Σάββατο 19 Μαρτίου 2011

Πάνε να κάνουν κόσκινο τη γριά οι δυτικοί!



Πάνε να κάνουν κόσκινο τον Καντάφι οι δυτικοί.

Θα τον οδηγήσουν σε κρεμάλα σαν τον Σαντάμ Χουσείν, δεν φαίνεται να τη βγάζει καθαρή.

Άλλωστε ξόδεψαν ήδη ένα σκασμό κηροζίνη για να βάλουν μπροστά τα μαχητικά και να στείλουν τα πολεμικάπλοία στη Μεσόγειο.

Δύσκολα θα τη γλιτώσει η γριά και οι επιπόλαιοι γιοί του.

http://www.kourdistoportocali.com/default.aspx?pageid=5128

Το ξεπούλημα ξεκίνησε!


Το πάρτι του ξεπουλήματος άρχισε,όσοι πιστοί εργολάβοι νταβατζήδες και λοιποί προσέλθετε...

Αφού το απαξίωσαν 100% τον σιδηρόδρομο οι φωστήρες από σήμερα έθεσαν εκτός λειτουργίας τους κάτωθι σταθμούς του προαστιακού σιδηροδρόμου.
Γραμμή Πειραιά δεν θα λειτουργούν οι εξής σταθμοί ΛΕΥΚΑ,ΡΕΝΤΗΣ,ΡΟΥΦ.
Γραμμή Κορίνθου ΚΙΝΕΤΤΑ, ΑΓ.ΘΕΟΔΩΡΟΙ, ΝΕΑ ΠΕΡΑΜΟΣ.
Οι επιβάτες που επιθυμούν να ταξιδεύουν από και προς τις κατευθύνσεις αυτές θα πρέπει να προμηθεύονται τα εισιτήρια τους από πριν από τους σταθμούς που βρίσκονται προς το παρόν σε λειτουργία.
Σε δέκα περίπου ημέρες προβλέπεται το κλείσιμο και άλλον σταθμών. 
Ένα Ολυμπιακό έργο...
που το πληρώσαμε 12 φορές κι εξυπηρετεί χιλιάδες κόσμο μπαίνει στον γύψο με σκοπό την πλήρη απαξίωση του και το πούλημα του έναντι πινακίου φακής.
Το φιλέτο του Προαστιακού το έχουν στο μάτι από καιρό διάφοροι εργολάβοι και νταβατζήδες.Το εισιτήριο θα φτάσει στα ύψη,και το τραίνο θα είναι πλέον είδος πολυτελείας ,άσε που θα δούμε και σκηνές του στυλ διοδίων.

*Άρε Καραμανλή σκατά τα έκανες πάλι,τι τους ήθελες τόσους σταθμούς κάθε εβδομάδα σαν τον Πατακό ο Μιχαλάκης ο Λίαπης εγκαίνια έκανε.
http://citypress-gr.blogspot.com/2011/03/blog-post_6120.html#more

Ένα…τραγούδι από το μέτωπο των κινητοποιήσεων για τα σχολεία-Δείτε το!!! (video)


Από την κινητοποίηση των Καμβουνιωτών ενάντια στο κλείσιμο του Γυμνασίου Τρανοβάλτου και του Δημοτικού Σχολείου Ελάτη στις 17.3.2011 (κλείσιμο του δρόμου Κοζάνης-Λάρισας από 12:00-14:00 στο ύψος Τριγωνικού).

Ο Β. Ουγκώ και η Άννα Διαμαντοπούλου...


Για εμάς τους γονείς τα πράγματα είναι εξαιρετικά απλά:
Εκείνος που ανοίγει ένα σχολείο, είναι σαν να κλείνει μια φυλακή...
~ Β. ΟΥΓΚΩ ~
Εκείνη που κλείνει  ένα σχολείο, είναι σα να ανοίγει μια φυλακή…   
~ ΑΝΝΑ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ & ΠΙΘΑΝΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΟΙ ~

Από έναρξη ομιλίας της Αθανασίας (Νάνσυ) Πανταζή-Ιωάννου
Προέδρου Ένωσης Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων Δήμου Γαλατσίου 
στη Συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου δήμου Γαλατσίου στις 25.02.2011, 
με θέμα: "Συγχωνεύσεις-Υποβιβασμοί-Συμπτύξεις σχολικών μονάδων του δήμου Γαλατσίου"

Απάντηση στις κοπριές του Κωστόπουλου για τον Μέγα Αλέξανδρο

Απάντηση στις κοπριές του Κωστόπουλου για τον Μέγα Αλέξαδρο
Τώρα στα γεράματα, στη δύση της καριέρας και της δημοφιλίας του, ο εκδότης της τσόντας, του lifestyle, του καταναλωτισμού και ιδεολογικός προπαγανδιστής τουεπαρχιώτικου «εκσυγχρονισμού» που μας έφερε στα σημερινά χάλια, ο περιβόητος ξερόλας αθυρόστομος και εμετικός Πέτρος Κωστόπουλος, αφού στέρεψε από «εξυπνάδες» (είναι και η ηλικία που δεν βοηθά τον εγκέφαλο να «στροφάρει»), είπε να «πιάσει» στο βρωμόστομά του και τον στρατηγό του Μεγάλου ΑλεξάνδρουΚρατερό, και να τον ανακηρύξει gay (ομοφυλόφιλο) γκόμενο του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Την ευκαιρία βρήκε σε πρόσφατη εκπομπή του, με καλεσμένο τον ηθοποιό Κρατερό Κατσούλη.
Μόλις άρχισε ο ηθοποιός να παινεύεται για το όνομά του και να εξηγεί από που προέρχεται, ο λάτρης και κήρυκας του ευρυπρωκτισμού Πέτρος Κωστόπουλος, άρχισε τα εξυπνακίστικά του, που τόσο «πούλαγαν» κατά τη δεκαετία του 1990 και αρχικώς εμμέσως, μετά ευθέως, άρχισε να κάνει «πλάκα» (σαν κι αυτές που κάνει με τους ευρύπρωκτους φίλους του στη Μύκονο), αποκαλώντας τον Κρατερό όχι μόνο γκόμενο του Αλεξάνδρου αλλά και κτηνοβάτη σε τριπλέτες με… λιοντάρια! Το δυστύχημα είναι, ότι από την «πλάκα» του Κωστόπουλου παρασύρθηκε και ο ηθοποιός. Το όλο εμετικό σκηνικό έκλεισε με χειροκροτήματα του κοινού, που για είναι κοινό του Κωστόπουλου προφανώς «συμμερίζεται» τις ίδιες ευρύπρωκτες ανησυχίες.
Για να τελειώνει η «πλάκα» του Κωστόπουλου, εμείς θα του υπενθυμίσουμε ότι οι όποιες «υποψίες» είχαν να κάνουν με τον Ηφαιστίωνα, ουδέποτε με τον Κρατερό. Αλλά ακόμα και για τη σχέση Αλεξάνδρου – Ηφαιστίωνα τίποτα και ποτέ δεν αποδείχθηκε (εκτός εάν ο Πέτρος Κωστόπουλος μαθαίνει ιστορία από τον κινηματογράφο γιατί τα βιβλία του πέφτουν βαριά!).
Βεβαίως, στο πώς αντιλαμβάνονταν οι πρόγονοί μας τη φιλία μεταξύ ανδρών πολλά έχουν γραφτεί, ιδίως από καθηγητάδες της αλλοδαπής, οι οποίοι προσπαθούσαν να κάνουν προβολή του δικού τους πάθους στους προγόνους μας, για να έχουν «ιστορικό» άλλοθι και «δικαιολογία» όταν είχαν φαγούρα! Μήπως έχει και ο Πέτρος Κωστόπουλος καμιά φαγούρα και τρίβεται συνεχώς στη γκλίτσα του γκεϊσμού, χρόνια τώρα, είτε μέσα από τα περιοδικά του, είτε με τις καινοφανείς θεωρίες του περί Κρατερού γκόμενου του Αλεξάνδρου;
Πετράκη δεν έχεις πάρει ακόμα είδηση ότι οι ανοησίες που έγραφες τόσα χρόνια και με τις οποίες διέφθειρες μια ολόκληρη γενιά Ελλήνων δεν πουλάνε πλέον;
Ρε γελοίο απολίθωμα μιας εποχής που μας αποτρέλανε, και της οποίας ήσουν μέσα από τις φυλλάδες σου ο κύριος προπαγανδιστής της κοπριάς, που ήρθε και μας έπνιξε, βγάλε το σκασμό, κάνε τον κριτή στα ριάλιτι, περιορίσου σε αυτά που ξέρεις, μέτρα τις ανύπαρκτες κυκλοφορίες και τηλεθεάσεις σου και άσε ήσυχους τους προγόνους μας! Είναι ό,τι μας απέμεινε για να αισθανόμαστε και λίγο υπερήφανοι.
Ωστόσο, ακόμα κι αν κάποιοι από τους σπουδαίους προγόνους μας ήταν ομοφυλόφιλοι, όπως υπήρξαν και σπουδαίοι σύγχρονοι Έλληνες που ήταν ομοφυλόφιλοι, δεν έχουν καμία σχέση με το πουσταριό που εσύ κήρυξες ως «τρόπο ζωής» και δήθεν… απελευθέρωση! Γιατί ρε μαλάκα (σου μιλώ στη γλώσσα που καταλαβαίνεις), οι άνθρωποι δεν κρίνονται από τα κρεβάτια τους αλλά από τις πράξεις τους! Εσύ ρε γελοίο υποκείμενο που δεν έχεις πράξεις για να παινευτείς, είναι λογικό να ασχολείσαι με τα κρεβάτια ζωντανών και πεθαμένων! Αλλά αυτό είναι δικό σου πρόβλημα και του ψυχίατρου που πρέπει να σε κοιτάξει…
Κατάλαβες γεροντοπαλίκαρο της Μυκόνου;

