Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2012

ΣΤΟ HARVARD Ο ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΑΠΟΔΕΧΤΗΚΕ ΤΟΝ ΓΚΙΟΡΓΙ ΙΒΑΝΟΦ ΩΣ ΜΑΚΕΔΟΝΑ


του Λάμπρου Δεμερτζή
Πολύς ντόρος αλλά και πολύ μελάνι χύθηκε για το γεγονός ότι ο Γιώργος Παπανδρέου διδάσκει στο Harvard. Είναι ένα ζητούμενο αυτό, ωστόσο δεν είναι το σημαντικότερο.

Την Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου ο Γιώργος Παπανδρέου μίλησε στο αμφιθέατρο του διασημότερου πανεπιστημίου στον κόσμο για την εμπειρία του ως Πρωθυπουργός στο θέμα της κρίσης (Former Prime of Greece George Papandreou shares his unique experience of the Eurozone Crisis and takes a look at the future of the Global Economy).

Ως πρώην Πρωθυπουργός, σίγουρα θα παρουσίασε από την δική του οπτική το ζήτημα της κρίσης, μακριά από την χώρα, και πως ένας ολόκληρος λαός βιώνει την κρίση, εξαιτίας και της δικής του πολιτικής. Όμως το ζητούμενο δεν είναι αυτό. Αν κοιτάξει κανείς προσεκτικά το πρόγραμμα των ομιλιών του Πανεπιστημίου, θα διαπιστώσει κανείς, ότι την ίδια ημέρα, και μόλις 4 ώρες νωρίτερα, ομιλητής στο Πανεπιστήμιο είναι και ο Γκιόργκι Ιβανόφ, πρόεδρος της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας.

Μάλιστα ο κ. Ιβανόφ, ασκώντας την εξωτερική πολιτική της χώρας του, στο πρόγραμμα παρουσιάζεται ως Πρωθυπουργός της Μακεδονίας.
Ο πρώην Πρωθυπουργός, είχε στα χέρια του το πρόγραμμα των ομιλιών και δεν έθεσε κανένα ζήτημα;  Πώς λοιπόν στο εσωτερικό, όλοι είναι πατριώτες και δεν αναγνωρίζουν τα Σκόπια με το όνομα Μακεδονία, και στο εξωτερικό κάνουν ομιλίες στο ίδιο Πανεπιστήμιο, την ίδια ημέρα; Πώς ο κ. Παπανδρέου δεν έφερε αντιρρήσεις για τον Ιγκόρ Ιβανόφ  και το Μακεδονία;





Ο πρωθυπουργός της FYROM, μίλησε στο Πανεπιστήμιο για την ενσωμάτωση, χωρίς την αφομοίωση της διαφορετικότητας, σε ένα καθαρά θέμα που αφορά τις σχέσεις της γειτονικής  χώρας με τις υπόλοιπες χώρες.

Και όλα αυτά όταν πριν από λίγες μέρες   ο πρόεδρος των Σκοπίων, Γκιόργκι Ιβάνοφ,  κατηγόρησε τους Έλληνες πολιτικούς πως «εξακολουθούν να ζουν στον 19ο αιώνα», ενώ δεν παρέλειψε να πει πως η ΠΓΔΜ βοηθά... την ελληνική οικονομία.

Ο Γκιόργκι Ιβάνοφ σε δηλώσεις που έκανε στο πλαίσιο των εγκαινίων της ετήσιας συνόδου του Crans Montana Forum στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν, είπε πως «το μέλλον μας παρεμποδίζεται από μια παράλογη διαμάχη». Αναφερόμενος στην διαφορά με την Ελλάδα για την ονομασία είπε πως μιλάει την «μακεδονική» γλώσσα, προέρχεται από μία χώρα που ονομάζεται «Μακεδονία» ενώ σε αυστηρό ύφος είπε πως η ΠΓΔΜ βοηθά την ελληνική οικονομία χωρίς να εξηγήσει τον τρόπο.

«Οι Έλληνες πολιτικοί εξακολουθούν να ζουν στις κατηγορίες του 19ου αιώνα, όπου μπορούσε κάποιος να αρνηθεί το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού. Πρόκειται για ένα θεμελιώδες δικαίωμα του ανθρώπου, που μόνο ο ίδιος μπορεί να ορίσει», είπε χαρακτηριστικά.



Επίσης δεν θεωρούμε καθόλου τυχαίο, που το Harvard, επέλεξε  την ίδια μέρα να μιλήσουν σε ακροατήριο εκπρόσωποι δυο χωρών, την ώρα που το ζήτημα του ονόματος βρίσκεται στον ΟΗΕ. Και ύστερα, ασκούμε  όλη μας την αυστηρότητα στον αν τα Σκόπια κατεβαίνουν ως Macedonia  στον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision, ή στο ποδόσφαιρο…

..
http://www.agioritikovima.gr/ethnika/10424-to-o-p
http://www.briefingnews.gr/revelations/item/34870