Κυριακή 25 Απριλίου 2010
Σόιμπλε: Θα επιτηρείται αυστηρά το πρόγραμμα σταθερότητας
Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επιμένει στους αυστηρούς όρους για τη χορήγηση της γερμανικής βοήθειας. Σε συνέντευξή του που θα δημοσιευτεί στο Focus υπογραμμίζει ότι στόχος είναι η επιστροφή της Αθήνας στις αγορές.
«Η Ελλάδα πρέπει να επιστρέψει σε συνθήκες εξυγίανσης των δημόσιων οικονομικών της", λέει χαρακτηριστικά. Για αυτό και η υλοποίηση του προγράμματος σταθερότητας θα επιτηρείται αυστηρά. "Αν παραβιάζεται βεβαίως θα κόβεται η βοήθεια», λέει ο Σόιμπλε.
Ο μεσο-μακροπρόθεσμος στόχος με την εξυγίανση είναι να μπορέσει η Ελλάδα να επιστρέψει στις αγορές για να εξυπηρετήσει μόνη της τις δανειακές της ανάγκες με ανεκτούς όρους. «Εάν πετύχουμε το στόχο επιστροφής της Ελλάδας στην Αγορά - και πιστεύω βάσιμα ότι θα το πετύχουμε - η βοήθεια δεν θα κοστίσει τίποτα στο Γερμανό φορολογούμενο».
«Η Ελλάδα δεν θα πρέπει να περιμένει λευκή επιταγή»
Και ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε ζήτησε ενδελεχή εξέταση του ελληνικού αιτήματος για βοήθεια. «Η Ελλάδα δεν θα πρέπει να περιμένει λευκή επιταγή. Υποβλήθηκε ένα αίτημα, που δεν σημαίνει αυτόματα και έγκριση. Η γερμανική κυβέρνηση έχει πρωταρχικό ενδιαφέρον για ένα σταθερό νόμισμα», δήλωσε ο Βεστερβέλε.
Είναι σαφής η προσπάθεια της γερμανικής κυβέρνησης υπό την πίεση των εκλογών της 9ης μαίου στην Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία να κρατήσει το θέμα σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο όρων και προϋποθέσεων. Και αυτό γιατί μια μερίδα του γερμανικού τύπου επιμένει στην ανάδειξη των δυσάρεστων επιπτώσεων. Ενδεικτικός είναι ο τίτλος της εφημερίδας Bild: «Τελικά οι Έλληνες θέλουν τα λεφτά μας», ενώ στη δεύτερη σελίδα δημοσιεύεται ρεπορτάζ με τη φωτογραφία του Παπανδρέου από το Καστελόριζο και τίτλο. «Εδώ ο Έλληνας ζητιανεύει τα δισεκατομμύριά μας».
Κρίσιμο συνέδριο του FDP
Η βοήθεια στην Ελλάδα είναι θέμα στο συνέδριο του συγκυβερνώντος κόμματος των Ελευθέρων Δημοκρατών (FDP) σήμερα και αύριο στην Κολωνία. Με ενδιαφέρον αναμένεται η συζήτηση για τον μηχανισμό στήριξης της Ελλάδας, καθώς το FDP εμφανίζεται διχασμένο. Άγνωστο παραμένει εάν και με ποια πρόταση ο πολέμιος του πακέτου στήριξης Φρανκ Σέφλερ θα θέσει το ζήτημα στο συνέδριο. Ο κ. Σέφλερ, ειδικός σε δημοσιονομικά θέματα, υποστηρίζει ότι «τα δημοσιονομικά της Ελλάδας είναι βαρέλι δίχως πάτο» και τάσσεται μάλιστα υπέρ της εξόδου της χώρας μας από την ευρωζώνη. Οι πληροφορίες μας λένε ότι είναι απομονωμένος στην κοινοβουλευτική ομάδα, αλλά σε ένα συνέδριο υπάρχουν πάντα στελέχη από τη βάση που είναι πρόθυμα να διαχωρίσουν τη θέση τους από την γραμμή της ηγεσίας.
CSU: Να εξετάσουν σοβαρά την έξοδο τους από την ΟΝΕ
Στο μεταξύ αίσθηση προκάλεσαν και δηλώσεις κορυφαίων στελεχών από το χριστιανικό στρατόπεδο. Ο εκπρόσωπος της κοινοβουλευτικής ομάδας των Χριστιανοκοινωνιστών της Βαυαρίας (CSU) Χανς Πέτερ Φρίντριχ, σε συνέντευξή του στο Der Spiegel που θα κυκλοφορήσει τη Δευτέρα, καλεί την ελληνική κυβέρνηση να εξετάσει το ενδεχόμενο αποχώρησης από την ΟΝΕ. «Η Ελλάδα δεν έχει μόνο πρόβλημα ρευστότητας αλλά αναπτυξιακά και διαρθρωτικά προβλήματα και για τον λόγο αυτόν θα πρέπει να εξετάσει σοβαρά την έξοδο από την ευρωζώνη», δηλώνει χαρακτηριστικά.
SPD: Καταστροφική η διαχείριση της Μέρκελ
Την ίδια ώρα, η Μέρκελ δέχεται βολές από τη σοσιαλδημοκρατική αντιπολίτευση. Για καταστροφική διαχείριση την κατηγορεί ο ειδικός επί οικονομικών θεμάτων του SPD και αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας Γιόαχιμ Πος. «Η κεντροδεξιά κυβέρνηση», λέει, «εξαιτίας των εκλογών της 9ης Μαΐου χρονοτριβεί στην υλοποίηση των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την Ελλάδα και ακόμα δεν έχει παρουσιάσει το νομοσχέδιο για τη βοήθεια και τις εγγυήσεις του δημοσίου στο δάνειο της αναπτυξιακής κρατικής τράπεζας KfW προς την Ελλάδα. Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται Πράσινοι και Αριστερά.
Η πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των Πρασίνων, Ρενάτε Κούναστ επισήμανε:
«Αυτό το πόκερ, αυτή η αναβλητικότητα έστειλε στα ύψη τα επιτόκια δανεισμού για την Ελλάδα αλλά και τη δική μας επιβάρυνση»
Die Linke: Να πληρώσουν οι τράπεζες
Η αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του Κόμματος της Αριστεράς Γκεζίνε Λετς τάχθηκε υπέρ της άμεσης χορήγησης βοήθειας προς την Ελλάδα. «Θα πρέπει να βοηθήσουμε την Ελλάδα προς το δικό μας συμφέρον. Απαιτώ η βοήθεια στην Ελλάδα να έχει διάρκεια. Απαιτώ επίσης να συμμετέχουν στο πακέτο διάσωσης και οι τράπεζες εκείνες που αντλούν κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα. Δεν είναι δυνατόν να επωμίζονται οι φορολογούμενοι το κόστος των μέτρων διάσωσης», τόνισε η εκπρόσωπος της Αριστεράς.
Deutsche Welle