Σάββατο 4 Σεπτεμβρίου 2010

Τι προεξοφλούν τα ελληνικά spread; Γιατί δεν πέφτουν;

Η συμμετοχή της Ελλάδας στην Ευρώπη, η ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης και οι προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης τελικά όπως φαίνεται δεν παρέχει πλέον αυτόματα εγγύηση εξωτερικής χρηματοδότησης με χαμηλό κόστος για τη χώρας μας. Το spread του ελληνικού ομολόγου εξακολουθεί να καταγράφει υψηλές «πτήσεις» αναζωπυρώνοντας τα σενάρια της Ελλάδας για αναπόφευκτη χρεοκοπία.
Το Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων (Council on Foreign Relations) των ΗΠΑ έδωσε στη δημοσιότητα μία σύντομη έκθεση όπου αναλύεται το πρόβλημα της Ελλάδας, ερμηνεύοντας κατά αυτόν τον τρόπο και την παραμονή του spread σε υψηλά επίπεδα.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται τα επίπεδα του ελληνικού spread παραμένουν σχεδόν τα ίδια όπως ήταν πριν την ενεργοποίηση του μηχανισμού, όταν η Ελλάδα βρισκόταν σε «κατάσταση ημι-χρεοκοπίας» (eve of the Greek semi-default), μετά την ανακοίνωση της ένταξης στο μηχανισμό, αλλά και τώρα το Σεπτέμβριο μετά δηλαδή από τις θετικές εκθέσεις της Κομισιόν και του ΔΝΤ.
Σύμφωνα με το CFR, η Ελλάδα τελικά θα αφεθεί στην χρεοκοπία, μόλις τα ελληνικά ομόλογα δε θα καταλαμβάνουν μεγάλο μέρος των χαρτοφυλακίων των ευρωπαϊκών τραπεζών. Αυτή η υπόθεση προϋποθέτει δύο πράγματα: Να αποδεσμευτούν από το ελληνικό χρέος οι τράπεζες της ευρωπαϊκής περιφέρειας, η έκθεση των οποίων είναι πολύ μεγάλη, και ότι όλοι οι Ευρωπαίοι στο τέλος θα θέλουν να «αποβάλλουν» το ευρώ, μετά τις οδυνηρές συνέπειες ενδεχόμενης ελληνικής χρεοκοπίας.
Το CFR προειδοποιεί ότι εάν θέλουν οι επενδυτές να καταλάβουν τι ακριβώς θα συμβεί θα πρέπει να παρακολουθούν στενά το ελληνικό spread τις επόμενες εβδομάδες.
Το ίδιο υποστηρίζει και η Goldman Sachs σε πρόσφατη έκθεση της, η οποία μάλιστα επισημαίνει χαρακτηριστικά ότι εάν είχαν την επιλογή της χρεοκοπίας ή μη της Ελλάδας οι Βόρειοι εταίροι της, θα επέλεγαν το δεύτερο μόλις οι τράπεζες «ξεφορτώνονταν» τα ελληνικά ομόλογα. Αυτό άλλωστε προεξοφλούν και οι αγορές, με τους θεσμικούς να επιλέγουν τη λύση της απεμπλοκής από το ελληνικό χρέος.
Με την οικονομική δραστηριότητα στην Ελλάδα να μειώνεται ραγδαία και με τα έσοδα του προϋπολογισμού να υστερούν δραστικά των προβλέψεων, η κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να βρει τους πόρους για να καλύψει τις ανελαστικές δαπάνες της, επισημαίνουν οι αναλυτές, προσθέτοντας ότι βέβαια τα spreads αυξάνονται και για τον πρόσθετο λόγο ότι κάθε στοιχείο που ανακοινώνεται για την ελληνική οικονομία αναλύεται κατά τέτοιο τρόπο ώστε να αποδειχθεί αυτό που ήδη έχει γίνει αποδεκτό εγχωρίως και διεθνώς, ότι δηλαδή η ελληνική οικονομία καταρρέει.

Διακύμανση ελληνικού spread 1/4-1/9


1-Απρ 345
3-Μαϊ 543
7-Μαϊ 965
1-Ιουν 517
1-Ιουλ 770
1-Αυγ 749
1-Σεπ 910


www.bankingnews.gr