Σπεύδουν να ξανανοίξουν το Σκοπιανό, την ώρα που η Ελλάδα είναι γονατισμένη και ουσιαστικά κουμάντο κάνει η «τρόικα». Λίγες μόνον εβδομάδες μετά τη «διφορούμενη» απόφαση του Δικαστηρίου της Χάγης (επί της προσφυγής των Σκοπίων για το βέτο της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ αναφορικά με την ένταξη της ΠΓΔΜ το 2008), ο μεσολαβητής του ΟΗΕ για το Σκοπιανό Μάθιου Νίμιτς(φωτο) ξεκινάει νέα πρωτοβουλία και νέο κύκλο συνομιλιών για το θέμα της ονομασίας και σπεύδει εντός των επόμενων ημερών σε Σκόπια (20 Φεβρουαρίου) και Αθήνα (22 Φεβρουαρίου).
Ουσιαστικά, ο κ. Νίμιτς, όπως σημειώνουν διπλωματικοί κύκλοι, επιχειρεί με διαδικασίες-εξπρές και με την Ελλάδα υπό απόλυτη πίεση και διάλυση να βρει λύση για το θέμα των Σκοπίων μέσα στους επόμενους δύο μήνες, ώστε να δρομολογηθούν οι διαδικασίες προκειμένου τα Σκόπια να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ στη Σύνοδο Κορυφής της Συμμαχίας στο Σικάγο στα τέλη Μαΐου.
«Θέλουν, έχοντας και πρόσφατη την απόφαση της Χάγης, να... τρέξουν το θέμα, ώστε μέχρι τον Μάιο να μην υπάρχει το παραμικρό εμπόδιο στον δρόμο της ΠΓΔΜ για το ΝΑΤΟ», υπογράμμιζαν διπλωματικοί κύκλοι, οι οποίοι εξέφραζαν επιφυλάξεις για το εάν σε αυτή τη συγκυρία η Ελλάδα έχει διαπραγματευτική ισχύ, ώστε να μπορέσει να μπει σε μια σθεναρή διαπραγμάτευση ή «θα αφήσει το κύμα να την παρασύρει σε μια άρον άρον και ταπεινωτική λύση».
Πάντως, κύκλοι του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών προσπαθούν να κρατήσουν χαμηλούς τόνους για το όλο θέμα, λέγοντας πως με την περιοδεία Νίμιτς «είναι μια ευκαιρία να δούμε αν υπάρχει συνομιλητής στην πλευρά των Σκοπίων αλλά και τι διάθεση υπάρχει».
Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, για την ώρα τουλάχιστον, δεν θα ικανοποιηθεί το αίτημα του σκοπιανού πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι να έχει...
απευθείας συνάντηση με τον έλληνα πρωθυπουργό, όπως έχει ζητήσει, «γιατί είναι πιθανό να μετατραπεί η όλη διαδικασία σε ένα επικοινωνιακό σόου του Γκρούεφσκι».
Από την πλευρά του, τώρα, ο σκοπιανός πρωθυπουργός εξακολουθεί να εμφανίζεται αδιάλλακτος και προκλητικός. Μάλιστα, σε δηλώσεις του πριν από δύο εικοσιτετράωρα κατηγόρησε την Ελλάδα ότι με τη στάση της δεν επιτρέπει την εξεύρεση λύσης στο θέμα του ονόματος και «το γεγονός αυτό έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ευρωατλαντική πορεία της χώρας μας», ενώ επισήμανε πως «αυτό που μπορώ να πω είναι ότι η πολιτική αυτή της Ελλάδας κάποια στιγμή θα της επιστραφεί μπούμερανγκ».
(Το Παρόν)