Σάββατο 10 Απριλίου 2010

Μέσω τηλεδιάσκεψης θα αποφασιστεί την Κυριακή η οριστική οικονομική υποδούλωση της Ελλάδας

Οι υπουργοί Οικονομίας της ζώνης του ευρώ αναμένεται να συνεδριάσουν (με τηλεδιάσκεψη) την Κυριακή στις 15.00 ώρα Ελλάδος, όπως εντελώς αιφνιδιαστικά ανακοίνωσε χθες η προεδρεύουσα στην ΕΕ Ισπανία, προκειμένου να επικυρώσουν και τυπικώς την τεχνική συμφωνία που επιτεύχθηκε την Παρασκευή στις Βρυξέλλες για τους όρους και τις διαδικασίες ενός ενδεχόμενου δανεισμού της Ελλάδας από τις χώρες του ευρώ. Παράγοντες των Βρυξελλών ανέφεραν ότι κατά πάσα πιθανότητα το σύνολο των χωρών του ευρώ θα δανείσουν, η κάθε μία χωριστά, την Ελλάδα με κυμαινόμενα επιτόκια που κατά μέσο όρο θα κινούνται στο 5%. Στα δάνεια αυτά θα προστεθεί η συνδρομή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (που θα αντιστοιχεί στο 50% της ευρωπαϊκής), ενώ το συνολικό ποσό θα μπορούσε να κινηθεί μεταξύ 20 και 30 δισ. ευρώ. Οι συμφωνίες δανεισμού που θα συνάψει η Ελλάδα με τις χώρες του ευρώ θα είναι κατά βάση πανομοιότυπες με αυτή που θα υπογράψει με το ΔΝΤ, το δε συνολικό πακέτο, στην περίπτωση που η Ελλάδα θελήσει να το χρησιμοποιήσει, θα πρέπει να τύχει της εγκρίσεως σε πρώτη φάση της Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και στη συνέχεια του Συμβουλίου των Υπουργών το οποίο θα αποφασίσει με ομοφωνία. Με τη σημερινή συμφωνία αναμένεται να κλείσει και η προτελευταία πράξη του δράματος της ενίσχυσης της Ελλάδας από την ευρωζώνη, με την τελευταία να αφορά πλέον το πότε η ελληνική πλευρά θα κρίνει αναγκαία την ενεργοποίηση του πακέτου.
Βήμα

Πολίτης της Μπανανίας

Πώς μπαίνουν τα αυτογκόλ για τα σπρεντ

Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΖΙΩΤΗ
Πιο κοντά στον μηχανισμό βοήθειας Ε.Ε. - ΔΝΤ ήρθε η Ελλάδα μετά τις καταιγιστικές εξελίξεις της προηγούμενης εβδομάδας, ανοίγοντας έτσι την «κερκόπορτα» για την είσοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ευρωζώνη, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Η κυβέρνηση με τις διαρροές για την αμφισβήτηση του μηχανισμού το μόνο που κατάφερε στην ουσία ήταν το αναμενόμενο. Δηλαδή να δημιουργηθεί μια χιονοστιβάδα γεγονότων που καθιστούν σχεδόν αναπόφευκτη τη χρήση του. Είναι ενδεικτικό ότι μετά τη συμφωνία της 25ης Μαρτίου το κόστος δανεισμού για το Δημόσιο είχε υποχωρήσει στο 6,2%, ενώ το «ξόρκι» του μηχανισμού από την κυβέρνηση το εκτόξευσε στο 7,5%.

Το τέλος της διαδρομής, που ξεκίνησε από την περασμένη Τρίτη 6 Απριλίου, πιθανότατα καταλήγει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, μια που αυτό αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της συμφωνίας των Ευρωπαίων ηγετών. Τα ερωτήματα που έχουν προκύψει στη διαδρομή αυτή, για όσους την έχουν παρακολουθήσει στενά, είναι πολυδιάστατα. Και τούτο γιατί από την έκβαση που θα έχει η «ελληνική τραγωδία», όπως την αποκαλούν τα ξένα μέσα ενημέρωσης, θα κριθεί εν πολλοίς η συνοχή της ευρωζώνης.

Τα γεωστρατηγικά υπέρτερα των κερδών

Κατά συνέπεια, τα «στοιχήματα» που παίζονται σε Ευρώπη και ΗΠΑ δεν συνδέονται απλώς με οικονομικά οφέλη που αποκομίζουν όλο αυτό το διάστημα κάποια τεράστια επενδυτικά κεφάλαια που ποντάρουν στην πτώση του ευρώ και την άνοδο του δολαρίου ή στη χρεοκοπία της Ελλάδας. Τα συμφέροντα είναι πρωτίστως «γεωστρατηγικά» και απορρέουν από την ενεργό συμμετοχή που θα αποκτήσουν οι ΗΠΑ μέσω του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην «καρδιά» της Ευρώπης, την ευρωζώνη. Η σθεναρή «αντίσταση», την οποία κρατάει προς το παρόν μόνος ο πρόεδρος του ΕΚΤ Ζ. Κλ. Τρισέ, στην ενεργοποίηση του μηχανισμού, άρα στην ενεργό εμπλοκή του ΔΝΤ στην ευρωζώνη, δεν μπορεί να αποδοθεί αποκλειστικά σε λόγους γοήτρου.

* Η επίκληση ενός νέου μηχανισμού στήριξης χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ από κυβερνητικούς κύκλους («Ε», 2/4) αποτελεί τελικά ένα «επικοινωνιακό σφάλμα», το οποίο κλιμακώθηκε με τα γνωστά αποτελέσματα ή αντανακλά πραγματικά τη βούληση της κυβέρνησης να χρησιμοποιήσει τον μηχανισμό. Η στάση της, όπως γίνεται πλέον αντιληπτό από τις δηλώσεις Πεταλωτή και Παπακωνσταντίνου, έχει μεταστραφεί απ' αυτή που είχε διατυπωθεί μετά την επίτευξη της συμφωνίας. Ετσι, από το ότι «Ελλάδα δεν σκοπεύει να κάνει χρήση του μηχανισμού» αφού απλώς επεδίωκε να «υπάρχει ένα όπλο επάνω στο τραπέζι», διολισθήσαμε υπό την πίεση της προηγούμενης εβδομάδας στο «προς το παρόν».

* Ερωτήματα προκαλεί επίσης και η μεγάλη καθυστέρηση με την οποία το υπουργείο Οικονομικών προχώρησε σε επίσημη διάψευση του επίμαχου δημοσιεύματος του «Market News». Την περασμένη Τρίτη, παρ' όλο που ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου είχε γίνει δέκτης αλλεπάλληλων αιτημάτων να προχωρήσει σε επίσημη διάψευση, το έπραξε το απόγευμα, μολονότι που η αγορά βρισκόταν στα πρόθυρα κατάρρευσης υπό το κράτος πανικού.

* Εκτός όμως από τα παραπάνω, τα οποία θα μπορούσαν να αποδοθούν σε λανθασμένους χειρισμούς (όπως για παράδειγμα ήταν και ο ατυχής χαρακτηρισμός περί «Τιτανικού»), ερωτήματα εγείρονται για τον ρόλο που έχει διαδραματίσει το πρωθυπουργικό περιβάλλον. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου σε ανύποπτο χρόνο είχε αναφερθεί στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, φροντίζοντας ωστόσο στη συνέχεια να περιορίσει τη συμμετοχή του σε τεχνικά θέματα. Επίσης, ερωτήματα προκαλούν και οι εκλεκτικές συγγένειες του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος με τον αμερικανικό παράγοντα.

Κυρίως δε όταν πρόκειται για άτομα που φαίρονται να διοργανώνουν δείπνα κερδοσκόπων. Οπως για παράδειγμα ο Στ. Ζαββός, στο σπίτι του οποίου (σύμφωνα με δημοσίευμα της «Παρασκευής +13» την 1η Ιανουαρίου) ο πρωθυπουργός έκανε ρεβεγιόν το βράδυ των Χριστουγέννων. Ο ίδιος ο επιχειρηματίας, ο οποίος είναι διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Zeus Capital που δραστηριοποιείται στα Βαλκάνια και πρόεδρος του Harvard Business School Club στην Ελλάδα, εμφανίζεται, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Wall Street» της 27ης Φεβρουαρίου 2010, να διοργανώνει δείπνο κερδοσκόπων στην «καρδιά» του Μανχάταν.

Σε αυτό μετείχαν μεταξύ άλλων ο Τζ. Σόρος (ο οποίος είναι και κουμπάρος του) αλλά και ο περίφημος διαχειριστής επενδύσεων Τζ. Πόλσον, ο οποίος έχει ποντάρει στη χρεοκοπία της Ελλάδας.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Ο Σαμαράς έδιωξε από τη ΝΔ όσους ο Καραμανλής είχε βγάλει από τις λίστες..

Σε μια βαρυσήμαντη ομιλία του στη Λάρισα σήμερα ο Αντώνης Σαμαράς, ξεκαθάρισε ποια ακριβώς παρελθόντα πλέον στελέχη της Νέας Δημοκρατίας είναι κομμένα από τη νέα προσπάθεια.
Συγκεκριμένα είπε:
«Θέλω λοιπόν, να απαντήσω, από δω από τη Λάρισα, από την καρδιά της αγροτικής Ελλάδας, στο ερώτημα που συχνά δέχομαι:
– Τι θα κάνεις, με ρωτάνε, με εκείνους που πλήγωσαν το φιλότιμό μας όταν ήμασταν στην Κυβέρνηση;
– Τι θα κάνεις με όλους εκείνους που ο Καραμανλής έβγαλε από τις λίστες;
– Τι θα κάνεις με.....
εκείνους που έπρεπε να είχαν καταλάβει μόνοι τους ότι θα έπρεπε να είχαν παραιτηθεί για να διευκολύνουν την κατάσταση;

– Τι θα κάνεις με όλα εκείνα για τα οποία βοά ο κόσμος της παράταξης;
Απαντώ: δικαστής δεν είμαι. Είμαι πολιτικός.
Και μάλιστα με εξέλεξαν 800 χιλιάδες μέλη της Νέας Δημοκρατίας –εκλογή κινηματικού χαρακτήρα και με εντολή απερίφραστη:
– Άλλαξέ τα όλα! Όλα!
Αυτή είναι ξεκάθαρη εντολή κάθαρσης.
Και μάλιστα αυτοκάθαρσης!
Άρα ναι!
Ας γνωρίζει ο λαός της Νέας Δημοκρατίας ότι άκουσα την εντολή του.
Κι ότι θα κάνω αυτό που είναι ηθικά σωστό, πολιτικά απαραίτητο και ρεαλιστικά αναπόφευκτο:
Όσοι πλήγωσαν την παράταξη δεν έχουν θέση σ’ αυτήν. Δεν έχουν θέση στη νέα μας πορεία. Είναι εκτός.
Είναι κομμένοι.»


ΣΣ. Νομίζουμε ότι δεν υπάρχει κάποιος που δεν γνωρίζει ελληνικά. Επομένως, κατ’ αρχήν, όσους άφησε έξω από τις λίστες ο ίδιος ο Κώστας Καραμανλής είναι ήδη από σήμερα εκτός νέας Δημοκρατίας.
Ας αναζητήσουν λοιπόν όλοι αυτοί την πολιτική τους τύχη σε άλλους πολιτικούς σχηματισμούς για παράδειγμα στο ΠΑΣΟΚ, στον ΛΑΟΣ ή σε κάποιο μόρφωμα που θα δημιουργηθεί μαζί με άλλους που εξακολουθούν να μην αποδέχονται το δημοκρατικό αποτέλεσμα της 29-11-2009 και έπονται.

hassapis-peter.gr

Κυβέρνηση Goldman Sachs

Προφανώς δεν είναι τυχαίο ότι η απόφαση για ενεργοποίηση του πακέτου στήριξης της ελληνικής οικονομίας στην οποία… κατέληξαν οι Ευρωπαίοι Εταίροι λήφθηκε μια μέρα μετά την αποκάλυψη του εσωτερικού εγγράφου της Goldman Sachs, σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τα οικονομικά της προβλήματα. Με τον τρόπο αυτό απαντήθηκε επιτέλους και το παλαιό ερώτημα αναφορικά με το ποιος κυβερνά αυτόν τον τόπο και όχι μόνο:Η Goldman Sachs. Πολύ σύντομα, απ ότι φαίνεται, θα δούμε και μια κυβέρνηση- μαριονέτα της, καθώς η παρούσα, αφού ολοκληρώσει τη βρώμικη δουλειά δε θα μπορέσει να σταθεί…

Επειδή τις προσεχείς λίγες μέρες θα αντιμετωπίσουμε μια ανελέητη εκστρατεία (παρα)πληροφόρησης καλό θα είναι να μην ξεχνούμε κάποια βασικά:

1.Με βάση τους αριθμούς (ύψος χρέους, τοκοχρεολύσια, ΑΕΠ) η Ελλάδα έχει χρεοκοπήσει.
2.Η μη ομολογία της χρεοκοπίας έχει στόχο να προστατεύσει τους πιστωτές και τα κεφάλαιά τους
3.Οι αποφάσεις στήριξης και τα πακέτα που ανακοινώνονται και θα ανακοινωθούν τόσο από την ΕΕ όσο και από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, είναι σταγόνα στον ωκεανό των ελληνικών ταμειακών υποχρεώσεων της ερχόμενης τριετίας.
4.Η προσφερόμενη «βοήθεια» έχει στόχο την εγκατάσταση ενός μηχανισμού διαχείρισης του ελληνικού χρέους, δηλαδή, της ελληνικής οικονομίας και του συνόλου των πλουτοπαραγωγικών πόρων.
5.Τα όποια οικονομικά πακέτα προσφέρονται έναντι τρομακτικών ανταλλαγμάτων:περικοπές μισθών στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, ανατροπή εκ βάθρων των εργασιακών σχέσεων και του ασφαλιστικού.
Στόχος της επίθεσης στο εισόδημα των εργαζομένων δεν είναι η οικονομία. Είναι η ουσιαστική υποτίμηση του νομίσματος (είτε επιστρέψουμε στη δραχμή είτε μας τα πάρουν με μειώσεις και φόρους, θα έχουμε το προσεχές διάστημα πολύ λιγότερα ευρώ στη τσέπη) και η συνολική απορρύθμιση της ελληνικής οικονομίας και η υπονόμευση των δυνατοτήτων της χώρας.

Με απορυθμισμένη την οικονομία της χώρας και εξουθενωμένο και φοβισμένο τον λαό της, θα ξεκινήσει η υλοποίηση του γνωστού και συνηθισμένου σχεδίου που ακολουθείται κατά γράμμα όπου επεμβαίνει το ΔΝΤ: Το ξεπούλημα των πόρων.

Ήδη η ελληνική κυβέρνηση έχει αποτιμήσει τη δημόσια περιουσία η οποία φτάνει στα 300. δισ ευρώ, όσο δηλαδή είναι και το χρέος. Κανείς δε γνωρίζει τι περιλαμβάνει αυτή η περιουσία…

Αυτό που ήδη είναι γνωστό, είναι πως η κυβέρνηση την ερχόμενη βδομάδα θα πάρει αποφάσεις για την ολοκλήρωση των ιδιωτικοποιήσεων. Αξίζει να σημειωθεί ότι ανάμεσα στις προς εκποίηση επιχειρήσεις συμπεριλαμβάνονται η ΔΕΗ, η ΕΥΔΑΠ και ο ΟΠΑΠ!

Η εκποίηση των δημόσιων πόρων (επιχειρήσεις, υποδομές, φυσικό κάλος, ορυκτά κλπ) είναι το αντάλλαγμα με το οποίο θα ανταμειφθούν αυτοί που θα δανείσουν την Ελλάδα. Το τραγικό σε αυτήν την περίπτωση είναι πως οι πόροι εκποιούνται δια παντός ενώ τα δανεικά δε φτάνουν για να καλύψουν ούτε τις ανάγκες του προσεχούς έτους.
Skakistis's Weblogματιές στο «μεγάλο παιχνίδι»

Προς την κ. Διαμαντοπούλου...


Οι συνέπειες από την κατάργηση των αποσπάσεων των εκπαιδευτικών

Γράφει ο Γιώργος Μανιάτης
δάσκαλος

Αξιότιμη κ. Υπουργέ,
γράφω εδώ γνωρίζοντας ότι επισκέφτεσθε το συγκεκριμένο blog και δίχως να φοβάμαι για τυχόν εκδικητική συμπεριφορά στο πρόσωπό μου μετά τη δημοσίευση του προβληματισμού μου.
Αφού ανεβάσατε τα μόρια, κ. Υπουργέ, για τις μεταθέσεις και στην ουσία τις καταργήσατε, θα ήθελα να μου εξηγήσετε το σκεπτικό της φερόμενης απόφασής σας να κόψετε και τις αποσπάσεις. Είμαι εκπαιδευτικός, εδώ και μια δεκαετία, παντρεμένος με δύο παιδιά και συνεκτιμάται η συνυπηρέτηση του συζύγου.
Ο γιος μου φέτος προετοιμάζεται για πανελλήνιες και...

γνωρίζετε τα υψηλά ποσά που δίνουμε όλοι στην παραπαιδεία μέχρι την καλυτέρευση του εκπαιδευτικού συστήματος που προαναγγείλατε. Αν συνυπολογίσετε την οικονομική κρίση που έχει επιπτώσεις στην καθημερινότητα και στην οικιακή οικονομία όλων μας, κατανοείτε νομίζω εύκολα την δυσκολία από μια ενδεχόμενη κατάργηση των αποσπάσεων. Στο ενδεχόμενο αυτό, τα έξοδα για τους εργαζόμενους στον κλάδο μου θα είναι δυσβάσταχτα.
Ευελπιστώ στην κατανόησή σας και στην επανεξέταση αυτής σας της απόφασης.
Με ειλικρινή εκτίμηση,
Γιώργος Μανιάτης
press-gr

Στα πρόθυρα της χρεοκοπίας;









Απαισιοδοξία για τις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας να βγει από την κρίση με το σταθεροποιητικό πρόγραμμα της κυβέρνησης ή την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης επικρατεί τα τελευταία 24ωρα στις διεθνείς αγορές

Με τραίνο που οδηγείται αργά αλλά σταθερά σε τυφλή σύγκρουση παρομοιάζει την Ελλάδα αναλυτής της Standard Bank. Οι προσπάθειες να αποφύγουν την καταστροφή είναι μάταιες, γράφει σε σημερινό της άρθρο η εφημερίδα Guardian. Η γενικότερη εκτίμηση είναι πως η Ελλάδα δεν μπορεί να αποφύγει τη χρεοκοπία. Μια άποψη που εξέφρασε στο ραδιόφωνο του BBC o Simon Johnson, ανώτατο στέλεχος του ΔΝΤ. Υπογραμμίζει πως η κρίση στην Ελλάδα είναι μοναδική στα παγκόσμια χρονικά, τα τελευταία 20 χρόνια. Είναι χειρότερη από εκείνη της Αργεντινής το 2001 λόγω του τεράστιου ύψους του χρέους και του ελλείμματος, υποστηρίζει το στέλεχος του ΔΝΤ. “Το σταθεροποιητικό πρόγραμμα της ελληνικής κυβέρνησης έχει πολλά κενά και δεν είναι πειστικό”, εκτιμά ο Simon Johnson ο οποίος δίνει τρείς εναλλακτικές λύσεις για έξοδο από την κρίση:
Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Η γενικότερη εκτίμηση είναι πως η Ελλάδα δεν μπορεί να αποφύγει τη χρεοκοπία
-Μεγαλύτερες και βαθύτερες περικοπές

-Στάση πληρωμών και αναδιαπραγμάτευση του χρέους

-Έξοδο από την Ευρωζώνη, αναδιαπραγμάτευση και αύξηση της ανταγωνιστικότητας με δραματική υποτίμηση του νομίσματος
Καλύτερη λύση η κήρυξη πτώχευσης;

Το στέλεχος του ΔΝΤ θεωρεί ότι η καλύτερη λύση για την Ελλάδα θα είναι η κήρυξη πτώχευσης μέσα στην Ευρωζώνη οπότε οι χώρες-μέλη και οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα αναγκασθούν να συνδράμουν.

Ωστόσο δεν κρύβει πως λόγω της ιδιαιτερότητας της ελληνικής υπόθεσης οι προτεινόμενες λύσεις δεν είναι πανάκεια αφού ακόμα το ίδιο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναθεωρεί συνεχώς το πρόγραμμά του εξ αιτίας των νέων παραμέτρων που αναδύονται καθημερινά από την αποκαλούμενη «ελληνική τραγωδία».

Λονδίνο, Μαρία Καστρισιανάκη

Υπεύθ. σύνταξης: Κώστας Συμεωνίδης
DEUTSCHE WELLE

Θάνατος στη λογική και την αλήθεια!

Την ώρα που η κυβέρνηση ( και τα χρυσοπληρωμένα παπαγαλάκια της) ομιλεί περί της ανάκτησης της…. χαμένης αξιοπιστίας της χώρας, οι υποβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας μας «πέφτουν βροχή».
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του οίκου αξιολόγησης Fitch η μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της χώρας πλέον διαμορφώνεται σε ΒΒΒ- από ΒΒΒ+.

Είναι πραγματικά μέρος του θεάτρου του παραλόγου, η σημερινή κυβέρνηση να εγκαλεί την προηγούμενη για το θέμα της … χαμένης αξιοπιστίας της χώρας μας, όταν επί εποχής της (πριν έξη μήνες δηλαδή) η Ελληνική οικονομία και η πιστοληπτική ικανότητας της χώρας ήταν στο «Α» και σήμερα βρίσκεται δύο βαθμίδες κάτω .

Είναι γελοίο και προσβάλει την νοημοσύνη των πολιτών, η σημερινή κυβέρνηση να εγκαλεί την προηγούμενη για το θέμα της … χαμένης αξιοπιστίας της χώρας μας, όταν επί εποχής της (πριν έξη μήνες δηλαδή) τα spread των δεκαετών ομολόγων ήταν 60% κάτω απ` ότι σήμερα.

Τελικά ο καθένας λέει ότι θέλει . Ζήτω η επικοινωνία! Θάνατος στη λογική και την αλήθεια!


ΥΓ. Την ίδια τακτική της επικοινωνίας και του θεάτρου του παραλόγου ακολουθούν και τα τηλεοπτικά κανάλια.Έχουμε βαρεθεί ν’ ακούμε ή να διαβάζουμε: «Φέρτε πίσω τα κλεμμένα!..» Ποιοι φωνάζουν; Οι κλέφτες …!

politis-gr

Ελλάδα έχεις πακέτο..








