από άρθρο του Νίκου Δρόσου στο euro2day
Ένα πολύ μεγαλύτερο ζήτημα, όμως, αποτελεί η δημόσια ομολογία ανώτερων στελεχών του οικονομικού επιτελείου αυτής της κυβέρνησης, ότι “οι ΔΟΥ είναι διαλυμένες“, ότι περίπου έναν χρόνο μετά τις τελευταίες εκλογές δεν έχουν ακόμη ορισθεί οι νέοι επικεφαλής τους και ότι οι άνθρωποι που κρατούν σήμερα τα ηνία τους δεν αποδίδουν “τα συμπεφωνημένα“, καθώς γνωρίζουν πως σύντομα θα αντικατασταθούν.
Έναν χρόνο μετά, δηλαδή, μηδέν εις το πηλίκον.
Όσο γενναία ή ειλικρινής ή έντιμη και αν ηχεί αυτή η εκμυστήρευση, στην οποία προχώρησε με συνέντευξή του στην εφημερίδα “Καθημερινή” ο ειδικός γραμματέας του ΣΔΟΕ, φίλτατος κ. Γιάννης Καπελέρης, δεν παύει να είναι μια δημόσια ομολογία ήττας του ελληνικού δημοσίου, διά στόματος ενός υπεύθυνου στελέχους του.
Την ίδια ώρα όπου εκατομμύρια πολίτες της χώρας αυτής πληρώνουν ακριβά το τίμημα της ανεπάρκειας του κρατικού μηχανισμού και κάνουν καθημερινά θυσίες για τη στήριξη της προσπάθειας δημοσιονομικής προσαρμογής, αποτελεί μομφή προς τους ίδιους και τις οικογένειές τους η παραδοχή ότι το κράτος όχι μόνο δεν μπορεί να “μαζέψει” τους φόρους, αλλά και ότι δεν κάνει κάτι για να αλλάξει η κατάσταση αυτή.
Για ποιους ακριβώς λόγους έπρεπε να περιμένει ο αρμόδιος υπουργός, φίλτατος κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, ένα έτος από την ανάληψη του θώκου του μέχρις ότου προχωρήσει στη ριζική αναδιάρθρωση του φοροελεγκτικού και φοροεισπρακτικού μηχανισμού δεν είναι απολύτως κατανοητό.
Δεν είναι κατανοητό ακόμη περισσότερο εάν αναλογιστεί κανείς ότι η αποτελεσματικότητα του φοροελεγκτικού και φοροεισπρακτικού μηχανισμού είχε βρεθεί συχνά στο επίκεντρο της κριτικής που ασκούσε το ΠΑΣΟΚ ως αξιωματική αντιπολίτευση, στην προηγούμενη κυβέρνηση.
Δεν είναι κατανοητό υπό το φως της υστέρησης εσόδων που εμφανίζουν σήμερα οι στόχοι του μνημονίου, αλλά δεν είναι κατανοητό και υπό το πρίσμα της συνολικής μεταρρυθμιστικής προσπάθειας που καταβάλλει η παρούσα κυβέρνηση.
Ομολογεί ο φίλτατος κ. Καπελέρης ότι συνολικά 70 μικρές ΔΟΥ ανά την Ελλάδα δεν έχουν λόγο ύπαρξης και ότι πρέπει να αντικατασταθούν από μεγαλύτερες μονάδες. Επισημαίνει, επίσης, ότι το μοντέλο διάρθρωσης του υπουργείου Οικονομικών ξεπεράστηκε και πως πρέπει να αλλάξει.
Σύμφωνοι. Αν έτσι πιστεύετε, έτσι θα είναι.
Αλλάξτε το όμως, φίλτατοι, και ίσως να δούμε και όλοι εμείς οι υπόλοιποι μια άσπρη ημέρα.
Διότι όσο δεν το αλλάζετε, τη νύφη από την υστέρηση εσόδων θα την πληρώνουμε όλοι εμείς, που θα σπεύσουμε τώρα να κλείσουμε τα βιβλία μας βάσει της περαίωσης που εξαγγείλατε, μολονότι έχουμε ήδη πληρώσει όλους τους φόρους που μας αναλογούν, διότι φοβόμαστε ότι εάν δεν το πράξουμε θα βρούμε τον κ. Καπελέρη στην πόρτα μας…
http://www.euro2day.gr/specials/reveille/136/articles/604429/Article.aspx
Βρήκα μια τοποθέτηση του κυρίου Φλωρίδη αρμοδίου τότε τομέαρχη του ΠΑΣΟΚ από συνέντευξη του στο οικονομικό σαιτ reporter.gr στις 25-09-2009
“Σε ότι αφορά τους φοροεισπρακτικούς μηχανισμούς, εκτιμώ ότι η διάλυσή τους στα τελευταία πέντε χρόνια, ήταν από τους κυριότερους λόγους της δημοσιονομικής κατάρρευσης.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, αν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί λειτουργούσαν στο επίπεδο του 2003, τότε σήμερα τα δημόσια έσοδα θα ήταν 4 δισεκατομμύρια ευρώ παραπάνω, μόνο από το ΦΠΑ. ’ρα πρώτη προτεραιότητα για το ΠΑΣΟΚ, είναι η ταχεία αναδιοργάνωση και αποτελεσματική λειτουργία των φοροελεγκτικών και φοροεισπρακτικών μηχανισμών του κράτους, διότι από κει θα προέλθει η μεγάλη αύξηση των εσόδων. “
Που να μην το είχατε πρώτη προτεραιότητα σύντροφε..Αποτύχατε οικτρά σε κάτι που κατηγορούσατε τη ΝΔ
http://citizengr.wordpress.com/2010/09/22/%CE%BF%CE%BC%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%AF%CE%B1-%CE%AE%CF%84%CF%84%CE%B1%CF%82-%CE%BF%CE%B9-%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CE%BB%CF%85%CE%BC%CE%AD%CE%BD%CE%B5%CF%82-%CE%B5%CF%86%CE%BF%CF%81%CE%AF%CE%B5%CF%82/