Στέφανος Μυτιληναίος
http://www.tsantiri.gr/stephanos-mytilineos/apantisi-stis-kopries-tou-kostopoulou-gia-ton-mega-alexadro.html
 

Τον Πρόεδρο, τον Παπούλια ντε, δεν ακούω να μιλάει για τον Καντάφι και ανησυχώ


https://lh5.googleusercontent.com/-iZz22xs2y9Q/TXKjllLMubI/AAAAAAAACNU/crd7BBG5JB8/s1600/assets_LARGE_t_420_47297552.JPG

Η φώτο είναι από τη συνάντηση Παπανδρέου-Μιτεράν-Καντάφι, τον Νοέμβριο του 1984, για το πρόβλημα του Τσάντ όπου Γάλλοι και Λίβυοι υποστήριζαν αντίπαλες φατρίες... από τότε του το κρατάνε οι Γάλλοι του Καντάφι και τώρα παίρνουν το αίμα τους πίσω



Εντάξει ρε Πρόεδρε δεν πειράζει! Δεν χρειάζεται να ντρέπεσαι!
Εξάλλου ποιος να θυμάται πλέον αυτό:


'Ορθιος πάνω από το ίνδαλμά του, τον Καντάφι, ο Κ. Παπούλιας...

Η οικονομία βρίσκεται σε τέλμα, το χρηματιστήριο σε αποσύνθεση και οι τράπεζες αδύναμες και εξαρτημένες από την ρευστότητα – Υπάρχει διέξοδος;



  Η οικονομία βρίσκεται σε τέλμα, το χρηματιστήριο σε αποσύνθεση και οι τράπεζες αδύναμες και εξαρτημένες από την ρευστότητα – Υπάρχει διέξοδος;
Η εικόνα της ελληνικής οικονομίας και ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς είναι ζοφερή.
Η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε τέλμα, δεν υπάρχει αναπτυξιακή προοπτική, ο κίνδυνος χρεοκοπίας ελλοχεύει και τα spreads και CDS στα ομόλογα αποδεικνύουν ότι οι αγορές δεν πείστηκαν, ούτε με τα αποτελέσματα των Βρυξελλών, ούτε με το σχέδιο για την δημιουργία εσόδων 50 δις ευρώ από αποκρατικοποιήσεις… 
Η αγορά θεωρεί ότι η Ελλάδα πήρε πολύ λίγα, η Ευρώπη διασφάλισε περισσότερα ενώ για τα 50 δις ευρώ είναι προφανές ότι δεν έχουν πειστεί ούτε αυτοί που τα εξήγγειλαν, δηλαδή οι έλληνες πολιτικοί.
Στο οικονομικό σκέλος λοιπόν η χώρα δεν έχει αποφύγει τον κίνδυνο ενώ ακόμη σημαντικότερο δεν υπάρχει σημάδι ανάπτυξης και ανάκαμψης.
Χωρίς ανάπτυξη και με μια λογική εισπρακτική   το οικονομικό σύστημα της χώρας θα αποσυντεθεί.
Στο χρηματιστήριο η κατάσταση είναι ανάλογη. Την είναι η αγορά είναι ο μηχανισμός που αποτυπώνει σε αγοραίες αξίες, που τιμολογεί τον πλούτο της χώρας ή τις βασικές παραμέτρους της οικονομίας.
Προσεγγίζοντας το θέμα ρεαλιστικά και αντικειμενικά οι μετοχές βρίσκονται σε αποσύνθεση. Το ελληνικό χρηματιστήριο δεν θα μπορούσε να διαφοροποιηθεί από την οικονομία από το περιβάλλον που λειτουργεί.
Το ελληνικό χρηματιστήριο έχει χάσει ένα βασικό μηχανισμό λειτουργίας του την προεξόφληση, δεν έχει κάτι να προεξοφλήσει η αγορά.
Ποντάρει μόνο στο αν θα χρεοκοπήσει ή δεν θα χρεοκοπήσει η οικονομία.
Και ενώ οικονομία και χρηματιστήριο αποσυντίθενται οι τράπεζες δεν μπορούν να διαδραματίσουν τον θεσμικό τους ρόλο να χρηματοδοτήσουν την οικονομία.
Οι τράπεζες βλέπουν τον υπό διαχείριση πλούτο τους να μειώνεται λόγω της μείωσης καταθέσεων και να αυξάνεται ο δανεισμός.
Δηλαδή και οι τράπεζες βρέθηκαν στην ίδια παγίδα αδιεξόδου της οικονομίας.
Όμως το βασικότερο όσο είναι εξαρτημένες από την ΕΚΤ έχοντας αντλήσει 97,7 δις ευρώ οι ελληνικές τράπεζες δεν θα μπορέσουν να επιτελέσουν τον θεσμικό τους ρόλο να συμβάλλουν στην αύξηση του πλούτου της χώρας και να χρηματοδοτήσουν την οικονομία.
Η εικόνα είναι ζοφερή και θα μπορούσε να εξαχθεί το συμπέρασμα ότι η χώρα βρίσκεται σε αδιέξοδο, η αγορά βρίσκεται σε αδιέξοδο, οι τράπεζες σε αδιέξοδο άρα είμαστε καταδικασμένοι να προσκρούσουμε με σφοδρότητα στον τοίχο…

Υπάρχει διέξοδος, υπάρχει λύση; 
Προφανώς μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν.
Στην κατάσταση που βρίσκεται η ασθενική ελληνική οικονομία χρειάζεται ένα σοκ το οποίο ή θα την συνεφέρει ή θα την οδηγήσει γρηγορότερα στο αδιέξοδο. Παράγοντες της αγοράς αναφέρουν ότι η  Ελλάδα χρειάζεται θεραπεία σοκ.
Ποια μπορεί να είναι αυτή η θεραπεία σοκ;
Στην οικονομία haircut 30%, στις τράπεζες να υποχρεωθούν  να συγχωνευθούν ώστε αυτές οι δύο παράμετροι να μπορέσουν να αποτυπωθούν και στην αγορά που θα προεξοφλήσει αν είμαστε στην αρχή του τέλους ή στο τέλος της αρχής μιας νέας περιόδου, μιας διαφορετικής Ελλάδος.
Η Ελλάδα χρειάζεται θεραπεία σοκ και με ημίμετρα λύσεις, προοπτική στην χώρα δεν υπάρχει.
Πολλές προτάσεις έχουν κατατεθεί αλλά καμία δεν μπορεί να είναι αποτελεσματική σε τέτοιο οικονομικό περιβάλλον.
Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα αν προχωρήσει σε haircut θα τεθεί εκτός αγορών;
Ερώτηση μα η Ελλάδα δεν είναι εκτός αγορών;
Η Ελλάδα θέλει μια θεραπεία σοκ η οποία να είναι τόσο καλά σχεδιασμένη και μελετημένη ώστε να πείσει τις αγορές.
Όσο και αν θεωρηθεί ακραίο το haircut μπορεί να εκγλυφθεί θετικά μετά το πρώτο σοκ αν η Ελλάδα παρουσιάσει ένα σχέδιο ανάπτυξης ουσίας.
Με μέτρα θα πουλήσουμε για να μαζέψουμε 50 δις ευρώ είναι θεωρίες και ενίοτε για αγρίους.
Το σύστημα χρειάζεται σοκ π.χ. μαζικές απολύσεις στο δημόσιο, κλείσιμο ΔΕΚΟ άμεσα.
Η Ελλάδα μετά την κρίση θα είναι μικρότερη και φτωχότερη αλλά τουλάχιστον θα μπορεί να διαχειριστεί τα αναθεωρημένα χρέη της.
Επίσης μια μεγάλη πρόκληση για την Ελλάδα είναι να λειτουργήσει σαν την Γερμανία.
Η Γερμανία δανείζεται πολύ λιγότερα από ότι η Ελλάδα αναλογικά με το μέγεθος των δύο οικονομιών καθώς συντηρείται σε μεγάλο βαθμό από την  φοροδοτική ικανότητα της οικονομίας. Μόνο αν δημιουργηθεί  σημαντικό πρωτογενές πλεόνασμα θα πεισθούν οι αγορές ότι το χρέος είναι βιώσιμο, δηλαδή ότι μπορούμε να το εξυπηρετούμε χωρίς να το αυξάνουμε.

Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr

Γιούχα σε Σηφουνάκη



Στο 3ο Βιντεο ακούστηκαν εκφράσεις του τύπου “Στα τσακίδια” “Ξεπουλάτε στον Μπόμπολα” κι άλλα…γραφικά!
Με με ποιο δικαίωμα μιλάνε έτσι σε έναν εκπρόσωπο του…λαού;
(Παρακαλώ να είστε κόσμιοι στις απαντήσεις σας)

Σε γιουχάρουν, άρα υπάρχεις!

Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Νίκος Σηφουνάκης, αποδοκιμάστηκε έντονα στο 11ο Πανελλήνιο Συνέδριο Αρχιτεκτόνων και αναγκάστηκε να αποχωρήσει.
Η ταυτότητα αυτών που αποδοκίμασαν τον κ. Σηφουνάκη δεν έχει γίνει γνωστή, αλλά είναι σίγουρο πως θα πρόκειται για αυτή την ομάδα των μελών του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι αποδοκίμασαν τον Πάγκαλο στο Παρίσι και του πέταξαν γιαούρτια στα Καλύβια, ενώ λίγες μέρες πριν είχαν προκαλέσει σεισμό και τσουνάμι στην Ιαπωνία.
Πριν αποχωρήσει ο κ. Σηφουνάκης, πρόλαβε να πει πως θα γίνουν ριζικές αλλαγές στη διαδικασία έκδοσης οικοδομικών αδειών, ώστε να συνεχίσουν οι πράσινοι Χμερ -και όλα τα λαμόγια που έχουν χώσει το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία στις διάφορες υπηρεσίες- να λαδώνονται και να κονομάνε περισσότερο από πριν.
Σίγουρα θα υπάρξουν αλλαγές στη διαδικασία έκδοσης οικοδομικών αδειών. Στο εξής, στα θεμέλια κάθε οικοδομής θα θάβεται ζωντανός ένας υπουργός του ΠΑΣΟΚ και -μόλις τελειώσουν οι υπουργοί- θα θάβονται ζωντανοί οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και διάφοροι άλλοι εθνικοί ευεργέτες.
Θεωρώ πως οι αποδοκιμασίες στον Νίκο Σηφουνάκη είναι απόλυτα δικαιολογημένες. Όχι τόσο επειδή είναι μέλος μιας κυβέρνησης που θα έπρεπε να είναι στην εξορία, αλλά επειδή είναι 62 ετών και κάνει ακόμα χωρίστρα στη μέση.
http://olympia.gr

O OHE ΚΗΡΥΣΣΕΙ ΠΟΛΕΜΟ ΣΤΗ ΛΙΒΥΗ!


Η άποψη του AlexJones επίσης έχει "ειδικό" βάρος!
Δείτε το video...


Η μη υπεράσπιση του Κώστα Καραμανλή και της Κυβερνητικής μας θητείας (5)


http://www.newsbomb.gr/photos/images/sized/articles/karam1-425x287.jpgΑπό τον ΠΕΤΡΟ
(Τα προηγούμενα άρθρα είναι εδώ)

Και καλά λοιπόν για το αρχικό διάστημα, που υπήρχαν οι διαδικασίες εκλογής νέου αρχηγού. Στη συνέχεια όμως. Αντί να σφυροκοπούμε ανελέητα τους απατεώνες, μη αφήνοντάς τους σε χλωρό κλαρί, αντί να καταγγέλλουμε ασταμάτητα τη νίκη τους ως προϊόν πολιτικής εξαπάτησης και αποτέλεσμα του αήθη πολέμου που δέχτηκε η κυβέρνησή μας, αναδεικνύοντας, έτσι, τον πατριωτικό αγώνα του Κ.Κ. και της παράταξής μας, εμείς σιωπούσαμε ανεξήγητα.

Μερικοί, μάλιστα, θεωρώντας ότι προσφέρουν καλές υπηρεσίες στο νέο αρχηγό πρωτοστατούσαν στο αυτομαστίγωμα, υιοθετούσαν με ιερό φανατισμό την προπαγάνδα ΠΑΣΟΚ μιλώντας για την πιο ταπεινωτική ήττα (για να φανεί πολύ σημαντική η βελτίωση ντε), για απόδραση Καραμανλή (έπρεπε να περάσει ενάμιση χρόνος για να βάλει τα πράγματα στη θέση τους ο Γ. Μιχελάκης), μιλούσαν μέχρι και για play station και έφθαναν να προτείνουν ότι και ο Καραμανλής πρέπει να περάσει από επιτροπή (αλήθεια ποια;), για το αν θα είναι υποψήφιος στις επόμενες εκλογές. Παραδεχτήκαμε, σχεδόν, ότι η παράταξή μας, αφού κατέστρεψε τη χώρα, απέδρασε από τις ευθύνες και βρέθηκε, ευτυχώς, ο ΓΑΠ. να σώσει την Ελλάδα. Πρώτη φορά παράταξη κλωτσά τόσο ακατανόητα, τη δικαίωση που της πρόσφεραν τα γεγονότα.

Σαν κόμμα είχαμε υποπέσει ξανά στο λάθος της ασυνέχειας και της μη στήριξης της προηγούμενης ηγεσίας. Όταν μετά την ήττα του 1993, ο μακαρίτης Μ. Έβερτ παρακολουθούσε αποστασιοποιημένος το ΠΑΣΟΚ να στήνει τις εξεταστικές επιτροπές για ΑΓΕΤ, τηλεφωνικές υποκλοπές και αρχαιοκαπηλία. Υπάρχουν και για κείνη τη στάση, βάσιμες πιθανόν, δικαιολογίες. Πόσο μας στοίχισε όμως; Έντεκα, συναπτά χρόνια ΠΑΣΟΚ.

Μόλις πριν λίγες μέρες καταγγείλαμε την άθλια μονομέρεια των νταβατζοΜΜΕ, αφού πρώτα τα αφήσαμε να κάνουν ανενόχλητα τη 'δουλειά' τους. Φαντάζεστε την απόδοση αυτής της καταγγελίας αν γίνονταν όταν έπρεπε, αμέσως μετά τις εκλογές, με τις μνήμες νωπές; Άρκεσε να παρουσιασθεί στη ΔΕΘ (ένα χρόνο μετά μάλιστα) ένα βίντεο των προεκλογικών υποσχέσεων, για να πέσει πανικός. Γιατί αυτά τα βίντεο να μην είναι συνεχή, ασταμάτητα και από τους πρώτους μήνες; Σε όσα πάνε να ψελλίσουν (για απαγκίστρωσή τους) οι παπατζήδες ότι δεν ήξεραν την κατάσταση προεκλογικά, τους διαψεύδουν, με τον κατηγορηματικότερο τρόπο, η προεκλογική παρέμβαση Αλμούνια και οι αποκαλυπτόμενες επαφές με Στρός Κάν.

Μάταια φωνάζαμε μερικοί για άθροιση και όχι διαίρεση δυνάμεων. Και, με αίσθημα παράταξης, παραλαβή της σκυτάλης από κει που την έφθασε ο αγώνας του Κ.Κ. Σ΄ αυτή την κατεύθυνση, πιστεύουμε, πρέπει να κινούμαστε όσοι θέλουμε να προσφέρουμε καλές υπηρεσίες στον Αντώνη Σαμαρά και στην παράταξη.

Όσοι παρακολουθούμε τα γεγονότα, διαβάζουμε εύκολα τον φόβο του συν/σμού για αυτή την συμπαράταξη δυνάμεων. Τρέμουν αυτό το 'δίδυμο'. Και γι αυτό δεν παραλείπουν, κάθε λίγο, να μιλούν για διάσταση ανάμεσα στον προηγούμενο και τωρινό αρχηγό μας.
Πέρα από τα πολιτικά χαρακτηριστικά (που προαναφέρθηκαν) αυτής της συμπαράταξης και την προφανή πολιτική ωφέλεια, υπάρχει και μια άλλη, σημαντική, κατά τη γνώμη μου, παράμετρος. Θα ήταν εξαιρετικά επιζήμιο (και άδικο) για τον αρχηγό μας, να γεννηθούν μεταξύ των οπαδών της παράταξής μας σκέψεις και συναισθήματα για αχάριστη συμπεριφορά απέναντι στον Κ.Κ. Που ρισκάροντας, χάρισε στον Α.Σ. την επαναφορά που δικαιούνταν. Και ο κόσμος της παράταξής μας είναι πολύ ευαίσθητος σε τέτοια ηθικά ζητήματα.

Και φθάσαμε εδώ που είμαστε. Οι απατεώνες να ασχημονούν με θρασύτητα και εμείς να ψάχνουμε τις αιτίες της καθήλωσής μας.

Τι κάνουμε τώρα; Να σταματήσει πρώτον το αυτομαστίγωμα. Και δεύτερον να κάνουμε, έστω με καθυστέρηση, όσα έπρεπε να κάνουμε στην ώρα τους και να ανακτήσουμε, με δυσκολίες πια, την υπεροχή που δικαιούμαστε.

Και δύο λόγια για τη σιωπή του Κ.Κ. Για την ερμηνεία της σκέφτομαι, κατ΄ αρχήν, αυτό που λέγεται πως η σιωπή είναι κάποιες φορές πιο ηχηρή από την πιο δυνατή κραυγή.

Στη συνέχεια σκέφτομαι, ότι ο Κ.Κ. είναι της σχολής των Καραμανλήδων. Ο εθνάρχης έμεινε 'σιωπηλός' 11 χρόνια, αυτοεξόριστος στο Παρίσι.

Και τρίτον προσλαμβάνω την 'ηχηρή σιωπή' Καραμανλή και ως ένα είδος εκδήλωσης σεβασμού απέναντι στον ελληνικό λαό, που τον θεωρεί άξιο, παρά τα νταβατζοΜΜΕ, να καταλαβαίνει. Ότι θυμάται (δεν μπορεί, δεν πρέπει να ξέχασε) ότι αυτός τα είπα όλα και με ειλικρίνεια, προεκλογικά.


Σε κάθε περίπτωση η σιωπή Καραμανλή άφησε εντελώς ελεύθερο το γήπεδο στον Αντώνη Σαμαρά να κινηθεί, ακυρώνοντας κάθε δυνατότητα των νταβατζοΜΜΕ, για διαστρέβλωση και διαιρετικό 'παιχνίδι'.


ΠΕΤΡΟΣ
Ένας οπαδός της παράταξης.....

Αφόδευσε μέσα στην Πρόνοια γιατί δεν έπαιρνε το επίδομα!

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjrjLXhDpbSbRSWyl_dCofO9x2vcieOV_kXnxWN3dO-_Lz6pP0j5P2lWfSmEw8zH0tULL9IVRx8ZONK7FJ6umgDmpX_vG8xHnBWCrthlLFp1ac4X1iOm81q9ligooFbUBhFQcvS3_F6HeCs/s320/oura.jpgΣτα άκρα έφτασαν οι αντιδράσεις των απόρων της Πάτρας… οι οποίοι ακόμη περιμένουν να λάβουν το επίδομα από την Πρόνοια, λόγω των γραφειοκρατικών αγκυλώσεων.

Οι άνθρωποι και με το δίκιο τους διαμαρτύρονται, ωστόσο δεν λείπουν οι και οι ακραίες συμπεριφορές...



Μία άπορη γυναίκα πήγε στα γραφεία της Πρόνοιας στην Πάτρα διαμαρτυρόμενη για την καθυστέρηση καταβολής του επιδόματος. Παρά τις εξηγήσεις των υπαλλήλων, η εν λόγω κυρία δεν πείστηκε και προς έκπληξη όλων των παρισταμένων προχώρησε σε μια… ιδιαίτερη διαμαρτυρία.

Μπροστά στα μάτια δεκάδων παρισταμένων, κατέβασε το εσώρουχό της και, προς έκπληξη των πάντων, αφόδευσε μέσα στο γραφείο. Το πανδαιμόνιο που ακολούθησε δεν μπορεί να περιγραφεί…

Ωστόσο, το παραπάνω περιστατικό δεν είναι το μόνο. Ένας άλλος άπορος προσήλθε στην Υπηρεσία με ένα μπουκάλι βιτριόλι στο χέρι και απειλούσε να λουστεί με το περιεχόμενό του, εάν δεν του έδιναν επί τόπου το επίδομα! Τελικά με την παρέμβαση των ψυχραιμότερων δεν υλοποίησε την απειλή του και τελικά αποχώρησε.

Πάντως και οι δυο περιπτώσεις δείχνουν την απόγνωση στην οποία έχουν περιέλθει οι άποροι της περιοχής, οι οποίοι εμπαίζονται από το κράτος εδώ και μήνες.


Διαβάστε περισσότερα: 24ωρο: Αφόδευσε μέσα στην Πρόνοια γιατί δεν έπαιρνε το επίδομα! http://24wro.blogspot.com/2011/03/blog-post_2108.html#ixzz1GzoEeY39

Απίστευτο! Το Υπ. Παιδείας κλείνει σχολείο του 1871 που δεν έκλεισαν ούτε οι Τούρκοι




"Τις Ακροπόλεις δεν τις κλείνουν ούτε τις συγχωνεύουν" καταγγέλει στο Newsit ο διευθυντής του Γενικού Λυκείου Τσοτυλίου, Δημήτρης Παλασόπουλος.

Ντροπή και μόνο ντροπή προκαλεί η πρόταση του Υπουργείου Παιδείας για συγχώνευση του ιστορικού Γενικού Λυκείου Τσοτυλίου Κοζάνης με το Γενικό Λύκειο Νεάπολης.



Το σχολείο που δεν έκλεισαν ούτε οι Τούρκοι, ιδρύθηκε το 1871 από την Μακεδονική Φιλεκπαιδευτική Αδελφότητα ομογενών από την Κωνσταντινούπολη οι οποίοι υπό την καθογήση του τότε Πατριάρχη Άνθιμου πήραν ειδική άδεια απο τον Σουλτάνο Αμπντούλ Αζίζ και έτσι φτιάχτηκε το πρώτο σχολείο που λειτούργησε επί τουρκοκρατίας στη Βόρειο Ελλάδα.


Όπως δήλωσε στο Newsit o Διευθυντής του σχολείου, Δημήτρης Παλασόπουλος " Το σχολείο που έχει 62 μαθητές και 12 καθηγητές δεν ήταν καν μέσα στη διαβούλευση για συγχώνευση. Εμάς δεν μας ρώτησαν καν. Είμαστε δυσπρόσιτο σχολείο με ΦΕΚ του 2002 του Υπ. Παιδείας. Εκτός από τα παιδιά του Τσοτυλίου έρχονται σε εμάς παιδιά με δύο λεοφωρεία από τα απομακρυσμένα χωριά που βρίσκονται πάνω από 30 χιλιόμετρα από το Τσοτύλι. Επίσης η περιοχή μας είναι ορεινή με 5 μήνες τουλάχιστον χειμώνα. Πριν μια εβδομάδα είχαμε 10 πόντους χιόνι και παγετό. Εγώ προσωπικά δεν θα σταματήσω τους αγώνες μέχρι να πάρουν πίσω την απόφαση αυτή, έχω ζήσει αυτό το σχολείο 32 χρόνια. Και λεώ και κάτι άλλο. Οι Ακροπόλεις έστω και αν παλιώσουν δεν τις γκρεμίζουμε".

Οι μαθητές του Γενικού Λυκείου Τσοτυλίου στην Κοζάνη πραγματοποίησαν κατάληψη τις τελευταίες 13 ημέρες την οποία έχουν αναστείλει προσωρινά μέχρι να δουν τι θα πράξει το Υπουργείο Παιδείας.


newsit
http://elnews.gr/

Στα 910 το spread και μηδέν από μήδεν… μηδέν


Ένα χρόνο πριν ήμασταν στα ίδια. Ακολούθησαν άγριες μειώσεις μισθών συντάξεων, τριπλή αύξηση ΦΠΑ,  τεράστια αύξηση κάθε πιθανού και απίθανου φόρου, δεκάδες εφευρέσεις νέων φόρων, καταστροφή της κατανάλωσης, της αγοράς, αύξηση της ανεργίας κατα 5 μονάδες, απώλεια εσόδων μέτρα πάνω στα μέτρα, φτωχοποίηση και καταστροφή επαγγελματικών κλαδών, Πληθωρισμός πρωτοφανή ύφεση, μιζέρια, απαισιοδοξία, συνομιλίες, ταξίδια, δηλώσεις, νομοσχέδια, ψηφίσματα, μνημόνια, αντιδράσεις απωλεια εθνικής κυριαρχίας δεσμεύσεις  για εκποίηση νέας, και τόνοι προπαγάνδας.
Και παρόλα αυτά δεν κάναμε ούτε βήμα.
Είναι κρίμα να την πληρώνει ο μέσος Βουλευτής ΠΑΣΟΚ που ψήφισε το καταστροφικό μνημόνιο. Είναι τραγικό να την πληρώσει ο Πρωθυπουργός που έχει οργώσει τον Πλανήτη. Είναι άδικο να την πληρώσει ο Παπακωνσταντίνου που έκανε ότι μπορούσε.
Τι φταίνε  και οι Μπιρμπιλογερουλάνοι και οι άλλες κομμώτριες, τι φταίνε οι καημένοι οι νταβατζήδες που οι άθλιοι πολιτικοί τους φόρτωσαν τα ασημικά, τι φταίνε τα τρωκτικά της διεθνούς τραπεζικής και οι μεγαλοαστοί του ΕΣΠΑ; Τι φταίει στα αλήθεια ο φοροφυγάς που δεν υπάρχει κράτος;
Φταίει ο πολίτης  που  δεν πήρε την χώρα στα χέρια για να την προστατέψει.
Τιμωρείστε τον.