Για συμφωνία στους βασικούς άξονες ενεργοποίησης του πακέτου στήριξης της Ελλάδας κάνουν λόγο ευρωπαίοι διπλωμάτες, την τελική ωστόσο απόφαση θα πάρουν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων. Το Βερολίνο δεν σχολιάζει.
Η γερμανική κυβέρνηση αρνείται να σχολιάσει τις πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, σύμφωνα με τις οποίες οι υφυπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης και οι κεντρικοί τραπεζίτες κατέληξαν σε συμφωνία για τους όρους ενεργοποίησης του μηχανισμού στήριξης της Ελλάδας. «Δεν θέλουμε να τοποθετηθούμε επί του θέματος» ήταν η λακωνική δήλωση του εκπροσώπου Μίχαελ Όφερ. Ωστόσο στον γερμανικό τύπο, ειδικότερα στην FAZ και στην Die Welt, που επικαλούνται πηγές των Βρυξελλών, επισημαίνεται ότι έχει προκύψει συμφωνία για τους βασικούς άξονες ενεργοποίησης του πακέτου, δηλαδή για τη διάρκεια της βοήθειας και το ύψος των επιτοκίων. Τα υπόλοιπα ανοιχτά ζητήματα θα διευθετηθούν μέχρι τις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας, το αργότερο μέχρι την Τετάρτη. Σύμφωνα λοιπόν με τις πληροφορίες, οι Ευρωπαίοι θέλουν με τη συγκεκριμενοποίηση του πακέτου να είναι σε θέση να χορηγήσουν τη βοήθεια εντός 48 ωρών, από τη στιγμή που η Ελλάδα το ζητήσει. Το ποσό της στήριξης δεν θα καταβληθει άπαξ, αλλά σε περισσότερες δόσεις σε διάστημα μεγαλύτερο του ενός έτους, επισημαίνουν κύκλοι των Βρυξελλών.
Στο 5% βλέπουν το επιτόκιο
Το επιτόκιο δανεισμού αναμένεται να κινηθεί περίπου στο 5%, που συνιστά το μέσο όρο διακύμανσης των επιτοκίων για διετή ομόλογα από τον περασμένο Ιανουάριο (από το 3,3% στο 7,5%) μέχρι σήμερα.
Όσο για τον όρο που πέρασε η Γερμανία, δηλαδή να έχει προηγηθεί αποτυχημένη κίνηση της Αθήνας να διαθέσει τα ομόλογά της στις αγορές, αυτός μπορεί να ξεπερασθεί εάν η Αθήνα ακυρώσει, για παράδειγμα, ενδεχόμενη προαναγγελθείσα έκδοση ομολόγου, αναφέρει η Die Welt. Η τελική απόφαση στην τεχνικού χαρακτήρα συμφωνία που πήραν οι υφυπουργοί θα ληφθεί από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων. Αυτοί θα κρίνουν εάν θα χορηγηθεί με αυτούς τους όρους βοήθεια στην Ελλάδα.


Aπό: DEUTSCHE WELLE
exomatiakaivlepo

Παρασκευή 9 Απριλίου 2010

Πληρώνουν οι Σοσιαλιστές της Ουγγαρίας το... "μάρμαρο" για την εμπλοκή του ΔΝΤ








ΧΑΝΟΥΝ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΑ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΙΣ
ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ ΚΟΝΤΑ ΣΤΙΣ... 40 ΜΟΝΑΔΕΣ

Η εμπλοκή του ΔΝΤ ήταν η χαριστική βολή για το σοσιαλιστικό κόμμα της Ουγγαρίας, αφού σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, στις εκλογές που έρχονται θα συγκεντρώσει ένα ποσοστό γύρω στο 20% με τη διεξία αντιπολίτευση να φτάνει εύκολα στη νίκη με 60%. Ο μεγάλος κερδισμένος...

...πάντως στην Ουγγαρία είναι οι ακροδεξιοί, που είδαν το ποσοστό τους να εκτοξεύεται μέχρι το 18%...

Καταλαβαίνετε τώρα γιατί φωνάζει ο Καρατζαφέρης να πάμε στο ΔΝΤ;
troktiko.gr

ΓΑΠ: Χρειάζεται μια κυβέρνηση που θα εγγυηθεί ότι το κράτος θα είναι στην υπηρεσία του πολίτη και όχι να είναι ο πολίτης στην υπηρεσία της αγοράς!!!

Είναι άξιο να θυμόμαστε τι έλεγε ο Παπανδρέου όταν έκανε τυφλή αντιπολίτευση και ξιφουλκούσε εναντίον της απόφασης της προηγούμενης κυβέρνησης για την κρατική χρηματοδότηση των 28 δις ευρώ στις τράπεζες. Και τα δύο δημοσιεύματα είναι με ημερομηνία 1ης Νοεμβρίου 2008 στις εφημερίδες τα Νέα και την Καθημερινή.
«Δίνετε 28 δισ. ευρώ χωρίς διαφάνεια, χωρίς κανόνες, χωρίς κανείς να ξέρει το πραγματικό μέγεθος του προβλήματος της κάθε τράπεζας, χωρίς καμία εγγύηση ότι αυτοί οι πόροι θα φτάσουν στον φορολογούμενο, στον εργαζόμενο, στον δανειολήπτη, στον παραγωγό, στον μικρομεσαίο επιχειρηματία. Οι τράπεζες αποκτούν μια μοναδική ευκαιρία να ξεφορτώσουν στο Δημόσιο ό,τι θεωρούν προβληματικό. Ακόμα και το τοξικό στοιχείο του ενεργητικού τους. Ποιες είναι οι εγγυήσεις ότι αυτό δεν θα γίνει;».
(τα Νέα)
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επισήμανε ότι άμεση είναι η ανάγκη μια νέα κυβέρνηση να διαχειριστεί την κρίση, πρωταγωνιστώντας στη σύναψη ενός «νέου συμφώνου σταθερότητας», μιας «νέας κοινωνικής συμφωνίας εμπιστοσύνης, από την οποία θα κερδίσουμε όλοι». Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Παπανδρέου διατύπωσε ένα «κατηγορηματικό όχι» στη δέσμη των κυβερνητικών μέτρων για τη στήριξη του χρηματοπιστωτικού – τραπεζικού συστήματος.
«Διαπραγματεύεστε με τους μετόχους των τραπεζών για να τους στηρίξετε χωρίς κανόνες, χωρίς διαφάνεια και χωρίς εγγύηση ότι τα οφέλη θα φθάσουν στους πολίτες. Και οι τράπεζες έχουν μοναδική ευκαιρία να “ξεφορτώσουν” ό, τι προβληματικό έχουν. Ο ελληνικός λαός αναλαμβάνει πλήρως τον πιστωτικό κίνδυνο», επισήμανε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Ειδικά για το τραπεζικό σύστημα, ο κ. Παπανδρέου επανέλαβε ότι χρειάζονται «ξεκάθαροι κανόνες», συμμετοχή των μετόχων των τραπεζών στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου («να βάλουν το χέρι στην τσέπη»), «ίσως και διακομματική εποπτεία» της εφαρμογής των μέτρων. Παράλληλα, σημείωσε ότι είναι επιτακτική η ανάγκη στήριξης της οικογένειας, των αδύναμων κοινωνικών ομάδων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
«Χρειάζεται μια κυβέρνηση που θα εγγυηθεί ότι το κράτος θα είναι στην υπηρεσία του πολίτη και όχι να είναι ο πολίτης στην υπηρεσία της αγοράς». «Χρησιμοποιείτε την κρίση για να κρύψετε την ανικανότητά σας. Εχει εξαντληθεί η εμπιστοσύνη του λαού προς την κυβέρνηση», κατέληξε ο κ. Παπανδρέου.
(Καθημερινή)

ONLINE-PRESS

Ο κ. Καρατζαφέρης, τα παιδαρέλια και η παρασυναγωγή.

Σήμερα το πρωϊ στον τηλεοπτικό σταθμό ALTER, ο δημοσιογράφος κ. Αυτιάς είχε προσκεκλημένο τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ κ. Καρατζαφέρη.
Ο κ. Καρατζαφέρης, αφού αρχικά είπε ότι ίσως χρειαστεί να σχηματιστεί μια ευρύτερη κυβέρνηση εκ προσωπικοτήτων υπό τον κ. Παπανδρέου (ο Σαμαράς δεν έπαιζε πουθενά), τελικά στράφηκε προς τη Νέα Δημοκρατία και απηύθυνε κάλεσμα στην παράταξη, στην οποία ανήκει και ο ίδιος, όπως είπε, να συγκεντρωθούν όλα τα αξιόλογα στελέχη της παράταξης, αναφέροντας μερικά ονόματα, όπως.....
Μάνος, Ανδριανόπουλος, Τατούλης, Σουφλιάς, Παυλόπουλος κ.λ.π., υπό την ηγεσία του γηραιότερου στελέχους, π.χ. του κ. Μητσοτάκη (όπως είπε), με τον οποίο παραδέχτηκε ότι συναντιέται, για να δούνε τι θα κάνουν για το μέλλον της παράταξης, διαφορετικά πρόβλεψε ότι το ΠΑΣΟΚ θα πάρει όλες τις περιφέρειες (εκτός εκείνης που θα είναι ο κ. Ψωμιάδης, τον οποίο, άφησε να εννοηθεί ότι θα στηρίξει). Σημειωτέον ότι και πάλι σ’ αυτήν την κίνηση για την παράταξη δεν περιέλαβε τον Αντώνη Σαμαρά, ούτε και τα 800.000 μέλη, σαν να μην υπάρχουν. Αναρωτήθηκε μόνο αν θα είναι καλό να πάρει, για παράδειγμα, η Νέα Δημοκρατία 5% στην Κρήτη, λες και τα μέλη της Νέας Δημοκρατίας στην Κρήτη θα παύσουν να είναι Δημοκράτες και Νεοδημοκράτες επειδή δεν εκλέχτηκε, με δημοκρατικές διαδικασίες, πρόεδρος του κόμματος η αρεστή τους. Εμείς τουλάχιστον ξέρουμε ότι οι Κρητικοί είναι πάνω απ’ όλα Δημοκράτες.

Αφού λοιπόν επανέλαβε, μερικές φορές, τα πιο πάνω ονόματα των πολιτικών, τα αντιπαράβαλε με τα «παιδαρέλια», όπως είπε, που είναι σήμερα γύρω από τον Αντώνη Σαμαρά.
Δηλαδή, με λίγα λόγια ο κ. Καρατζαφέρης, ασχολούμενος, κατά τρόπο πολιτικά απαράδεκτο, με τα εσωτερικά άλλου κόμματος, καλεί όλα τα παλιά και τελειωμένα πολικά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, να αγνοήσουν τη βούληση 800.000 μελών και τις δημοκρατικές διαδικασίες τις οποίες αυτά ακολουθούν και να κάνουν μια «παρασυναγωγή» για το μέλλον της παράταξης. Εμείς θα λέγαμε μάλλον για να διασωθούν η οικογενειοκρατία και οι κατεστημένοι μηχανισμοί.
Δεν έχουν δηλαδή, κατά τον κ. Καρατζαφέρη, τα νεώτερα στελέχη (παιδαρέλια) το δικαίωμα να προσπαθήσουν, αλλά θα πρέπει να μετακαλέσουμε από την πολιτική σύνταξη, τους υπέργηρους και πολιτικά φθαρμένους πολιτικούς για να καθορίσουν το μέλλον μας, όπως δυστυχώς καθόρισαν και το παρελθόν μας και φτάσαμε εδώ που φτάσαμε.
hassapis-peter

Δάνειο 20-25 δισ ευρώ με επιτόκιο 3,4% η ΕΕ και 3,76% το ΔΝΤ θα χορηγήσουν στην Ελλάδα -

Σοκ η Fitch υποβάθμισε την Ελλάδα δύο κλίμακες από ΒΒΒ+ στο ΒΒΒ- Δεν πρόλαβε καν να κυκλοφορήσει η θετική είδηση ότι η ΕΕ και το ΔΝΤ θα χορηγήσουν 20-25 δις ευρώ με επιτόκιο 3,4% ή euribor +275 μονάδες βάσης την Ελλάδα και η υποβάθμιση σοκ από την Fitch κατά τυο βαθμίδες έρχεται και κλονίζει την ήδη εύθραυστη ισορροπία στην αγορά και την ελληνική οικονομία.
Η Fitch υποβάθμισε την Ελλάδα από ΒΒΒ+ σε ΒΒΒ- δύο κλίμακες χαμηλότερα. Εν τω μεταξύ δάνειο 20-25 δις ευρώ με επιτόκιο euribor + 275 μονάδες βάσης ή επιτόκιο 3,4% θα χορηγήσουν ΕΕ και το ΔΝΤ στην Ελλάδα. Η πληροφορία αυτή κυκλοφόρησε στο Λονδίνο και άλλαξε άρδην το κλίμα στο χρηματιστήριο το οποίο κατέγραψε κέρδη 3,5% ενώ το spread μειώθηκε κατακόρυφα στις 386 μονάδες βάσης.
Ήδη νωρίτερα είχαν υπάρξει διαρροές ότι η Ελλάδα θα προσφύγει στον μηχανισμό της ΕΕ-ΔΝΤ άμεσα ή θα αναμένει την αποσαφήνιση των όρων στο Ecofin. Τα ερωτήματα αυτά ήταν κυρίαρχα στην Ελλάδα και διεθνώς, επιδρώντας σε ΧΑ και ομόλογα. Όταν κυκλοφόρησε η πληροφορία ότι οι όροι είναι ευνοικοί για την Ελλάδα τότε άρχισε να αλλάζει άρδην το κλίμα με άλμα του χρηματιστηρίου και των τραπεζών καθώς και να υποχωρεί σημαντικά το spread από τις 416 μονάδες στις 386 μονάδες βάσης. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι με την ανακοίνωση των όρων δεν συνεπάγεται ότι η Ελλάδα θα προσφύγει για βοήθεια αλλά θα λειτουργήσει υποστηριτικά στην προσπάθεια μείωσης του spread.
Έχοντας ως στήριγμα τους θετικούς όρους του μηχανισμού η Ελλάδα θα μπορεί να δανείζεται με καλύτερους πλέον όρους. Η ΕΕ έδωσε ένα μήνυμα στην αγορά ότι επιθυμεί spread 275 μονάδες βάσης άρα αναμένεται μεγάλη αποκλειμάκωση του την ερχόμενη εβδομάδα.
Η Ελλάδα έτσι θα δανεισθεί με καλύτερους όρους στα έντοκα και προφανώς θα υλοποιήσει την δημοπρασία ομολόγων σε δολάρια.
Νωρίτερα το www.bankingnews.gr τόνιζε ότι στην αγορά σημειώνεται αντίδραση με επίκεντρο τις τράπεζες μια μέρα μετά την μαύρη Πέμπτη για τα ελληνικά ομόλογα αλλά και τις δηλώσεις Τρισέ που ανέκοψε έστω και προσωρινά για μια ακόμη φορά από την κατακρήμνιση Ελλάδα και Ευρώπη. Στα ομόλογα το spread διαμορφώνεται στις 388 μονάδες βάσης χωρίς όμως ουσιαστική συναλλακτική δραστηριότητα.
Κλείνουν θέσεις οι short στην προοπτική ότι μπορεί να υπάρξουν εξελλίξεις και εντός Σαββατοκύριακου για την Ελλάδα κυρίως να ανακοινωθούν οι όροι στήριξης.
Είναι προφανές ότι το ενδιαφέρον της αγοράς επικεντρώνεται στις διαβουλεύσεις που υπάρχουν για τους όρους του μηχανισμού στήριξης της ΕΕ-ΔΝΤ ενώ πυκνώνει η φημολογία ότι άμεσα η Ελλάδα θα προσφύγει στον μηχανισμό στήριξης της ΕΕ και του ΔΝΤ. Κάποιοι κάνουν λόγο και για μέσα στο Σαββατοκύριακο ενώ άλλοι θεωρούν ότι η Ελλάδα πρώτα θα αποπειραθεί να δανεισθεί και εν συνεχεία θα αποφασίσει να προσφύγει στο ΔΝΤ και την ΕΕ.
Το www.bankingnews.gr έχει αποκαλύψει ότι υπάρχει διαβούλευση ώστε να εξιδεικευτούν οι όροι του μηχανσιμού στήριξης , πληρροφορία που επιβεβαίωσε και υπουργός Οικονομίας κ Παπακωνσταντίνου. Ωστόσο πρώτα το ελληνικό δημόσιο θα επιδιώξει να εξαντλήσει τα όρια δανεισμού του και εν συνεχεία αν υπάρξει πρόβλημα και μόνο τότε θα καταφύγει στην ΕΕ και το ΔΝΤ.

Από τη μεριά της η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να παρέμβει προκειμένου να βοηθήσει την Ελλάδα, αν χρειαστεί, υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα Le Monde. «Είμαστε έτοιμοι να παρέμβουμε, αν μας το ζητήσουν οι Έλληνες», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σήμερα σε ΧΑ και ομόλογα όπου το spread διαμορφώνεται στις 417 μονάδες βάσης οι επενδυτές τηρούν στάση αναμονής και οι αγορές είναι λελογισμένες.
Νωρίτερα είχε εκδηλωθεί αγοραστικό ενδιαφέρον από την Barclays και άλλους ξένους οδηγώντας την Εθνική πάνω από τα 13 ευρώ την Alpha με κέρδη 1,5% η Κύπρου σταθεροποιητικά ενώ αξιόλογη η αντίδραση των μικρών ειδικά της Attica bank και της Aspis bank.
Το ερώτημα που εγείρεται είναι αν η αντίδραση η σημερινή είναι τεχνικής υφής και αν μπορεί να αλλάξει το κλίμα.
Η αντίδραση σε ΧΑ και ομόλογα είναι ξεκάθαρα τεχνική και ως εκ τούτου δεν μπορούν να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για την βραχυχρόνια συμπεριφορά του χρηματιστηρίου.
Τεχνική είναι η αντίδραση και στα ομόλογα.
Η αντίδραση θα μπορούσε να μετεξελιχθεί από τεχνική σε ουσιαστική αν π.χ. η ΕΕ αποφάσιζε να ανακοινώσει ή να εξειδικεύσει τον μηχανισμό στήριξης της Ελλάδος.
Αν δεν υπάρξει κάποια ανακοίνωση τις προσεχείς μέρες είναι προφανές ότι το κερδοσκοπικό κεφάλαιο θα κάνει εκ νέου αισθητή την παρουσία του προκαλώντας εκ νέου στρεβλώσεις και κραδασμούς.

news@bankingnews.gr

« Η Ελλάδα χτυπήθηκε από τη λαίλαπα ΠΑΣΟΚ» είπε ο κ. Σαμαράς από την Κοζάνη

Ανεβάζει τους τόνους της αντιπολίτευσης ο Αντώνης Σαμαράς, κατηγορώντας ευθέως και αποκλειστικά το ΠΑΣΟΚ για την οικονομική κρίση. Μιλώντας στην προσυνεδριακή συνδιάσκεψη της Κοζάνης, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έκανε λόγο για πλήρη αποτυχία της κυβέρνησης, για την οποία είπε επιπλέον ότι υιοθετεί τώρα την πολιτική της Νέας Δημοκρατίας.

«Τέτοιες γκάφες, τέτοια αυτοκαταστροφική μανία, τέτοιες παλινωδίες, τέτοια αβουλία, τέτοιες καθυστερήσεις ακόμα και στους διορισμούς γενικών γραμματέων, δεν έχουν ξαναγίνει», δήλωσε και πρόσθεσε: Η Ελλάδα χτυπήθηκε επί των ημερών της Ν.Δ. από τη διεθνή κρίση, αλλά δεν γονάτισε, ενώ τώρα χτυπήθηκε από τη “λαίλαπα ΠΑΣΟΚ “.

«Η εκτίναξη των spreads δεν υποδηλώνει μόνο την επίθεση των κερδοσκόπων. Αποκαλύπτει την πλήρη αποτυχία της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ Και μάλιστα σε ελάχιστο χρόνο από την ανάληψη των καθηκόντων της» πρόσθεσε.

Κλιμακώνοντας την επίθεσή του υποστήριξε πως η κυβέρνηση δεν έχει κανένα σχέδιο, παρά μόνο το πώς θα χτυπήσει τη ΝΔ σημειώνοντας: «Το ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να επιρρίψει τις δικές του ευθύνες στην προηγούμενη κυβέρνηση. Όμως τα spreads εκτινάχθηκαν επί των ημερών του και με ευθύνη του. Όταν ανέλαβε ήταν 130 μονάδες. Και σήμερα ξεπέρασαν τις 400… Η Ελλάδα δέχθηκε επίθεση κερδοσκόπων επί των ημερών ΠΑΣΟΚ και με απόλυτη ευθύνη του, όχι επί των ημερών της ΝΔ. Η Ελλάδα διασύρεται διεθνώς, επί ΠΑΣΟΚ και εξ αιτίας του, όχι επί των ημερών της ΝΔ. “Βαθιά λαρύγγια”, που αναζητούνται μέσα στην κυβέρνηση και στις παρυφές της, ανέκυψαν επί ΠΑΣΟΚ, όχι επί ΝΔ».

Σε ό,τι αφορά στη ΝΔ σημείωσε ότι «παρέμεινε όρθια και ενωμένη. Τόλμησε την αυτοκριτική της. Και μίλησε όχι μόνο για τα δικά της σφάλματα. Αλλά και για την κρίση ολόκληρου του μοντέλου της Μεταπολίτευσης. Το οποίο αφήνει οριστικά πίσω…Η νέα ΝΔ απέδειξε ότι έχει και υπευθυνότητα και Πολιτική. Το ΠΑΣΟΚ αποτελεί πλέον το σύμβολο του πιο ανεύθυνου λαϊκισμού, αποτελεί προπύργιο του πιο ξεπερασμένου μικροκομματισμού. Η νέα ΝΔ αποδεικνύει κάθε μέρα ότι έχει το θάρρος να ξεπεράσει και τον ίδιο τον εαυτό της. Το ΠΑΣΟΚ θυμίζει κάθε μέρα το χειρότερο εαυτό του».

Προσφεύγει άμεσα στον μηχανισμό της ΕΕ-ΔΝΤ η Ελλάδα ή αποπειράται πρώτα να δανεισθεί ;

Οι δηλώσεις κορυφαίων πολιτικών της Ευρώπης ότι στηρίζουν την Ελλάδα η οποία μπορεί να χρησιμοποιήσει τον μηχανισμό στήριξης της ΕΕ και του ΔΝΤ , οι εκτιμήσεις επενδυτικών οίκων ότι η Ελλάδα θα προσφύγει άμεσα στον μηχανισμέ στήριξης αλλά και η επιβεβαίωση των πληροφοριών από Παπακωνσταντίνου ότι όντως υπάρχουν διαβουλεύσεις ώστε να αποσαφηνισθούν οι όροι στήριξης έχει καλλιεργήσει την εντύπωση ότι επίκειται άμεσα η Ελλάδα να προσφύγει στην ΕΕ-ΔΝΤ.
Μάλιστα ορισμένοι υποστηρίζουν υπό την μορφή διαρροών ότι η Ελλάδα θα υποβάλλει αίτημα υπαγωγής στον μηχανισμό ίσως και μέσα στο σαββατοκύριακο.
Αρμόδιες πηγές πάντως δεν επιβεβαιώνουν αυτές τις φήμες οι οποίες μάλιστα προσδιορίζουν το επιτόκιο μεταξύ 5% και 5,6%.
Πηγή στο υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζει ότι η Ελλάδα πρώτα θα αποπειραθεί να δανεισθεί και εν συνεχεία με βάση τα αποτελέσματα της προσπάθεια της θα αξιολογήσει αν θα ενεργοποιήσει τον μηχανισμό ή όχι προσδιορίζοντας τον χρόνο για τον Μάιο.
news@bankingnews.gr

ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΤΟ ΠΑΡΟΝ



Μονόδρομος η βοήθεια, λέει η Goldman Sachs
«Το Βήμα» φέρνει στο φως αποκαλυπτικό έγγραφο για το αρνητικό κλίμα που εξακολουθεί να καλλιεργείται κατά της χώρας μας
ΑΓΗΣ ΜΑΡΚΟΥ


Την προσφυγή της χώρας μας στον ευρωπαϊκό μηχανισμό βοήθειας, που ισοδυναμεί με παραπομπή της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), προεξοφλούν ήδη οι ξένοι επενδυτικοί οίκοι και οι ξένες τράπεζες, με πρώτη την Goldman Sachs. Η αντιμετώπιση των αγορών απέναντι στην Ελλάδα αποτυπώνεται ανάγλυφα στην επιστολή που απέστειλε στέλεχος της αμερικανικής τράπεζας στους μεγάλους πελάτες της, την οποία αποκαλύπτει «Το Βήμα». Στο κείμενο, το οποίο υπογράφει ο επικεφαλής οικονομολόγος της τράπεζας στην Ευρώπη Ερικ Νίλσεν, διατυπώνεται χωρίς περιστροφές η εκτίμηση ότι η Ελλάδα δεν θα τα καταφέρει χωρίς τη στήριξη του ΔΝΤ. Ταυτόχρονα διεθνείς αναλυτές δήλωναν χθες σε διεθνή πρακτορεία ότι έχει εξαντληθεί η υπομονή τους για το «ελληνικό πρόβλημα» και ουσιαστικά προέτρεπαν τη χώρα μας «να το πάρει απόφαση» και να δηλώσει ότι δεν μπορεί πλέον να εξυπηρετήσει τις δανειακές της ανάγκες. Το έγγραφο-ντοκουμέντο της Goldman Sachs, αλλά και το κλίμα που έχει διαμορφωθεί στις αγορές, είναι και εξήγηση για την ξέφρενη πορεία που ακολουθούν και πάλι τα spreads, πιέζοντας τη χώρα μας να καταφύγει στην ευρωπαϊκή βοήθεια και να πάψει να προσπαθεί να βγει μόνη της από την κρίση.

Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε ότι η επίσκεψη κλιμακίου του ΔΝΤ στην Αθήνα περιγράφεται από τους ίδιους κύκλους ως «ευκαιρία» για έναν πρώτο γύρο διαπραγματεύσε- ων γύρω από τις προϋποθέσεις κάτω από τις οποίες το Ταμείο θα δανείσει το Ελληνικό Δημόσιο.

Ο κ. Νίλσεν θεωρεί αναπόφευκτη τη χρήση του διμερούς μηχανισμού στήριξης που αποφασίστηκε στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών.

Στην επιστολή που απέστειλε το στέλεχος της αμερικανικής επενδυτικής εταιρείας στους μεγάλους πελάτες της προεξοφλείται η αδυναμία της Ελλάδας να τα καταφέρει χωρίς τη στήριξη του ΔΝΤ. Επιπλέον επισημαίνονται οι ανησυχίες της επενδυτικής κοινότητας για το αν η ελληνική κυβέρνηση θα δεχθεί τους όρους που θα θέσει το ΔΝΤ για να παράσχει βοήθεια, για το ύψος της ευρωπαϊκής βοήθειας και το κόστος δανεισμού που θα προκύψει για την Ελλάδα, καθώς και για το αν τελικά το συγκεκριμένο σχήμα βοηθείας θα είναι αρκετό για τη χώρα μας. Ο κ. Νίλσεν αναφέρεται και στην κατάσταση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, αμφιβάλλοντας για την ενίσχυση που παρέχει στις ελληνικές τράπεζες η επανενεργοποίηση κρατικών εγγυήσεων ύψους 14 δισ. ευρώ για την έκδοση ομολόγων, με δεδομένα τα χρηματοδοτικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το Δημόσιο.

Το στέλεχος της Goldman Sachs χαρακτηρίζει θετικό το γεγονός ότι το ΔΝΤ βρίσκεται στην Αθήνα, ενώ υποπτεύεται ότι με αφορμή αυτή την επίσκεψη έχουν ξεκινήσει συζητήσεις με την οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για τους όρους που θα θέσει ο οργανισμός για την παροχή δανείων στην Αθήνα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κ. Νίλσεν, το ΔΝΤ θα απαιτήσει την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας μέσω περικοπών στο κόστος εργασίας. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της εταιρείας, ίσως να θεωρηθεί αναγκαία η περικοπή κατά 15%-20% των μισθών στον ιδιωτικό τομέα και η απελευθέρωση της αγοράς εργασίας. Επίσης εκτιμάται ότι θα ζητηθεί η λήψη νέων μέτρων με στόχο τον περιορισμό του ελλείμματος, τα οποία θα οδηγήσουν σε υψηλότερα επίπεδα την ανεργία.

Ο κ. Νίλσεν δηλώνει στην ίδια επιστολή ότι τελικά η χώρα δεν θα αποφύγει το ΔΝΤ και ότι η Ελλάδα θα λάβει δάνειο ύψους 20-25 δισ. ευρώ, με το ΔΝΤ να χρεώνει επιτόκιο λίγο πάνω από το 3% και την Ευρώπη περί το 4%-5%. Αλλά και σε αυτή την περίπτωση ο επικεφαλής οικονομολόγος της Goldman Sachs δεν βλέπει «φως στο τούνελ», σημειώνοντας ότι ακόμη και αν ληφθεί, αυτή η βοήθεια δεν είναι αρκετή για να καλύψει τις δανειακές ανάγκες των επόμενων 18 μηνών.




Εψαχναν για φάρμακα ενώ έσβηνε το βρέφος

«ΜΑΥΡΗ» ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΤΑΙ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΒΕΡΟΙΑΣ

Του ΣΑΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗ
Γιατρός του νοσοκομείου Βέροιας έστειλε τον πατέρα του 13 μηνών βρέφους, από την Κοζάνη, να βρει φαρμακείο για να αγοράσει φάρμακα για το παιδί του, επειδή δεν υπήρχαν στο νοσοκομείο. Αυτό καταγγέλλουν με τη μήνυσή τους οι γονείς του βρέφους από την Κοζάνη, που άφησε την τελευταία του πνοή έπειτα από έναν αγώνα δρόμου από νοσοκομείο σε νοσοκομείο, από την Κοζάνη μέχρι τη Θεσσαλονίκη.

Κάθε νοσοκομείο και μία «πληγή». Αμέτρητα τα προβλήματα, ελάχιστες οι λύσεις. Ελλάδα... 21ος αιώνας
«Ο θεράπων ιατρός συνέστησε να χορηγήσουμε στο παιδί ηλεκτρολύτες (almora), σκεύασμα που επειδή δεν υπήρχε στο νοσοκομείο, όπως είπε, μας συμβούλευσε να πάμε στην πόλη της Βέροιας και να το προμηθευτούμε από εφημερεύον φαρμακείο», αναφέρουν στη μήνυση.

Κι αυτό, όπως τονίζουν, τη δεύτερη μέρα της νοσηλείας του παιδιού τους στο νοσοκομείο της Βέροιας, ενώ όλη την πρώτη μέρα δεν του χορήγησαν καθόλου υγρά με ορό.

Το νοσοκομείο της Βέροιας μπορεί να απέκτησε τελικά λυχνία για τον αξονικό του τομογράφο, την περασμένη Τρίτη, αλλά ο Γολγοθάς των γονιών του βρέφους συνεχίζεται.

Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε χθες ότι η υπουργός, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, πήρε τις αναφορές από τις 3η και 4η ΥΠΕ για τον θάνατο του βρέφους και τις διαβίβασε, μαζί με τον πλήρη φάκελο, στο γενικό επιθεωρητή ΣΕΥΥΠ, Μιχάλη Σαμπατακάκη, με κατεπείγουσα εντολή για έκδοση τελικού πορίσματος. Η έρευνα όμως έχει κενά και αφήνει αναπάντητα ερωτήματα.

Εκτός έρευνας έμειναν τα νοσοκομεία Κοζάνης και Πτολεμαΐδας, των οποίων οι παιδιατρικές κλινικές έχουν κλείσει λόγω έλλειψης προσωπικού. Κι αυτό γιατί οι γονείς δεν πήγαν εκεί το παιδί τους, αλλά επικοινώνησαν τηλεφωνικά και τους συστήθηκε να το μεταφέρουν στη Βέροια. Ετσι, μένει αναπάντητο το ερώτημα αν θα είχε σωθεί το βρέφος, σε περίπτωση που λειτουργούσε η παιδιατρική κλινική της Κοζάνης ή της Πτολεμαΐδας, όπου και θα τύχαινε άμεσης νοσηλείας.

Επίσης, δεν πρόκειται για μία έρευνα, αλλά για δύο ξεχωριστές. Οι έρευνες έγιναν από δύο διαφορετικούς ανθρώπους για τρία νοσοκομεία, δύο διαφορετικών περιφερειών. Της Βέροιας και το Ειδικών Νοσημάτων Θεσσαλονίκης, της 3ης ΥΠΕ, και το «Ιπποκράτειο» της 4ης ΥΠΕ. Η έρευνα θα ήταν πιο ολοκληρωμένη αν την έκανε ανώτερος υπάλληλος του υπουργείου, που θα μπορούσε να ελέγξει και τις δύο ΥΠΕ, ώστε να έχει καλύτερη εικόνα της αλληλουχίας των γεγονότων, τονίζουν άνθρωποι που γνωρίζουν τις διαδικασίες. Τώρα, προσθέτουν, ο γενικός επιθεωρητής του ΣΕΥΥΠ καλείται να συνθέσει ένα παζλ για να βρει και να αποδώσει τις ευθύνες, αντί να έχει στα χέρια του μια ολοκληρωμένη συνολική αναφορά. *
Ελευθεροτυπία, Παρασκευή 9 Απριλίου 2010

Σήμερα ο Αντώνης Σαμαράς στην Κοζάνη
















Σήμερα, Παρασκευή 9 Απριλίου 2010 και ώρα 4.00 μ.μ.,στο Εκθεσιακό Κέντρο στα Κοίλα Κοζάνης θα παραβρεθεί στην προσυνεδριακή θεματική συνδιάσκεψη για την «ενεργειακή πολιτική και τις γενικότερες πολιτικές εξελίξεις» ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνης Σαμαράς, καθώς και o Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου κ.Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Πιθανή η προσφυγή στον μηχανισμό στήριξης

H γενική εκτίμηση των αναλυτών είναι ότι καθίσταται όλο και πιθανότερο το ενδεχόμενο ενεργοποίησης του μηχανισμού στήριξης ΕΕ και ΔΝΤ, καθώς η εκτίναξη των spread καθιστά απαγορευτικό τον δανεισμό στις αγορές.
Το Spiegel βλέπει την κρίση να κλιμακώνεται και θεωρεί πιθανή την προσφυγή στον μηχανισμό. Με τίτλο «Οι Έλληνες μπορούν να ελπίζουν σε γερμανική βοήθεια» το περιοδικό εκτιμά ότι παρά τις προσπάθειες της καγκελαρίου Μέρκελ, η Γερμανία θα αναγκαστεί να βάλει το χέρι στην τσέπη και μάλιστα διπλά, ως μέλος της ευρωζώνης και ως χρηματοδότης του ΔΝΤ. Σε έκθεσή της η Commerzbank εκτιμά ότι έρχεται όλο και πιο κοντά η ώρα των κρίσιμων αποφάσεων. Όσο αυξάνουν τα spread, αυξάνει και η πιθανότητα να υποχρεωθούν οι άλλες χώρες της ευρωζώνης να συνδράμουν την Ελλάδα». Ενώ οι FTD επισημαίνουν ότι «αυτό που επείγει πλέον είναι να σταματήσουν οι έριδες γύρω από την ερμηνεία του ατυχούς κειμένου στήριξης των Βρυξελλών και να προσδιοριστεί επακριβώς το περιεχόμενό του»

Τα προβλήματα των ελληνικών τραπεζών
Η Bild από χθες αναφέρεται στο ενδεχόμενο κατάρρευσης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, παραπέμποντας στο γεγονός ότι οι Έλληνες παίρνουν τα χρήματα τους από τις τράπεζες, καθώς δεν πιστεύουν στην επιβίωση της χώρας τους. Χθες ο εκπρόσωπος του συγκυβερνώντος κόμματος των Φιλελευθέρων για οικονομικά θέματα, Frank Schäffler, που είχε προτείνει να πουληθούν τα νησιά της Ελλάδας, επανήλθε υποστηρίζοντας ότι «η καλύτερη λύση στα προβλήματα της Ελλάδας θα ήταν η εκούσια αποχώρηση της από το ευρώ», προκειμένου να αυξήσει την ανταγωνιστικότητά της. Προς το παρόν η γερμανική κυβέρνηση, παρά το νέο ρεκόρ στα spread των ελληνικών κρατικών ομολόγων, δεν θεωρεί ότι υπάρχει λόγος ανάληψης νέων πρωτοβουλιών: «Η θέση της γερμανικής κυβέρνησης παραμένει αμετάβλητη. Εμμένουμε στις συμφωνίες του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου», τόνισε χθες εκπρόσωπος της κυβέρνησης.
Από: Deutsche Welle

Απονομή χάριτος υπέρ διορισμού στο Δημόσιο

Υπουργός «αθωώνει» υπόδικους ώστε να μπορέσουν να διοριστούν στον δημόσιο τομέα. Την ίδια στιγμή που υπάρχει απόφαση για «πάγωμα» των προσλήψεων και που έχουν κλείσει οι πόρτες του Δημοσίου και των ΟΤΑ για χιλιάδες συμβασιούχους, κάποιοι απέκτησαν λευκό ποινικό μητρώο, προκειμένου να διοριστούν στο Δημόσιο. Συγκεκριμένα, με Προεδρικό Διάταγμα που υπογράφεται από τον υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Χάρη Καστανίδη, αίρονται οι συνέπειες που απορρέουν από τις καταδίκες για εννέα καταδικασθέντες, ώστε να διορισθούν είτε στο Δημόσιο είτε σε δήμους. Το ίδιο επίσης συμβαίνει και για άλλους 13 καταδικασθέντες, οι οποίοι αποκτούν λευκό ποινικό μητρώο για άλλης φύσεως λόγους.
Το σχετικό Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως όπου δημοσιεύονται τα ονόματα όσων έτυχαν της ευεργετικής απόφασης, τα αδικήματα στα οποία είχαν καταδικασθεί και ο λόγος απονομής της χάρης είναι αποκαλυπτικό. Ενδεικτικά, ευνοείται άτομο που είχε καταδικασθεί για «κατοχή, πώληση ινδικής κάνναβης, κατοχή πυρομαχικών, αγορά, πώληση, κατοχή ναρκωτικών ουσιών, ληστεία, κλοπή, επικίνδυνη σωματική βλάβη, παράνομη οπλοφορία, οπλοχρησία, ψευδή καταμήνυση, ψευδορκία». Ο λόγος που αποφασίσθηκε για το συγκεκριμένο άτομο άρση των συνεπειών του νόμου που απορρέουν από τις παραπάνω καταδίκες; «Προκειμένου να διοριστεί στον Δήμο Ρεθύμνης», όπως λέει το ΦΕΚ.
Μεταξύ των ποινικά κολάσιμων πράξεων που συναντάμε σε όσους απέκτησαν με το συγκεκριμένο Προεδρικό Διάταγμα λευκό ποινικό μητρώο είναι η παράνομη εισαγωγή κατά συρροή με αγοραπωλησία ναρκωτικών ουσιών, η συκοφαντική δυσφήμιση, υπεξαίρεση, οπλοχρησία κ.ά. Ως προς τους λόγους για τους οποίους αποφασίσθηκε η άρση των συνεπειών, αυτοί ήταν η πρόσληψη στον δημόσιο τομέα ή σε κάποιον δήμο, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις που η ευνοϊκή ρύθμιση υπεγράφη ώστε ο ευνοηθείς να συμμετάσχει σε διαγωνισμούς εργολαβίας δημοσίων έργων, να λειτουργήσει φαρμακείο, να βρει δουλειά στον ιδιωτικό τομέα ως μέλος εταιρειών σεκιούριτι.
Το Προεδρικό Διάταγμα εκδόθηκε σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 47 παράγραφος 1 Συντάγματος («Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει το δικαίωμα, ύστερα από πρόταση του υπουργού Δικαιοσύνης και γνώμη Συμβουλίου που συγκροτείται κατά πλειοψηφία από δικαστές, να χαρίζει, μετατρέπει ή μετριάζει τις ποινές που επιβάλλουν τα δικαστήρια, καθώς και να αίρει τις κάθε είδους νόμιμες συνέπειες ποινών που έχουν επιβληθεί και εκτιθεί» αναφέρει το άρθρο) ύστερα από πρόταση του υπ. Δικαιοσύνης και γνωμοδότηση του Συμβουλίου Χαρίτων. Ισως οι 22 ευνοηθέντες να ανοίξουν μια σελίδα στη ζωή τους, εάν δεν το έχουν κάνει. Μήπως όμως πρέπει η εργασία στον δημόσιο τομέα να πάψει να είναι εύκολος δρόμος;
(Του Αποστολου Λακασα στην Καθημερινή)

Σε εξέλιξη η μάχη που θα κρίνει τον πόλεμο Ελληνικού κράτους και αγορών

Το spread στις 300-350 ή στις 500 μ.β.;
Σε εξέλιξη βρίσκεται μια σκληρή μάχη που θα κρίνει ενδεχομένως και την έκβαση του πολέμου μεταξύ του ελληνικού δημοσίου και των αγορών και ειδικά των hedge funds.
H Ελλάδα βρίσκεται εν καιρώ πολέμου και μάχεται με τις αγορές. Η Ελλάδα βρίσκεται εν καιρώ πολέμου σε ένα ιδιότυπο πόλεμο που δεν διεξάγεται στην πολεμική αρένα στο πεδίο των μαχών αλλά στον πυρήνα της οικονομίας.
Οι αγορές θέλουν να υποχρεώσουν την Ελλάδα ή να καταφύγει στην ΕΕ και το ΔΝΤ κάνοντας χρήση του μηχανισμού στήριξης ή να την οδηγήσουν σε τεχνικό default.
Τα hedge funds χρησιμοποιούν όλα τα μέσα και τις σκόπιμες ή όχι διαρροές.
Διέρρευσαν ότι η Ελλάδα μέσα στο Σαββατοκύριακο θα καταφύγει στο ΔΝΤ και την ΕΕ, διέρρευσαν ότι η Ελλάδα δεν θα μπορεί να πληρώσει τις επόμενες δημοπρασίες και θα ζητήσει από τους κατόχους ομολόγων να αποδεχθούν επιμήκυνση του χρέους μέσω της έκδοσης άλλων ομολόγων.
Τα hedge funds στοχεύουν στο τεχνικό default στην τεχνική στάση πληρωμών αυτό θα το πετύχουν δημιουργώντας συνθήκες πόλωσης ακροτήτων στο spread ώστε να υποχρεώνουν και τους μακροπρόθεσμους επενδυτές να πουλήσουν άρον άρον και έτσι με τις μαζικότερες ρευστοποιήσεις που θα σημειωθούν απλά να χαθεί ο έλεγχος στο spread.
Με τις τακτικές που ακολούθησαν με το επίμονο σορτάρισμα επικουρούμενες από τις αμερικανικές επενδυτικές τράπεζες κατάφεραν να οδηγήσουν το spread στις 425 μονάδες βάσης.
Βέβαια βρήκαν αρωγό ορισμένες φορές τα λάθη της Ελλάδος τις αδυναμίες της χώρας αλλά και την γραφειοκρατική προσέγγιση της ΕΕ.
Τα Hedge funds έχουν θέσει ως στόχο να οδηγήσουν το spread στις 500-550 μονάδες βάσης στα επίπεδα που η Ελλάδα θα υποχρεωθεί ούσα σε αδιέξοδο να ζητήσει την βοήθεια της ΕΕ και του ΔΝΤ.
Η Ελλάδα με spread στις 500-550 μονάδες βάσης είναι αμφίβολο αν θα αντέξει πάνω από 2 εβδομάδες.
Το παράδοξο είναι ότι αυτό το σχέδιο έχει εκπονηθεί από το Καλοκαίρι του 2009.
Όταν γράφτηκε πρώτη φορά υπήρξαν αντιδράσεις ωστόσο οι εξελίξεις δικαιώνουν αυτούς που εκπόνησαν αυτό το απίστευτο σχέδιο ωστόσο για το καλό της χώρας στόχος είναι να μην επιβεβαιωθούν.
Το ελληνικό δημόσιο έδωσε μάχες και τις έχασε και πλέον βρίσκεται στην κρισιμότερη στιγμή καθώς δίνει μια νέα μάχη που μπορεί να κρίνει τον πόλεμο.
Στην φαρέτρα το ελληνικό δημόσιο θέλει να πιστεύει ότι διαθέτει την αποσαφήνιση του σχεδίου στήριξης από την ΕΕ και το ΔΝΤ.
Αν το ιππικό βοηθήσει την Ελλάδα το αντίπαλο δέος τα hedge funds θα υποχωρήσουν και τα spreads θα μειωθούν.
Το ελληνικό κράτος στοχεύει ώστε το spread να μειωθεί έως τις 350 και εν συνεχεία 300 μονάδες βάσης αρχικά.
Αν δεν το πετύχει και χάσει την μάχη θα χάσει και τον πόλεμο καθώς η Ελλάδα θα υποχρεωθεί να ζητήσει βοήθεια από τις ισχυρές δυνάμεις οι οποίες όμως θα ζητήσουν ισχυρά ανταλλάγματα.
Η Ελλάδα θέλει να κερδίσει την μάχη , να κερδίσει τον πόλεμο χωρίς να δώσει ανταλλάγματα.
Κρίνεται η μάχη και το θέμα είναι να μην κριθεί από τον ιστορικό του μέλλοντος αλλά από τον επενδυτή του παρόντος.


