Την παρέμβαση του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών Γ. Σακελάκου προκάλεσαν οι καταγγελίες για κυκλώματα που πουλούσαν πλαστά ιατρικά πιστοποιητικά σε μαθητές Γ' Λυκείου.
Ο κ. Σακελάκος παρήγγειλε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών να διενεργήσει προκαταρκτική εξέταση για το θέμα που ανέκυψε με την έκδοση πλαστών βεβαιώσεων δυσλεξίας, τενοντίτιδας ή συναφών ασθενειών σε μαθητές υποψήφιους στις πανελλήνιες εξετάσεις, ώστε να αποφύγουν τις γραπτές και να υπαχθούν στο προνομιακό καθεστώς των προφορικών εξετάσεων.
Η εντολή του Εισαγγελέα είναι η έρευνα να επεκταθεί χρονικά σε βάθος πενταετίας και να ελεγχθούν τόσο μαθητές, γονείς και γιατροί όσο και φοιτητές, που τα προηγούμενα χρόνια έδωσαν εξετάσεις με αυτό το καθεστώς.
Η διενέργεια της έρευνας διατάχθηκε μετά από δημοσίευμα της εφημερίδας ΕΘΝΟΣ, σύμφωνα με το οποίο υπάλληλοι δύο νοσοκομείων φέρονται να έχουν εκδώσει, έναντι αμοιβής που ξεκινούσε από 300 ευρώ και έφθανε ακόμη και τα 900, τουλάχιστον 121 ψευδή ιατρικά πιστοποιητικά σε λιγότερο από ένα χρόνο και συγκεκριμένα από τον Οκτώβριο του 2011.
Πηγές του Εφετείου τονίζουν ότι η εισαγγελική έρευνα έχει ως στόχο να εντοπίσει ποινικά αξιόποινες πράξεις και σε καμία περίπτωση να «ποινικοποιήσει» μία απολύτως νόμιμη διαδικασία, που αφορά παιδιά με εγνωσμένο πρόβλημα για τα οποία υπήρξε η πρόνοια του καθεστώτος των προφορικών εξετάσεων.