Που είναι τα στελέχη της ΝΔ; Γιατί λούφαξαν;


Που είναι όλα εκείνα τα λαλίστατα κατά το παρελθόν στελέχη του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας, τα οποία έκαναν δημόσιες σχέσεις μέσα από τα τηλεοπτικά κανάλια και τις εφημερίδες;  Γιατί τόση μούγκα; Γιατί έχουν λουφάξει και δεν βγαίνουν να υποστηρίξουν τις θέσεις της Νέας Δημοκρατίας; Γιατί έχουν αφήσει μόνο του τον Αντώνη Σαμαρά να βγάζει μέχρι και προσωπικές ανακοινώσεις;

Το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας δίνει την εντύπωση ότι αποτελείται από τέσσερα στελέχη. Τον Πρόεδρο, τον....
κ. Μιχελάκη αναγκαστικά ως εκ της θέσεώς του, τον Ν. Νικολόπουλο και τον Πάνο Καμμένο. Άντε και μερικοί ακόμα που εμφανίζονται κάπου κάπου και όταν τύχει. Που είναι οι άλλοι; Δεν είναι δυνατόν να κάνουν αισθητή πιο πολύ την παρουσία τους οι βουλευτές του ΛΑΟΣ , που διαθέτει μόνο το 1/10 περίπου του αριθμού των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας και μάλιστα να είναι και οι υποστηρικτές του μνημονίου και παρόλα αυτά να απουσιάζουν τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας από το δημόσιο διάλογο και ας έχει μάλιστα δικαιωθεί η αντιμνημονιακή πολιτική του κόμματος αυτού!!!

Αν δεν κάνουμε λάθος, πρόσφατα ο Αντώνης Σαμαράς μοίρασε ρόλους και αξιώματα σε όλους για να γίνει καλύτερη παραγωγή έργου, αλλά εμείς βλέπουμε και πάλι την Νέα Δημοκρατία να απουσιάζει. Πολλοί πήραν τους κομματικούς τίτλους για πολιτική επένδυση και στη συνέχεια εξαφανίστηκαν.

Αντίθετα βλέπουμε να δημιουργούνται αστεία και ανύπαρκτα προβλήματα, γύρω από ανούσιες έννοιες, όπως «Μεσαίος Χώρος» και λοιπές πομφόλυγες και να εκτοξεύονται χαρακτηρισμοί όπως «ντιντήδες», «φιρφιρίκοι» κ.λ.π. Λες και το μνημόνιο και οι οδηγίες της Τρόϊκας έχουν καμία σχέση με ιδεολογήματα και λεκτικές πολυτέλειες.
   
Γιατί λοιπόν τόση σιωπή;
Μήπως γιατί κάποιοι «προβεβλημένοι» δεν θέλουν να στεναχωρήσουν και να προκαλέσουν προβλήματα στα αρπακτικά συμφέροντα των προβολέων τους;  ή
Μήπως γιατί δεν θέλουν να εκτεθούν με αντιμνημονιακές θέσεις τώρα, αλλά σιωπούν και επενδύουν σε μελλοντικές συνεργασίες και συγκυβερνήσεις;;
Είναι και η πολιτική καριέρα του επαγγελματία πολιτικού βλέπετε.
Τι παίζεται λοιπόν;

Έκοψαν τη χρηματοδότηση σε 44 νοσοκομεία!


Το υπουργείο Οικονομικών έκοψε τη χρηματοδότηση σε 44 νοσοκομεία και 20 τμήματα ΑΕΙ και ΤΕΙ, καθώς δεν έχουν ακόμη προσκομίσει στοιχεία του προϋπολογισμού τους.

Αυτό αναφέρει δημοσίευμα της Ελευθεροτυπίας, προσθέτοντας ότι σύμφωνα με επιστολή που εστάλη από το υπουργείο, στα υπουργεία Υγείας και Εσωτερικών, δόθηκε εντολή να μην εγκριθεί η μηνιαία επιχορήγηση 7%. Η μη καταβολή αφορά συνολικά 65 φορείς σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, ενώ χρήματα δεν πρόκειται να δοθούν πριν εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους.

Όσον αφορά το υπ. Παιδείας, επιχορήγηση δεν παίρνουν 20 τμήματα ΑΕΙ, ΤΕΙ και ερευνητικά ιδρύματα.

Όσον αφορά το υπ. Υγείας , σε σύνολο 134 νοσοκομείων στοιχεία έχουν στείλει 90 νοσοκομεία ενώ τα υπόλοιπα 44 δεν το έχουν πράξει.

Όσον αφορά το υπ. Εσωτερικών το κόψιμο της επιχορήγησης αφορά το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης, το οποίο επίσης δεν έχει αποστείλει στοιχεία...
http://www.newsit.gr//default.php?pname=Article&art_id=69450&catid=3

ΝΑΤΟ(Σ) ΝΑΤΟ(Σ) Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ........

Δείτε τι έλεγαν και τι έγραφαν πρίν εννέα μήνες οι παραδουλεύτρες του ΠΑΣΟΚ στα Μ.Μ.Ε. με την ευκαιρία της συνάντησης του Έλληνα στοχαστή με τον Λίβυο "αδελφό". Πανηγύριζαν για επενδύσεις ύψους 200 δις ευρώ ( όπως με  τις επενδύσεις από το Κατάρ...). 
ΕΠΙΜΥΘΙΟΝ 1: Δείξε μου τους φίλους σου, για να σου πω ποιός είσαι....

Εξ άλλου, πρίν εννέα μήνες, η γνωστή για την εντιμότητα και ακεραιότητά της εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ, έγραφε :
• Θα προωθηθεί άμεσα η υποβρύχια σύνδεση Λιβύης- Ελλάδας με πόντιση οπτικών ινών στη Μεσόγειο, που θα διευκολύνει τις τηλεπικοινωνίες. Την κατασκευή του έργου θα αναλάβουν εξ' ολοκλήρου Ελληνικές εταιρείες.
• Σε μεταγενέστερο χρόνο θα υπάρξει ενεργειακή σύνδεση Ελλάδας- Λιβύης με μεταφορά ηλιακής ενέργειας από τη Σαχάρα στην Ευρώπη, μέσω Κρήτης- Πελοποννήσου- Στερεάς Ελλάδας.
• Σύνδεση με αγωγό φυσικού αερίου από Λιβύη σε Ευρώπη μέσω της χώρας μας.
• Η Λιβύη θα συμμετέχει στις αποκρατικοποιήσεις που προωθεί η Ελληνική κυβέρνηση.
• Θα προωθηθούν κοινές επιχειρηματικές δράσεις και συνεργασίες στον τουριστικό τομέα με επίκεντρο την Κρήτη, λόγω εγγύτητας.
• Συμμετοχή Ελληνικών εταιρειών σε έργα, στη Λιβύη.
• Εξαγωγές κατασκευαστικών υλικών (π.χ. μαρμάρου) από την Ελλάδα.
• Ανταλλαγή τεχνογνωσίας στην περιφέρεια της χώρας, κυρίως σε περιοχές με υψηλούς δείκτες ανεργίας όπως η Μακεδονία.
• Συμφωνία για διευκολύνσεις τόσο στη διπλή φορολόγηση όσο και στη χορήγηση θεωρήσεων μεταξύ των δύο κρατών, ώστε να διευκολυνθεί και η μετακίνηση.
ΕΠΙΜΥΘΙΟΝ 2 : Είναι κακό να χτίζεις στην άμμο (της Λιβύης) παλάτια...
Τάσος Καρ.
http://filotimia.blogspot.com/2011/03/blog-post_2184.html

Όλες η απαντ;ήσεις για τα σενάρια χρεοκοπίας της Ελλάδας



Ολες η απαντησεις για τα σεναρια χρεοκοπιας της ΕλλαδαςΣτο παρακάτω άρθρο, υπάρχουν απαντήσεις για τα σενάρια χρεοκοπίας που κυκλοφορούν καθημερινά και τρομοκρατούν τον κόσμο, αξίζει να τα διαβάσετε για να έχετε μια πιο ολοκληρωμένη άποψη.

Πρακτικά, η χώρα ήδη έχει χρεοκοπήσει από τη στιγμή που δήλωσεαδυναμία πληρωμής των υποχρεώσεών της και εισήλθε κατάσταση έκτακτου δανεισμού της από άλλους φορείς (Ε.Ε. - ΔΝΤ) καιαποδέχθηκε την εφαρμογή του Μνημονίου.
Νομικά, η χώρα δεν έχει χρεοκοπήσει, αφού έχει κατορθώσει να αποπληρώνει κανονικά τα...δάνειά της.Κατά τους τελευταίους μήνες, το ερώτημα της "χρεοκοπίας" της χώρας έχει μετεξελιχθεί στο εάν θα υπάρξει αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους.