Πέτρος Λεωτσάκος
news@bankingnews.gr

Πέμπτη 8 Απριλίου 2010

Μυστικές διαβουλεύσεις στις Βρυξέλλες για τους όρους του μηχανισμού στήριξης της Ελλάδος από ΕΕ-ΔΝΤ

Παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη στις Βρυξέλλες με την ελληνική πλευρά να επιδιώκει να οριστικοποιήσει τους όρους στήριξης της ΕΕ και του ΔΝΤ μέσω του μηχανισμού οικονομικής βοήθειας.
Στο πλαίσιο αυτό βρίσκεται στις Βρυξέλλες από χθες ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Γιώργος Ζαννιάς και ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Παπαδάκης επίσημα για να εκπροσωπήσουν την Ελλάδα στο συνέδριο της Επιτροπής Δημοσιονομικής και Χρηματοπιστωτικής Πολιτικής και ανεπίσημα ώστε να έχουν επαφές ώστε να συγκεκριμενοποιηθεί ο μηχανισμός στήριξης της Ελλάδος.
Στην κυβέρνηση υποστηρίζουν ότι αν ο μηχανισμός οριστικοποιηθεί δηλαδή αν η ΕΕ ανακοινώσει ότι θα δανείσει την Ελλάδα π.χ. 12 δις ευρώ με επιτόκιο 4% ή 5% η αγορά θα έχει να αντιμετωπίσει μια συγκεκριμένη κατάσταση και πιθανών να μειωθεί το spread.
H Ελλάδα θέλει να χρησιμοποιήσει τον μηχανισμό αποτρεπτικά και στην έσχατη ανάγκη να κάνει χρήση του μηχανισμού της ΕΕ και του ΔΝΤ καθώς υπάρχει ισχυρή προκατάληψη με τον ρόλο του ΔΝΤ.
news@bankingnews.gr

"Δεν υπάρχει θέμα χρεοκοπίας της Ελλάδας"

Δεν υπάρχει ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ελλάδας, τονίζει ο επικεφαλής της ΕΚΤ, J. Trichet, σημειώνοντας ότι το σχέδιο στήριξης της χώρας είναι "βιώσιμη λύση".

Ο κεντρικός τραπεζίτης, ερωτηθείς σχετικά, υπογράμμισε ότι η χρεοκοπία δεν αποτελεί επιλογή για την Ελλάδα, ενώ απαντώντας για το εάν πρέπει να ενεργοποιηθεί άμεσα ο μηχανισμός στήριξης της χώρας, υπογράμμισε ότι ή ενεργοποίηση του μηχανισμού είναι στο χέρι της Ελλάδας.

Ο κεντρικός τραπεζίτης της ευρωζώνης δήλωσε επίσης ότι η εμπλοκή του ΔΝΤ στο ευρωπαϊκό σχέδιο αρωγής της Ελλάδας, αποτελεί «λειτουργικά βιώσιμη λύση.»

"Η θέση μας ήταν πάντοτε ότι οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους", υπογράμμισε ο κεντρικός τραπεζίτης, προσθέτοντας πάντως ότι δεν τίθεται ζήτημα απεμπλοκής του ΔΝΤ από το μηχανισμό.

Απαντώντας σε ερώτηση για το κόστος μιας ενδεχόμενης δανειοδότησης της Ελλάδας με βάση το μηχανισμό που αποφάσισε το Eurogroup, υπογράμμισε ότι τα επιτόκια θα πρέπει να καλύπτουν τουλάχιστον το κόστος αναχρηματοδότησης των εμπλεκόμενων ευρωπαϊκών κυβερνήσεων.

Ο κ. Τρισέ τόνισε ότι αυτό που είναι σημαντικό είναι η υλοποίηση των μέτρων για τα οποία έχει δεσμευτεί η χώρα ενώ δεν θέλησε να σχολιάσει την εκτίναξη των spreads.
euro2day

Μόνη λύση η στάση πληρωμής του χρέους

Από τον Στέλιο Κούλογλου
Η χθεσινή εκτίναξη των επιτοκίων δανεισμού σε ύψη που δεν έχουν ιστορικό προηγούμενο, προδιαγράφουν μια παταγώδη αποτυχία της κυβέρνησης και της πολιτικής που ακολούθησε μέχρι σήμερα, της Ευρωπαικής Ενωσης αλλά και της Ελλάδας ολόκληρης.

Τις προηγούμενες εβδομάδες σύσσωμη η κυβερνητική μηχανή δούλεψε για να αποσπάσει την υποστήριξη της ΕΕ προς την Ελλάδα, αυτό το περίφημο πιστόλι που θα βρισκόταν πάνω στο τραπέζι, έστω κι αν δεν χρησιμοποιείτο ποτέ. Αποδεικνύεται τελικώς ότι παρά τις κυβερνητικές θριαμβολογίες, το όπλο ήταν άσφαιρο-καλύτερα δεν υπήρξε ποτέ: οι περίφημες αγορές αγνόησαν επιδεικτικά την τελική απόφαση της Συνόδου Κορυφής ήδη από την πρώτη μέρα, γεγονός που αποτελεί κόλαφο για την μια Ευρώπη που μόλις δέκα χρόνια πριν φιλοδοξούσε να αποτελέσει την νέα οικονομική και πολιτική δύναμη του πλανήτη.

Για την Ελλάδα που καλείται πλέον να δανειστεί με τοκογλυφικά επιτόκια , το αξιέξοδο είναι πλήρες. Κάθε νέο δάνειο που μοιάζει απαραίτητο για να πληρωθούν οι τρέχουσες ανάγκες, υποθηκεύει ακόμη περισσότερο την χώρα και τους ανθρώπους της. Οι λύσεις που διαφαίνονται είναι μετρημένες στα δάχτυλα: είτε η Αθήνα θα ξεκινήσει διαδικασίες ενεργοποίησης του έκτακτου μηχανισμού βοήθειας, που αποφασίστηκε πρόσφατα στις Βρυξέλλες. Αλλά ακόμη και αν ο πολύ ασαφής μηχανισμός τελικά λειτουργήσει, η ενεργοποίηση του ισοδυναμεί ουσιαστικά με ομολογία ανικανότητας και χρωκοπίας , που μεσοπρόθεσμα θα φέρει την Ελλάδα σε ακόμη πιο δυσχερή θέση. Η, δεύτερο σενάριο, η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να προσφύγει για φθηνότερο δάνειο κατευθείαν στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Το πολιτικό κόστος θα ήταν μεγάλο για την κυβέρνηση και, το σημαντικότερο, οι χώρες που έμπλεξαν τα προηγούμενα χρόνια με το ΔΝΤ το έχουν πληρώσει πολύ ακριβά.

Για την απόδραση από τον φαύλο κύκλο υπερχρέωση-νέος δανεισμός για την ικανοποίηση των χρεών-περισσότερη υπερχρέωση, η στάση πληρωμής του εξωτερικού χρέους διαμορφώνεται σταδιακά ως η μοναδική λύση. Η Ελλάδα πρέπει να ζητήσει επαναδιαπραγμάτευση του χρέους της και για να βοηθηθεί για αυτό έχει ένα πολύ ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί στα χέρια της σε ευρωπαικό επίπεδο: αν απειλήσει ότι θα πτωχεύσει ή και πτωχεύσει πραγματικά,όλοκληρη η ΕΕ κινδυνεύει να διαλυθεί. Αν η ΕΕ αρνηθεί να βοηθήσει, με πραγματικά όπλα και όχι με νεροπίστολα, η κυβέρνηση πρέπει μόνη της να καλέσει τους δανειστές της χώρας για επαναδιαπραγμάτευση του χρέους και θα είναι υποχρεωμένη να αποχωρήσει -προσωρινά τουλάχιστον-από την ζώνη του ευρώ, ώστε να μπορέσει να διαμορφώσει κάποιους όρους ανταγωνιστικότητας και ανάπτυξης για την καρκινοβατούσα οικονομία της.


Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι μια τέτοια κίνηση εμπεριέχει μεγάλους κινδύνους, από την κατάρρευση της ευρωζώνης μέχρι ένα πολιτικό και οικονομικό χάος, ανάλογο με της Αργεντινής εννέα χρόνια πριν. Αλλά για την κατάρρευση της ευρωζώνης ευθύνεται ο γερμανικός εγωισμός και οι μικροπολιτικοί υπολογισμοί της Μέρκελ πολύ περισσότερο από την Ελλάδα. Οσο για τον κίνδυνο πολιτικού και οικονομικού χάους αυτός ήδη διαφαίνεται στον ορίζοντα , ως μοιραία εξέλιξη. Τουλάχιστον στην περίπτωση της στάσης πληρωμής θα αποτελεί μια από τις πιθανότητες ενός σενάριου το οποίο η χώρα θα έχει συνειδητά επιλέξει και του οποίου ίσως τελικώς καταφέρει να ελέγξει τις σοβαρές συνέπειες.
kourdistoportokali.gr

Φοβού τους Ούγγρους, και μοντέλα φέροντες...

Tου Γιάννη Παπαδημητρίου
Ο Έλληνας είχε ανέκαθεν ιδιαίτερη αδυναμία στα μοντέλα.
Πριν από δέκα χρόνια ονειρευόμαστε το «σουηδικό μοντέλο» με υψηλές κοινωνικές παροχές και σταθερή οικονομική ανάπτυξη, φιλική προς το περιβάλλον.
Αργότερα συμβιβαστήκαμε με το «ιρλανδικό μοντέλο» με επενδύσεις στον τριτογενή τομέα και στις τεχνολογίες αιχμής.
Όλα δείχνουν όμως ότι καταλήγουμε στο «ουγγρικό μοντέλο», το οποίο προβλέπει άγρια λιτότητα με συνταγή Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Ποιά ακριβώς ήταν η «συνταγή» για την Ουγγαρία;
Την αποκαλύπτει με λεπτομέρειες ο ίδιος ο πρωθυπουργός της χώρας Γκόρντον Μπάϊναϊ σε συνέντευξη που είχε δώσει στις 10 Δεκεμβρίου 2009 στη γερμανική εφημερίδα «Die Zeit»: Περικοπές δαπανών κατά 5% του ΑΕΠ τόσο το 2009, όσο και το 2010. Αύξηση του ΦΠΑ από 20 σε 25%. Αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης από τα 62 στα 65 έτη. Φορολογική μεταρρύθμιση και φόρος σε όλα τα ακίνητα αξίας άνω των 100.000 €. Επιπλέον καταργείται το δώρο χριστουγέννων για τους συνταξιούχους και μειώνονται οι μισθοί των στελεχών στον δημόσιο τομέα.
Ο κ.Μπάϊναϊ πέρασε όλα αυτά τα μέτρα για έναν απλό λόγο: δεν ενδιαφέρεται για την επανεκλογή του. Δεν έχει καν πολιτικές φιλοδοξίες. Υποστηρίζει ότι το όνομά του ήταν το τελευταίο σε μία μεγάλη λίστα υποψηφίων πρωθυπουργών, οι οποίοι δεν είχαν δεχθεί να εφαρμόσουν τη συνταγή του ΔΝΤ, γιατί δεν είχαν καμία όρεξη να υπογράψουν την πολιτική τους αυτοκτονία. Έτσι ανέλαβε ο ίδιος την «καυτή πατάτα» ως υπηρεσιακός πρωθυπουργός επί προθεσμία, ζητώντας μάλιστα από τους βουλευτές του κυβερνώντος σοσιαλιστικού κόμματος να υποβάλουν γραπτή δήλωση ότι θα στηρίξουν το έργο του.
«Είχα δηλώσει ότι θα κάνω αυτή τη δουλειά μόνο για έναν χρόνο» λέει ο Ούγγρος πρωθυπουργός στη γερμανική εφημερίδα και συνεχίζει: «Δεν είμαι πολιτικός, δεν ανήκω σε κανένα κόμμα. Έγινα πρωθυπουργός μόνο και μόνο για να σώσω τη χώρα μου από την καταστροφή...»
Όλα αυτά τα ενδιαφέροντα δεν «έτυχε» να τα ακούσουμε στις εμπεριστατωμένες αναλύσεις των ΜΜΕ, ούτε καν στις 16 Μαρτίου, όταν ο πρωθυπουργός είχε επισκεφθεί τη Βουδαπέστη για να συναντήσει τον Ούγγρο ομόλογό του.
Ήταν η εποχή που δηλώναμε υπερηφάνως στους «κουτόφραγκους» ότι αν δεν μας δώσουν λεφτά θα πάμε να τα πάρουμε από το ΔΝΤ. Και μάλιστα χωρίς να χρειαστούν πρόσθετα μέτρα...

