ την εβδομάδα που μας πέρασε με τον πρεσβευτή της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Ντολντ. Η διάρκειά της ήταν περίπου μία ώρα και 15 λεπτά. Ο γερμανός διπλωμάτης, ο οποίος  κινείται πολύ καλύτερα από τους μάλλον άχρωμους προκατόχους του, ήταν μόνος και κρατούσε εκείνος σημειώσεις. Στο πλευρό του κ. Τσίπρα ήταν μεταξύ άλλων και ο «σκιώδης» υπουργός Οικονομικών του κόμματος κ. Γ. Δραγασάκης.
Ποιο ήταν το συμπέρασμα της συνάντησης αυτής; Οι Γερμανοί ψάχνονται όσον αφορά την Ελλάδα. Και ενδιαφέρονται να μάθουν από πρώτο χέρι τις απόψεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλά και το τι θα πράξει σε περίπτωση που γίνει κυβέρνηση. Κατανοούν άλλωστε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ συμβολίζει το «νέο» στο ελληνικό πολιτικό σύστημα, για το οποίο οι δείκτες εμπιστοσύνης κινούνται πολύ χαμηλά στις πρεσβείες των μεγάλων ευρωπαϊκών χωρών στην Αθήνα.
Στη συνάντηση αυτή ο κ. Τσίπρας φέρεται να ξεκαθάρισε ότι το κόμμα του δεν αμφισβητεί σε καμία περίπτωση την ευρωπαϊκή προοπτική της Ελλάδας. Και επίσης στο θέμα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, στο οποίο επιμένουν πολύ οι Γερμανοί, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι προφανώς και δεν είναι εναντίον αλλά από τη στιγμή που έχουν συνδεθεί με ένα τόσο ασφυκτικό πακέτο λιτότητας, πώς θα μπορούσε να υπάρξει momentum για προώθηση τέτοιων αλλαγών; Για τον λόγο αυτόν ο ΣΥΡΙΖΑ πιστεύει ότι η εκταμίευση της επόμενης δόσης είναι αναγκαία. Εκτεταμένη συζήτηση έγινε επίσης για το θέμα της φοροδιαφυγής αλλά και για τα απίστευτα προνόμια που εξακολουθεί να απολαμβάνει η οικονομική ολιγαρχία στην Ελλάδα.
Οι προνομιακοί συνομιλητές των ξένων πρεσβειών αποτελούν την ομάδα των «πραγματιστών» (pragmatists) του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με την  άποψη ευρωπαίου διπλωμάτη. Στην ομάδα αυτή περιλαμβάνονται η κυρία Ρένα Δούρου, αρμόδια για την εξωτερική πολιτική, ο κ. Δραγασάκης και ο κ. Γ. Σταθάκης επί οικονομικών ζητημάτων, αλλά και ο κ. Δ. Παπαδημούλης, ο οποίος έχει ευρωπαϊκή εμπειρία. Το προσεχές διάστημα η αξιωματική αντιπολίτευση σχεδιάζει κινήσεις-έκπληξη σε διεθνές πεδίο. Πολύ σημαντικό θεωρείται επίσης να σπάσει ο πάγος στα κοινοτικά κέντρα αποφάσεων.   
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον ΣΥΡΙΖΑ επιδεικνύουν και οι Ηνωμένες Πολιτείες. Μάλιστα προετοιμάζεται επίσκεψη στελεχών του στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, αλλά εν όψει των προεδρικών εκλογών προτιμήθηκε η αναβολή της για αργότερα. Οι συζητήσεις με την αμερικανική πρεσβεία είναι τακτικές, καθώς οι Αμερικανοί ενδιαφέρονται να μάθουν τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ σε περιφερειακά θέματα που τους απασχολούν ιδιαίτερα. Παρά τον διχασμό που επικρατεί στους κόλπους του κόμματος, η ηγεσία του έχει αποφασίσει ότι θα συνομιλεί με όλους, ανεξαρτήτως διαφορετικών προσεγγίσεων. Υπό αυτό το πρίσμα έπεσαν γέφυρες και με το Ισραήλ, κάτι που αποδείχθηκε από τη συνάντηση που είχε ο ισραηλινός πρόεδρος Σιμόν Πέρες με τον κ. Τσίπρα και την κυρία Δούρου κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα.



Πληρώνει τη φθορά
Σε δεύτερη μοίρα το ΠαΣοΚ
Το άλλοτε κραταιό ΠαΣοΚ δεν φιγουράρει πλέον στην κορυφή των προτιμήσεων των ξένων διπλωματών. Δεν είναι μόνο η αποχώρηση του κ. Γ. Παπανδρέου που είχε εκτενές δίκτυο επαφών στο εξωτερικό. Είναι και η ραγδαία πολιτική φθορά του Κινήματος. Ωστόσο οι επαφές των στελεχών του ΠαΣοΚ με ξένους παράγοντες πρέπει να διακριθούν σε δύο κατηγορίες: στα νέα στελέχη που προωθεί ο κ. Ευ. Βενιζέλος και σε παλαιότερα στελέχη που έχουν οικοδομήσει δικό τους δίκτυο έπειτα από πολλά χρόνια κυβερνητικής θητείας. Ο ίδιος ο κ. Βενιζέλος φέρεται μεταξύ άλλων να έχει επιλέξει να συνομιλεί τακτικά με τη γαλλική πλευρά.
Στη δεύτερη κατηγορία εντοπίζονται τρία πρόσωπα, οι κκ. Α. Λοβέρδος και Μ. Χρυσοχοΐδης και η κυρία Αννα Διαμαντοπούλου. Η τελευταία προτιμά να κινείται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, λόγω και της παρελθούσας εμπειρίας της στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και των επαφών της με το think tank Notre Europe που αντλεί την επιρροή του από τον πρώην πρόεδρο της Επιτροπής Ζακ Ντελόρ. Η κυρία Διαμαντοπούλου μπορεί να μην εμφανίζεται ενεργή αυτή την περίοδο, αλλά το όνομά της μετράει στις Βρυξέλλες. Οι κκ. Λοβέρδος και Χρυσοχοΐδης μιλούν, μεταξύ άλλων, τακτικά με την αμερικανική πρεσβεία και ακολουθούν προσωπική στρατηγική.
Κεντρικό ρόλο στην προώθηση της εικόνας του ΠαΣοΚ διεθνώς έχει αναλάβει η κυρίαΧριστίνα Μανωλοπούλου, επικεφαλής του Τομέα Διεθνών Σχέσεων. Πρόσφατα μάλιστα βρέθηκε στο Πεκίνο, προσκεκλημένη του Κομμουνιστικού Κόμματος, συνοδευόμενη από τον κ. Αγγ. Τόλκα, ο οποίος επίσης έχει αναβαθμισμένο ρόλο.
Στην ομάδα των νέων συμπεριλαμβάνονται ακόμη οι κκ. Ν. ΑνδρουλάκηςΟδ. Κωνσταντινόπουλος (είναι χαρακτηριστικό ότι με εντολή του κ. Βενιζέλου συμμετέχει στις συνεδριάσεις του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής - ΕΣΕΠ) και Χρ. Ζακολίκος (υποψήφιος στην Α' Αθηνών). Παράλληλα, έχει αναβαθμιστεί ο ρόλος της κυρίας Συλβάνας Ράπτη, ευρωβουλευτού του ΠαΣοΚ, στους κόλπους του ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PES).