Αναδιάρθρωση μπορεί να γίνει με έναν από τους παρακάτω τρόπουςή με συνδυασμούς τους (κατατάσσονται με βάση το πόσο "επώδυνοι" είναι για τους ομολογιούχους): επιμήκυνση διάρκειας αποπληρωμής, μείωση επιτοκίου, μερική απομείωση του προς αποπληρωμή ποσού (haircut ή "κούρεμα"), ολική απομείωση του προς αποπληρωμή ποσού.

Τί μπορεί να συμβεί στην Ελλάδα; Οπωσδήποτε κάτι από τα παραπάνω, ή και συνδυασμός τους θα συμβεί οπωσδήποτε. Το βέβαιο είναι η επιμήκυνση της οφειλής προς την "τρόικα" (110 δισ. ευρώ). Πολλοί ομιλούν για "κούρεμα" της τάξης του 30% ή και περισσότερο. Βέβαια, όπως έχουμε και σε άλλες περιπτώσεις υποστηρίξει (δείτε ένα από τα παλαιότερα άρθρα μας), εάν η Κυβέρνηση πρόκρινε κάποιου είδους "κούρεμα", αυτό θα έπρεπε να είχε γίνει νωρίτερα και κυρίως, πριν από την "ανταλλαγή" μη εγγυημένου χρέους με εγγυημένο (το παλαιό χρέος είναι χωρίς καμία εγγύηση και νομική συνέπεια σε περίπτωση μη αποπληρωμής του, ενώ το χρέος προς την τρόικα είναι εγγυημένο με την περιουσία του Δημοσίου).

Εκτιμούμε ότι η απομείωση του ποσού αποπληρωμής των ομολόγων ("κούρεμα") θα είναι η τελευταία λύση και ότι εάν συμβεί, θα συμβεί μετά το 2013. Εάν συμβεί, δε νομίζω ότι θα ξεπερνά το ποσοστό του 30%. Όμως, πριν συμβεί αυτό, εκτιμούμε ότι θα επιχειρηθεί η χρονική επιμήκυνση του συνόλου του χρέους. Άλλωστε, η ιστορία των εθνικών δανείων, αυτό αποδεικνύει. Οι αγορές δε δέχονται εύκολα το "κούρεμα". Συναινούν όμως ευκολότερα στη χρονική επιμήκυνση και στη μεταβολή του επιτοκίου.

Βέβαια, δε θα πρέπει ποτέ να αποκλείουμε να μη συμβεί τίποτα από τα παραπάνω. Αυτό άλλωστε προσπαθεί σήμερα η ελληνική Κυβέρνηση. Η χώρα, εάν προσπαθήσει (ή εάν εξαναγκασθεί) μπορεί να καταφέρει να μειώσει το χρέος της, τόσο σε απόλυτα νούμερα, όσο και ως ποσοστό του ΑΕΠ). (Δείτε σχετικό άρθρο). Η άποψή μας: Εκτιμούμε ότι στην παρούσα φάση δε θα γίνει "κούρεμα", ενώ θα γίνει επιμήκυνση και ενδεχόμενα και μεταβολή του επιτοκίου. "Κούρεμα" θα μπορούσε να γίνει μετά το 2013. Όμως, πολλά μπορούν να συμβούν έως τότε.

Τί είναι η ελεγχόμενη χρεοκοπία; Ουσιαστικά, τίποτα περισσότερο ή λιγότερο από μία κανονική χρεοκοπία. Όμως, στην περίπτωση αυτή, η ενέργεια γίνεται μετά από προετοιμασία των αγορών και εάν θα συμβεί στην περίπτωση της Ελλάδας, μετά από συνεργασία με τους φορείς της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στην ουσία, πρόκειται για μία χρεοκοπία η οποία έχει προαναγγελθεί, έχουν προετοιμασθεί οι αγορές, ενώ θα έχουν υπάρξει και οι λύσεις χρηματοδότησης της χώρας από άλλους φορείς (ενδεχόμενα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ή την τρόικα), αφού οι αγορές θα παραμένουν κλειστές για τη χώρα για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα. Εάν τελικά η Ελλάδα αναγκασθεί να προχωρήσει σε "κούρεμα" των ομολόγων της, θα πρόκειται για μία περίπτωση "ελεγχόμενης χρεοκοπίας".

- Τί θα γίνει στα επόμενα χρόνια;
Στο ζήτημα αυτό, η άποψή μας δεν έχει αλλάξει σημαντικά σε σχέση με το προ 13 μηνών άρθρο. Στα επόμενα χρόνια (για διάστημα μεγαλύτερο της 5ετίας), θα επιχειρούνται έντονες δημοσιονομιικές αναπροσαρμογές.

Εκτιμούμε ότι η χώρα μπορεί να πετύχει πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα (δηλαδή η κατάσταση του Προϋπολογισμού ΠΡΙΝ από τον υπολογισμό των τόκων) μέσα στο 2012. Σημειώνουμε ότι για να το πετύχει αυτό, θα πρέπει το τελικό έλλειμμα του Προϋπολογισμού να υποχωρήσει κάτω από το 7%. Εκτιμούμε ότι μπορεί να επιτευχθεί τελικό πλεόνασμα στον Προϋπολογισμό του 2015. Εάν αυτό επιτευχθεί, τότε η χώρα θα μπορεί να ξεπεράσει το πρόβλημα του χρέους της και να το μειώσει κάτω από το όριο του 100% έως το 2022, ή και νωρίτερα, εάν επιτευχθούν κάποιες συνθήκες που αναφέρουμε σε παλαιότερο άρθρο (δείτε το άρθρο).

Όμως, τα λόγια είναι πάντα εύκολα. Στην πράξη, αυτό θα σημαίνει:
- Δραματική μείωση του Κράτους. Έως σήμερα, η Κυβέρνηση επιχειρεί τη μείωση του Κράτους, μέσω της μείωσης του κόστους λειτουργίας του. Και αυτό, το επιχειρεί με μείωση των μισθών. Αυτό όμως δε θα έχει σημαντικά αποτελέσματα. Θα πρέπει να αναδιοργανωθούν οι λειτουργίες του Κράτους και παράλληλα να μειωθεί ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων. Εκτιμούμε ότι και τα δύο θα συμβούν.

- Επίτευξη ανάπτυξης της οικονομίας. Και αυτό είναι σύνθετο πρόβλημα, αφού θα πρέπει παράλληλα να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα (η αναδιοργάνωση του Κράτους θα βοηθήσει προς το σκοπό αυτό). Παράλληλα, η αύξηση της ανταγωνιστικότητας θα επιτευχθεί και μέσω της διατήρησης των μισθών σε χαμηλά επίπεδα. Είναι κρίσιμο και μία εκ των "ων ούκ άνευ" προϋπόθεση για επιτυχία, να υπάρξει άνοδος του ΑΕΠ κατά το 2012, η οποία θα επιταχυνθεί κατά τα επόμενα χρόνια.
Αν και αυτό εξαρτάται κατά πολύ από την εξέλιξη της διεθνούς οικονομίας, εκτιμούμε ότι η επίτευξη ανάπτυξης στην ελληνική οικονομία από το 2012, είναι δυνατό να επιτευχθεί.

- Ανάπτυξη των εξαγωγών και βελτίωση του εμπορικού ισοζυγίου. Ας θυμόμαστε ότι, το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου στην ουσία σημαίνει τα χρήματα που κάθε χρόνο μεταφέρονται έξω από τη χώρα μας και ότι το ελλειμματικό εμπορικό ισοζύγιο αποτελεί την αιτία όλων των δεινών που ζούμε σήμερα.
- Πολιτική συναίνεση. Ο παράγοντας της στάσης της (κάθε φορά) αξιωματικής αντιπολίτευσης, είναι πολύ κρίσιμος στα επόμενα χρόνια. Η πολιτική συναίνεση, η οποία μπορεί να οδηγήσει και σε κοινωνική συναίνεση, είναι μία επίσης εκ των "ων ουκ άνευ" προϋποθέσεις για την έξοδο της χώρας από την κρίση της.

- Υπάρχει κίνδυνος για τις καταθέσεις μας;
Επαναλαμβάνουμε αυτό που γράφαμε πριν από 13 μήνες. Θεωρητικά, πάντα υπάρχουν κίνδυνοι. Όμως, σήμερα είναι σημαντικά μειωμένοι σε σχέση με το παρελθόν. Και αυτό επειδή:
α) έχει μειωθεί ο κίνδυνος της εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη,
β) έχει μειωθεί -έως αποκλεισθεί- ο κίνδυνος επαναφοράς της δραχμής,
γ) το τραπεζικό σύστημα έχει ενισχυθεί, ενώ υπάρχει μεγαλύτερη ευαισθησία και προσοχή από την Τράπεζα της Ελλάδας.

Εάν λάβουμε ως υπόθεση εργασίας ότι αποκλείεται η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, τότε ποιοί είναι οι κίνδυνοι για τις καταθέσεις μας;

Είναι ο κίνδυνος της κατάρρευσης κάποιας τράπεζας. Μία τράπεζα μπορεί να καταρρεύσει, σε περίπτωση "κουρέματος" των ελληνικών ομολόγων, ή σε περίπτωση μαζικού πανικού και μαζικών αναλήψεων από τις τράπεζες (όμως, εάν υποτεθεί ότι θα κινδύνευε να συμβεί κάτι τέτοιο, απλούστατα η Κυβέρνηση θα έθετε όριο στις αναλήψεις, για κάποιο διάστημα).

