Δεν βγαίνουν τα μέτρα που έχει σχεδιάσει να πάρει η κυβέρνηση για να καλύψει το έλλειμμα που έχει προκύψει για την διετία 2013-2014
Με την μία τρύπα να ανοίγει μετά την άλλη, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, έχει να αντιμετωπίσει άμεσα το πρόβλημα του που θα βρεθούν τα λεφτά.
Οι χθεσινές συναντήσεις του κ. Στουρνάρα με βασικούς υπουργούς δεν είχε θεαματικά αποτελέσματα καθώς αρκετοί είχαν πάρει μαζί τους «διάθεση για θεωρητικές συζητήσεις».
Με τα επόμενα εικοσιτετράωρα να είναι κρίσιμα μετά και τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ, παράγοντες του υπουργείου επισημαίνουν ότι αν δεν υπάρξουν νέες παρεμβάσεις σε μισθούς και συντάξεις τα 11,5 δισ. ευρώ, δεν γίνεται να εξοικονομηθούν.
Σήμερα ο κ. Στουρνάρας θα έχει σύσκεψη με το οικονομικό επιτελείο ενώ το απόγευμα αναμένεται να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά. Μετά τις αρνητικές χθεσινές εκτιμήσεις της έκθεσης του ΔΝΤ για το «μακροοικονομικό περιβάλλον», δηλαδή την ύφεση και την ανεργία στη χώρα μας, και τις προβλέψεις για έλλειμμα 7% (αντί 6,7% του μνημονίου) και πρωτογενές έλλειμμα 2 δισ. ευρώ (αντί για 1%) κυβερνητικοί κύκλοι εκτιμούν ότι η πρόβλεψη για την ύφεση θα αναθεωρηθεί δραματικά από το 4,7% του ΑΕΠ που προβλέπει το μνημόνιο 2.
Τι θα ζητήσει η κυβέρνηση από την τρόικα
Αύριο Τετάρτη θα συναντηθούν οι πολιτικοί αρχηγοί για να συζητήσουν αν θα προτείνουν στη τρόικα να περικοπούν από τα 4 δισ. ευρώ από τα 11,5 δισ. ευρώ, οπότε η λήψη μέτρων να πρέπει να καλύψει 7,5 δισ. ευρώ τη διετία 2013-2014.
Αυτό όμως είναι κάτι που μπορεί να γίνει μόνο εφόσον υπάρξει επιμήκυνση της περιόδου προσαρμογής. Σενάριο το οποίο για ακόμη μια φορά η Γερμανία αρνήθηκε, μέσω του αναπληρωτή υπουργού Επικρατείας του ομοσπονδιακού υπουργείου Εξωτερικών, Μίκαελ Λινκ, ο οποίος είχε χθες συνάντηση με τον κ. Στουρνάρα. Ο κ. Λινκ δήλωσε ότι «δεν βλέπει με καλό μάτι την επιμήκυνση εάν δεν αποκατασταθεί η αξιοπιστία του φετινού προϋπολογισμού». «Η Γερμανία θα βοηθήσει μόνο αν η Ελλάδα φανεί φέτος αξιόπιστη», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός.
Ποιοι θα πληρώσουν τη «μαύρη τρύπα»
Το υπουργείο Εργασίας, υπουργείο Εθνικής Άμυνας και το Διοικητικής Μεταρρύθμισης θα κληθούν να σηκώσουν το βάρος. Στο υπουργείο Εργασίας αναμένεται να γίνουν περικοπές δαπανών 3,5 ως 4 δισ. ευρώ μέσω της θέσπισης εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων για τη χορήγηση των κοινωνικών-προνοιακών επιδομάτων, της επιβολής πλαφόν στο ανώτατο ποσό σύνταξής που μπορεί να λαμβάνει κάθε συνταξιούχος (περιλαμβάνει κύρια και επικουρική και ενδέχεται να τοποθετηθεί στα 2.400 ευρώ) και της περικοπής του εφάπαξ που ήδη περιλαμβάνεται στο μνημόνιο 2.
Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας κατέθεσε προτάσεις περικοπής των εξοπλιστικών δαπανών και άλλες εξοικονομήσεις ύψους 680 εκατ. ευρώ για το 2013, στις οποίες περιλαμβάνονται τα ισοδύναμα μέτρα ύψους 120 δισ. ευρώ για να μην γίνει η περικοπή στα Εδικά Μισθολόγια των στρατιωτικών.
Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης καλείται εξοικονομήσει 2,1 δισ. ευρώ χωρίς να γίνουν απολύσεις. Η λύση περιλαμβάνει την κατάργηση 255 φορέων του Δημοσίου, η εφαρμογή του κανόνα της μιας πρόσληψης για κάθε δέκα αποχωρήσεις, η επέκταση του Ενιαίου Μισθολογίου στις ΔΕΚΟ.
Διαβάστε επίσης: