Κυριακή 24 Ιουνίου 2012

Οι 88 ώρες που «έβγαλαν» κυβέρνηση








Το παρασκήνιο, οι διεργασίες και οι συμβιβασμοί που έγιναν ανάμεσα στα επιτελεία Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ
Tου Κωνσταντινου Zουλα

Μπορεί να ηχεί παράδοξο, αλλά πιο πολύ κι από τις αναμενόμενες τριβές ανάμεσα στους τρεις κυβερνητικούς εταίρους, η επιτυχία ή μη της νέας κυβέρνησης θα κριθεί στις ενδοκομματικές ισορροπίες που καλούνται να τηρήσουν οι κ. Σαμαράς, Βενιζέλος και Κουβέλης. Αυτό επιβεβαιώθηκε πριν ακόμη και από τον σχηματισμό του υπουργικού συμβουλίου, με κορυφαία στελέχη της Ν.Δ., του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ να μην κρύβουν τις σοβαρές ενστάσεις τους για τον τρόπο που χειρίστηκαν οι πολιτικοί αρχηγοί την πρωτόγνωρη αυτή συνεργασία.

Αρκεί και μόνον να διαβάσει κανείς πόσες παράμετροι καθόρισαν τις οριστικές επιλογές των προσώπων που υπουργοποίησε ο κ. Σαμαράς. Ο πρωθυπουργός κλήθηκε να μην απογοητεύσει όσα στελέχη τον υποστήριξαν στη διάρκεια της πρόσφατης, αλλά και πολυκύμαντης διαδρομής του, να μη δυσαρεστήσει τους λεγόμενους πρωτοκλασάτους του κόμματος (άφησε, ωστόσο, εκτός τους κ. Στ. Δήμα και Αρ. Σπηλιωτόπουλο…), να τηρήσει γεωγραφικές ισορροπίες για να εκπροσωπείται κατά το δυνατόν όλη η χώρα και παράλληλα να κάμψει συγκεκριμένες επιθυμίες στελεχών του για υπουργεία τα οποία διεκδικούσαν μετ’ επιτάσεως οι κυβερνητικοί εταίροι του. Το αποτέλεσμα των συγκεκριμένων επιλογών θα κριθεί ούτως ή άλλως σύντομα. Ωστόσο, δεν είναι λίγοι όσοι προβλέπουν ότι η πρώτη αμφισβήτηση θα προέλθει μάλλον από την κ. Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία αδιαμφισβήτητα συνέβαλε στη νίκη της Ν.Δ., καθώς ο κ. Σαμαράς δεν υπουργοποίησε ούτε τον αδελφό της Κυρ. Μητσοτάκη, χάριν του οποίου ελέχθη ότι η πρώην υπουργός δεν διεκδικούσε κυβερνητική θέση.

Ακόμη πιο εύθραυστες μοιάζουν οι ισορροπίες στο ΠΑΣΟΚ. Η δημόσια αμφισβήτηση που δέχθηκε ο κ. Ευ. Βενιζέλος από τους κ. Ανδρ. Λοβέρδο και Μιχ. Χρυσοχοΐδη για την επιλογή του να μην αξιοποιήσει πολιτικά πρόσωπα θα κριθεί και αυτή σύντομα. Ηδη ωστόσο αρκετοί βουλευτές και πρώην υπουργοί του ΠΑΣΟΚ υποστηρίζουν ότι ο κ. Βενιζέλος έπραξε απερίσκεπτα αυτό ακριβώς που καταλογίζει στον κ. Σαμαρά στην κυβέρνηση Παπαδήμου, παραβλέποντας τη ζημία που υπέστη η Ν.Δ. για την παρελκυστική πολιτική της. Σημειωτέον δε ότι τον θέτουν από τώρα προ των σοβαρότατων ευθυνών για τυχόν αποτυχία της κυβέρνησης, υπογραμμίζοντας ότι οι άχρωμες επιλογές του είναι αμιγώς προσωπικές.

Πιο πολιτικές, τέλος, είναι οι ισορροπίες που θα κληθεί να κρατήσει στο εσωτερικό του κόμματός του ο κ. Κουβέλης. Υπογραμμίζεται ότι μια ισχυρή μειοψηφία στελεχών αλλά και βουλευτών της ΔΗΜΑΡ μέχρι τέλους τασσόταν υπέρ της ψήφου ανοχής και της μη συμμετοχής στην κυβέρνηση και ουδείς θέλει να φαντάζεται πώς θα αντιδράσει στις «νεοφιλελεύθερες» επιλογές στις οποίες τυχόν θα υποχρεωθεί από την τρόικα ο κ. Σαμαράς – βλέπε μαζικές αποκρατικοποιήσεις…

http://national-pride.org/2012/06/24/%ce%bf%ce%b9-88-%cf%8e%cf%81%ce%b5%cf%82-%cf%80%ce%bf%cf%85-%ce%ad%ce%b2%ce%b3%ce%b1%ce%bb%ce%b1%ce%bd-%ce%ba%cf%85%ce%b2%ce%ad%cf%81%ce%bd%ce%b7%cf%83%ce%b7/