Κινδυνεύει κάποια ελληνική τράπεζα με κατάρρευση;
Αυτό είναι ένα πολύ κρίσιμο ερώτημα... Και δυστυχώς, δε μπορεί να υπάρξει απάντηση, αφού σε καμία περίπτωση δε μπορεί κάποιος "απ' έξω" να έχει άποψη για το ζήτημα. Παράλληλα, τα διάφορα stress test που διεξήχθησαν, ή αυτό που θα διεξαχθεί κατά τις προσεχείς βδομάδες, δεν κοινοποιούνται, ενώ επίσης αμφισβητούνται ως προς την ικανότητά τους να διαγνώσουν την "υγεία" μίας τράπεζας.
Όμως, οι καταθέσεις είναι εγγυημένες; Οι καταθέσεις είναι εγγυημένες από το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων, έως το ποσό των 100.000 ευρώ. Όμως, γεννάται το πρακτικό ερώτημα για το τί είδους εγγύηση μπορεί να δώσει ένα χρεοκοπημένο Κράτος; Σε περίπτωση που χρειασθεί να ενεργοποιηθεί το Ταμείο, το Κράτος έχει χρήματα να πληρώσει τους δικαιούχους, ή θα τους πληρώσει και αυτούς με ...ομόλογα;

Υπάρχει κίνδυνος αιφνίδιας φορολόγησης των καταθέσεων;
Ισχύει ακριβώς η ίδια απάντηση που είχαμε δώσει και παλαιότερα:
Η θεωρία μας λέει ότι το Κράτος, έχει τη νομική ισχύ (π.χ. με την έκδοση μίας Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου) ένα Σάββατο βράδυ, να κάνει τα πάντα: να φορολογήσει, να πάρει ένα ποσοστό από τις καταθέσεις, να πάρει ένα ποσοστό από καταθέσεις πάνω από ένα ύψος, ή που ανήκουν σε μία κατηγορία προσώπων. Βέβαια, στην πράξη, αυτά είναι πολύ δύσκολο να γίνουν. Και αποτελούν την έσχατη των εσχάτων λύση. Θεωρητικά, κάτι τέτοιο θα μπορούσε να γίνει εάν αποτύγχαναν τα μέτρα της Ε.Ε. και στη συνέχεια τα μέτρα του ΔΝΤ προς το οποίο αναγκαστικά θα καταφεύγαμε.

Άλλωστε, στη χώρα μας υπάρχει προηγούμενο με το Αναγκαστικό Δάνειο του 1923, όταν ξαφνικά και "εν μία νυκτί" αποφασίστηκε να κοπούν (στην κυριολεξία να κοπούν) στα δύο όλα τα χαρτονομίσματα άνω των 50 δραχμών, με το μισό χαρτονόμισμα να πηγαίνει αναγκαστικά στην πληρωμή ενός δανείου που έπρεπε να πάρει τότε η Κυβέρνηση για τη ρύθμιση των αναγκών που είχαν προκύψει από την έλευση των προσφύγων. Όμως, άλλο πράγμα η μεταπολεμική -ηττημένη- Ελλάδα του 1923 και άλλο η Ελλάδα της Ευρωζώνης του 2010.

Υπάρχει λόγος για "εξαγωγή" κεφαλαίων στο εξωτερικό;
Κατά την άποψή μας, εάν τα όσα ισχυριζόμαστε παραπάνω έχουν βάση, τότε δεν υπάρχει λόγος. Πιστεύουμε ότι είναι καλύτερο να επιλέξουμε μία "κραταιά" και ισχυρή Τράπεζα στην Ελλάδα, παρά να ψάχνουμε τις λύσεις του εξωτερικού (οι οποίες έχουν γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης από πολλούς επιτήδειους). Δηλαδή, σήμερα ο "συστημικός" κίνδυνος (κίνδυνος του περιβάλλοντος, ή κίνδυνος της χώρας) δείχνει να μειώνεται, ενώ αυξάνεται ο "μη συστημικός" κίνδυνος (κίνδυνος από την εταιρία).

Σε περίπτωση "κουρέματος" των ομολόγων, κινδυνεύουν οι καταθέσεις;
Όχι. Δε κινδυνεύουν. Επειδή στην περίπτωση αυτή θα απομειωθεί η αξία των ομολόγων. Τα χρήματα που κυκλοφορούν στην οικονομία (και σ' αυτά συμπεριλαμβάνονται και τα χρήματα που βρίσκονται στις τράπεζες) δεν έχουν λόγο να κινδυνεύσουν. Στην περίπτωση αυτή, όπως αναφέραμε παραπάνω, οι καταθέσεις μας μπορούν να κινδυνεύσουν μόνον εάν "καταρρεύσει" η Τράπεζα που έχουμε επιλέξει. Όμως, αυτός είναι ένας από τους λόγους που "ωθούνται" σήμερα οι τράπεζες να συνεργασθούν και να συγχωνευθούν.

- Γιατί φεύγουν χρήματα προς το εξωτερικό;
Ο ρυθμός φυγής έχει σήμερα μειωθεί. Πρώτον επειδή όσοι ήταν να τα βγάλουν τα έβγαλαν και δεύτερο και κυριότερο, επειδή έχει μειωθεί δραματικά ο κίνδυνος να συμβεί κάτι στις καταθέσεις μας.

Άλλωστε, αντί να βγάλει κάποιος χρήματα στο εξωτερικό και εάν εξακολουθεί να πιστεύει ότι επέρχεται κάποια καταστροφή, τότε μπορεί να επιλέξει και άλλους τρόπους "προφύλαξης". Για παράδειγμα, μπορεί να αγοράσει μέσω της χρηματιστηριακής εταιρίας του γερμανικά ομόλογα, ή ομόλογα άλλου κράτους (Ολλανδία, Δανία κλπ) ή άλλου νομίσματος (ΗΠΑ, Ελβετία, κλπ).

- Πώς μπορεί κάποιος να βγάλει χρήματα στο εξωτερικό;
Στο ερώτημα αυτό και πάλι δεν έχω να προσθέσουμε κάτι περισσότερο απ' αυτό που γράφαμε πέρυσι. Παράλληλα, ακόμη και εάν γνώριζαμε κάτι περισσότερο, δεν θα είχαμε την πρόθεση να το γράψουμε, αφού έτσι μπορεί να κατηγορηθούμε από τις διάφορες αρχές. Έτσι, απλά επαναλαμβάνουμε το περυσινό κείμενο. Δυστυχώς, εδώ οι γνώσεις μου είναι "φτωχές". Ακούω και γω "ιστορίες" από διάφορους που το έκαναν οι ίδιοι ή άκουσαν από άλλους που το έκαναν. Εδώ πραγματικά, η εφευρετικότητα του νεοέλληνα οργιάζει!

- Άνοιγμα λογαριασμών σε ξένες άλλες χώρες: Δεν είναι εύκολο, είναι δαπανηρό (αφού απαιτούνται ταξίδια κλπ), δεν είναι πάντα εφικτό (λόγω περιορισμών, πόθεν έσχες κλπ), αλλά είναι το πιο σίγουρο. Εάν τελικά επέλεγα να κάνω κάτι τέτοιο, θα προτιμούσα χώρες όπως ή Γερμανία, Αυστρία, Ολλανδία, ή λογαριασμό σε ευρώ στην Αγγλία. Θα απέφευγα τις χώρες του "ευρωπαϊκού νότου", τη Γαλλία και την Κύπρο. Σε κάθε περίπτωση, πριν έκανα κάτι τέτοιο θα ζητούσα την άποψη ενός τραπεζίτη, χρηματιστή ή δικηγόρου.

- Άνοιγμα λογαριασμών σε ξένες τράπεζες στην Ελλάδα(εδώ αναφέρεται και το ερώτημα του συνδρομητή μας): Δεν έχω άποψη, αφού δε μπορώ να γνωρίζω πόσο αποφεύγονται τα ρίσκα σε πιθανή νομοθετική πράξη της Ελλάδας. Εδώ απαιτούνται οι γνώσεις νομικού συμβούλου και όχι οικονομικού.

- Άνοιγμα χρηματιστηριακών λογαριασμών σε ξένες Χρηματιστηριακές, ή σε ελληνικές Χρηματιστηριακές που συνεργάζονται ή που είναι θυγατρικές ξένων, τους οποίους μπορούμε να χειριστούμε απ' εδώ: Είναι μία λύση.

- Ανάληψη ευρώ από την τράπεζα και κρύψιμο κάτω από το πάπλωμα: Είναι και αυτό μία λύση, αλλά μην το πείτε αριστερά και δεξιά. Επειδή είτε θα σας κλέψουν, είτε θα πουν ότι είστε νευρωτικοί. Είτε και τα δύο...

Η κατάσταση εξακολουθεί να είναι κρίσιμη. Σε σχέση με πριν από 13 μήνες, η χώρα πέτυχε να ξεφύγει από τον κίνδυνο της "απόλυτης" ή χαώδους χρεοκοπίας. Ακόμη και εάν κάποια στιγμή αναγκασθεί να προσφύγει στη λύση του "κουρέματος", αυτό θα γίνει ελεγχόμενα, σε συνεργασία με τους ευρωπαίους εταίρους της και σε μία μεγαλύτερη σύμπνοια.

Το μεγαλύτερο επίτευγμα αυτών των 13 μηνών είναι ότι η κοινωνία (αν όχι στο σύνολό της, τουλάχιστον σε ένα μεγάλο μέρος της) και ένα μέρος των πολιτικών της, αντιληφθήκαμε ότι η πορεία της χώρας ήταν στραβή. Η πορεία της κοινωνίας ήταν στραβή. Οι αξίες της είχαν μεταλλαχθεί. Αντιληφθήκαμε ότι δε μπορούμε να συνεχίσουμε να ζούμε με δανεικά. Ότι δε μπορούμε να συνεχίσουμε να είμαστε αντιπαραγωγικοί και μη ανταγωνιστικοί. Ότι δε μπορούμε να εξακολουθούμε να φοροδιαφεύγουμε. Ότι θα πρέπει να μην αποδεχόμαστε τους φοροφυγάδες γύρω μας. Ότι, εάν θέλουμε ένα Κράτος που να μας παρέχει αγαθά, αυτό το Κράτος θα πρέπει να έχει τους απαραίτητους πόρους. Αντιληφθήκαμε επίσης ότι το πολιτικό σύστημα είναι σάπιο. Ότι η Ελλάδα είναι μία πλούσια χώρα, με φτωχό κράτος, πλούσιος πολίτες και ακόμη πλουσιότερους πολιτικούς. Αντιληφθήκαμε τέλος ότι, εάν θέλουμε να ζήσουμε καλά, τόσο ως άτομα, όσο και ως χώρα, θα πρέπει να δουλέψουμε. Να δουλέψουμε σκληρά. Και ότι, όταν δανειζόμαστε, θα πρέπει να τα επιστρέφουμε. Και συνεπώς, θα πρέπει να προσέχουμε όταν δανειζόμαστε. Τόσο ως άτομα, όσο και ως Κράτος.

Μπροστά μας έχουμε μία δύσκολη, πολύ δύσκολη περίοδο. Δε μπορούμε να συνεχίσουμε να στρουθοκαμηλίζουμε. Όμως, εκτιμούμε (κάτι που αναφέρουμε ακόμη και πριν εκδηλωθεί η παρούσα κρίση) ότι, η χώρα θα αλλάξει προς το καλύτερο. Αναγκαστικά έστω, αλλά θα αλλάξει. Βέβαια, μία γενιά ανθρώπων δείχνει να πηγαίνει χαμένη (στην πραγματικότητα, η κρίση ανταγωνιστικότητας ξεκίνησε από τα τέλη της δεκεατίας του 1990 και θα συνεχισθεί -ως "κρίση χρέους" πλέον- τουλάχιστον μέχρι το 2025. Όμως, υπάρχει τουλάχιστον η ελπίδα, η επόμενη γενιά να ζήσει, να εργασθεί και να αναπτυχθεί σε μία πιο λογική και καλύτερα ενταγμένη στο διεθνές περιβάλλον χώρα και σε μία κοινωνία με πιο ισχυρές αξίες.

Για τη χρηματιστηριακή αγορά:
Διατηρούμε την άποψη των τελευταίων μηνών. Η χρηματιστηριακή αγορά της Αθήνας έχει ξεπεράσει τα χειρότερα και το μεγαλύτερο κίνδυνο (αυτά ήταν πέρυσι την άνοιξη έως τις αρχές του καλοκαιριού). Σήμερα, έχει σημειώσει ό,τι πτώση μπορούσε να σημειώσει. Αλλά και εάν ακόμη οι εξελίξεις την οδηγήσουν χαμηλότερα, δεν είναι μεγάλο το μέγεθος των απωλειών που μπορεί πλέον να έχει.

Μπροστά μας, η αγορά ίσως να έχει ακόμη αρκετές διακυμάνσεις. Όμως, δεν έχει πολύ μεγάλο ρίσκο "προς τα κάτω". Από την άλλη πλευρά, εάν κατά το επόμενο διάστημα υπάρξουν κάποιες θετικές εξελίξεις στην υπόθεση του ελληνικού χρέους (π.χ. επιμήκυνση, μείωση επιτοκίου, έκδοση ευρωομολόγων, ή και συνδυασμός αυτών) ή θετικές εξελίξεις στα ελληνικά μακροοικονομικά (μείωση ελλείμματος, επίτευξη στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας κλπ), τότε η άνοδος που θα επιτευχθεί, θα είναι πάρα πολύ σημαντική.

Εδώ που βρισκόμαστε, είναι υπόθεση χρόνου. Αναμονής, επιμονής και αποφυγής κινήσεων που βασίζονται στο συναίσθημα και κυρίως στο συναίσθημα που δημιουργείται ακούγοντας τα δελτία ειδήσεων ή τους δημοσιογράφους.

Επενδύσεις στο εξωτερικό:
Πέρυσι, απερίφραστα εκφράζαμε την άποψη ότι η ελληνική αγορά θα συναντούσε προβλήματα και ότι οι επενδύσεις στο εξωτερικό αποτελούσαν μία απάντηση και μία ευκαιρία για καλή απόδοση.
Σε γενικές γραμμές, η άποψή μας ήταν ορθή. Βέβαια, υπολογίζαμε μεγαλύτερες αποδόσεις από τις αναπτυσσόμενες αγορές, κάτι που δε συνέβη σε όλες. Από την άλλη πλευρά, υπήρξαν μεγάλες αποδόσεις στις αναπτυγμένες αγορές.

Η διεθνής οικονομία κινείται θετικά. Βέβαια, έχει κινδύνους και εκτακτες καταστάσεις (πρόβλημα με τις τιμές του πετρελαίου και λόγω των εξελίξεων στα κράτη της Β. Αφρικής). Οι διεθνείς αγορές θα συνεχίσουν τη θετική τους πορεία. Και θα πρέπει να "κοιτάμε" και προς τα εκεί.

Όμως, αντίθετα από πέρυσι, φέτος -και αυτό ενδέχεται να ισχύει ακόμη περισσότερο κατά το 2012- θα πρέπει να "κοιτάμε" περισσότερο προς την Ελλάδα. Οι τιμές των ελληνικών μετοχών είναι χαμηλά και ο κίνδυνος περαιτέρω υποχώρησης είναι και χαμηλός, αλλά και προσωρινός. Οι εξελίξεις θα έλθουν -όταν θα έλθουν- από τον τομέα του δημόσιου χρέους. Και μπορεί να σημάνουν μία κίνηση εξισορρόπησης της ελληνικής αγοράς σε σημαντικά υψηλότερα επίπεδα.

Κάτι πολύ σημαντικό: Μη δίνετε μεγάλη σημασία σε όσα λένε οι δημοσιογράφοι. Οι δημοσιογράφοι είναι συχνά άτομα χωρίς μεγάλες γνώσεις, αναγκασμένοι να ασχολούνται με πολλά θέματα (τη μία μέρα γίνονται σεισμόλόγοι, την άλλοι γιατροί και την επόμενοι οικονομολόγοι) και κυρίως, είναι "αγχωμένοι" να "βγάλουν" την είδηση και να "συγκινήσουν" το κοινό τους. Και καθ' όσον συχνά αποκτούν μία μεγάλη (έως υπερφίαλη) ιδέα για τον εαυτό τους, συνηθίζουν να υπερβάλουν μέσα στην άγνοια ή την ημιμάθειά τους.

Είναι απίστευτο τί ακούγεται αυτές τις μέρες ακόμη και από "εξειδικευμένα" κανάλια, ή ακόμη και από "εξειδικευμένους" τραπεζικούς συντάκτες! Να εμπιστεύεστε πάντα τους ειδικούς, τους πιστοποιημένους από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ή άλλους φορείς και κυρίως αυτούς που γνωρίζετε από καιρό και τους έχετε "δοκιμάσει" και σε άλλες κρίσεις.

Το ζήτημα που θίγουμε, δε μπορεί να εξαντληθεί σε ένα σχόλιο, όσο εκτεταμένο και εάν είναι αυτό. Λόγω του ενδιαφέροντος που -φυσιολογικά- υπάρχει αυτή την περίοδο, θα δημοσιεύουμε περισσότερα άρθρα για την "κρίση του ελληνικού χρέους" και τις εξελίξεις της. Παράλληλα θα προσπαθήσουμε να αναδημοσιεύουμε και αριθμό άρθρων από ξένα ΜΜΕ.

capital.gr

E-magazino.gr
http://emprosdrama.blogspot.com/2011/03/blog-post_4392.html