The Insider

Σκληρό non paper από την Ρηγίλλης για Ντόρα

«Ακριβώς λόγω της κρίσης, η Νέα Δημοκρατία οφείλει να μετεξελιχθεί, μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες, σε ένα κόμμα πραγματικά ανοιχτό στην ευρύτερη κοινωνία, που να αφουγκράζεται ακόμη περισσότερο τα προβλήματα του λαού και να δίνει ουσιαστικές λύσεις. Η συμμετοχή στις, προγραμματισμένες από καιρό, αυτές διαδικασίες, είναι στοιχειώδης υποχρέωση κάθε στελέχους του κόμματος.

Εφόσον, βέβαια, αντιλαμβάνεται πραγματικά την κρίση αξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος και θέλει να υπάρξουν ριζικές ανατροπές σε όσα μας οδήγησαν, μέχρι σήμερα, στο τέλμα και την αναποτελεσματικότητα. Λυπούμεθα, γιατί η κα Μπακογιάννη αντιλαμβάνεται τη δημοκρατική λειτουργία του κόμματος - και τις διαδικασίες, που δρομολογήθηκαν με την εντολή των 800.000 εκλογέων της 29ης Νοεμβρίου 2009 - ως πεδίο «εσωστρέφειας» και ως “ζητήματα νομής εσωκομματικής ισχύος"

parapolitika.gr

Πρόβλεψη - βόμβα της Goldman Sachs: ΔΝΤ στην Ελλάδα τον Απρίλιο

Αποκαλυπτική είναι η εκτίμηση του επικεφαλής οικονομολόγου της Goldman Sachs στην Ευρώπη: Εκτιμά 18μηνη εμπλοκή του ΔΝΤ στην Ελλάδα αρχής γενομένης από τα τέλη Απριλίου καθώς και περικοπές μισθών έως 20% στον ιδιωτικό τομέα. 18:28


Αποκαλυπτική είναι η εκτίμηση του επικεφαλής οικονομολόγου της Goldman Sachs στην Ευρώπη, την οποία απέστειλε σήμερα το πρωϊ σε άλλα κορυφαία στελέχη του ομίλου: Εκτιμά 18μηνη εμπλοκή του ΔΝΤ στην Ελλάδα αρχής γενομένης από τα τέλη Απριλίου καθώς και περικοπές μισθών έως 20% στον ιδιωτικό τομέα.

Όπως ενημέρωσε με email τους κορυφαίους συνεργάτες του λίγες ώρες πριν από την συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και τις δηλώσεις Τρισέ, ο Ερικ Νίλσεν εκτιμά ότι συμφωνία για εμπλοκή του ΔΝΤ είναι πολύ πιθανό να κλεισθεί τις αμέσως επόμενες εβδομάδες.


Στο εμπιστευτικό του σημείωμα, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Εθνους online, ο επικεφαλής οικονομολόγος αφού "ομολογεί" ότι «δεν ήταν μια καλή εβδομάδα για την Ελλάδα» θεωρεί δεδομένη την ανάμειξη του ΔΝΤ αν και όπως λέει «παραμένουν ακόμη μερικές αβεβαιότητες όπως:

1) Εάν η ελληνική κυβέρνηση θα συμφωνήσει στους όρους και τις προϋποθέσεις χρηματοδότησης από το ΔΝΤ

2) Πότε και πως θα χορηγηθεί προς την Ελλάδα το ευρωπαϊκό χρήμα και με τι επιτόκιο

3) Κατά πόσον το πακέτο ΕΕ/ΔΝΤ θα είναι αρκετά μεγάλο.

«Τα καλά νέα είναι», συνεχίζει ο Νίλσεν «ότι το ΔΝΤ έφτασε στην Αθήνα. Φαντάζομαι ότι η ελληνική κυβέρνηση και το ΔΝΤ είχαν τον πρώτο γύρο των συνομιλιών για το περίγραμμα των προϋποθέσεων για τη χρηματοδότηση εκ μέρους του ΔΝΤ η οποία θα εστιάσει στα εξής ζητήματα:

Διαρθρωτικές αλλαγές για να ανακτηθεί η ανταγωνιστικότητα. Αυτό είναι μια πολύ δυσάρεστη δουλειά, -διότι άνευ κάποιου θαύματος παραγωγικότητας- η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας θα περιλαμβάνει σημαντικά χαμηλότερους ονομαστικούς μισθούς στον ιδιωτικό τομέα. Με τους δικούς μας υπολογισμούς ίσως χρειαστεί μια περικοπή κατά 15% έως 20%. Δεν ξέρουμε ακριβώς πως θα επιτευχθεί αυτό αλλά θα περιλαμβάνει χαμηλότερους μισθούς στο δημόσιο τομέα και ελαστικοποίηση εν γένει της αγοράς εργασίας.
Θα υπάρξουν επίσης κάποιες απαιτήσεις για μεγαλύτερο δημοσιονομικό συμμάζεμα. Τα πλάνα της κυβέρνησης για αυτή τη χρονιά είναι αρκετά καλά, αλλά ίσως χρειαστούν κάποιες πιο λεπτομερείς ρυθμίσεις. Εάν δε επιβεβαιωθεί ότι πολλά υπουργεία έχουν ήδη ξοδέψει μεγάλο μέρος του προϋπολογισμού τους, τότε ίσως χρειαστούν μεγαλύτερες περικοπές στον τομέα των δαπανών. Επιπλέον το ΔΝΤ σχεδιάζει και άλλα δημοσιονομικά μέτρα για τον προϋπολογισμό του 2011.
Τις επόμενες εβδομάδες θα υπάρξει μεγάλη σύγχυση αλλά στο τέλος πιστεύω ότι θα έχουμε ένα πρόγραμμα Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. (συγχρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση). Η δική μου πρόβλεψη εξακολουθεί να είναι η εξής: Πρόγραμμα 18 μηνών με περίπου 25 δις ευρώ (σσ: πακέτο διάσωσης). Το ΔΝΤ θα χρεώσει κάτι παραπάνω από 3% (σ.σ επιτόκιο) ενώ οι Ευρωπαίοι πιθανώς 4% με 5%. Δυστυχώς αυτό θα καλύψει μόνο ένα μικρό μερίδιο των συνολικών χρηματοδοτικών αναγκών της κυβέρνησης για αυτούς τους 18 μήνες».
ethnos.gr

Τι κρύβει η εκτίναξη του spread...

Οι διεθνείς αγορές αξιολογούν πως τα ελληνικά ομόλογα θα πρέπει τώρα να αποδίδουν τουλάχιστον 6,5% με 7% για να είναι ελκυστικά στους επενδυτές, αφού το spread ξεπέρασε χθες ενδοσυνεδριακά και τις 400 μονάδες βάσης.
Οι ίδιες αγορές «ορίζουν» ότι η Βραζιλία μπορεί να δανείζεται με 4,9%, το Μεξικό με 4,8%, η Πολωνία με 5,5% και η Ουγγαρία με 6,6%. Η τελευταία αυτή χώρα έχει ήδη προσφύγει στο ΔΝΤ Οι συγκρίσεις δείχνουν ότι σύμφωνα με τις διεθνείς αγορές, ή αυτούς που κυριαρχούν σε αυτές, η Ελλάδα βρίσκεται περίπου στα επίπεδα οικονομικής αξιοπιστίας της Ουγγαρίας, αλλά πολύ πιο κάτω από το Μεξικό.
Το θέμα είναι όμως ότι...

η Ελλάδα είναι χώρα του ευρώ και στην περίπτωση αυτή δεν υπάρχει ο ίδιος συναλλαγματικός κίνδυνος, που ελλοχεύει στο μεξικανικό πέσο.
Διότι όταν μία χώρα κηρύττει αδυναμία πληρωμών, αμέσως το νόμισμά της χάνει μεγάλο μέρος της αξίας του και οι δανειστές της καταγράφουν αντίστοιχες απώλειες.
Στην περίπτωση όμως της Ελλάδας το ευρώ αποτελεί εγγύηση για τη διατήρηση της αξίας των απαιτήσεων των δανειστών. Πώς είναι λοιπόν δυνατό να απειλούν την ελληνική οικονομία μεγαλύτεροι κίνδυνοι από ό,τι το Μεξικό;
Όπως και να έχει το πράγμα, η απόλυτη ασάφεια του κειμένου στήριξης της Ελλάδας από τους ηγέτες της Ευρωζώνης της 25ης Μαρτίου έχει παίξει ιδιαζόντως αρνητικό ρόλο.
Ίσως πάλι οι οίκοι αξιολόγησης να δημιουργούν υπερβολικές φοβίες για τη χώρα μας, και τώρα να επεκτείνουν τις αμφιβολίες τους στο σύνολο της Ευρωζώνης.
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ, ανέδειξε πάντως τις ανεπάρκειες στον τρόπο λειτουργίας των οίκων αυτών, ενώ έχει γίνει γνωστό πως η ΕΚΤ σχεδιάζει να δημιουργήσει δίκτυο αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας στη ζώνη του ευρώ.
Σε κάθε περίπτωση ο καλπασμός του spread πάνω από τις 400 μ.β. δεν δικαιολογείται από λεπτομέρειες. Ίσως κρύβει κάτι πολύ σημαντικό, όπως ίσως η συνολική αμφισβήτηση του ευρώ από ορισμένους κύκλους, ή της ικανότητας της Ελλάδας να αναχρηματοδοτήσει το χρέος της έστω και με μεγάλο κόστος.(Πηγή: http://www.naftemporiki.gr)

Κυβέρνηση παιδική χαρά

Τα spreads σημείωσαν νέο ιστορικό ρεκόρ στις 456 μονάδες βάσης όπως είχαμε προβλέψει. Πλέον η αξιοπιστία της κυβέρνησης Παπανδρέου έχει καταβαραθρωθεί και οι αγορές προεξοφλούν χρεοκοπία. Βλέπουν την ανεπάρκεια των μέτρων, καθαρά εισπρακτικού χαρακτήρα που θα βυθίσουν την ανάπτυξη. Η κυβέρνηση μέσα σε αυτή την περιδίνηση αποσύρει τη διάταξη για την παρακράτηση 8% στα τιμολόγια παροχής υπηρεσιών άνω των 300 ευρώ. Αντιλαμβάνεται ότι θα βυθίσει περαιτέρω την ανάπτυξη με αποτέλεσμα τα προσδοκώμενα έσοδα να εξανεμιστούν. Η κ. Μπιρμπίλη φέρνει ρύθμιση για τους ημιυπαίθριους που δεν αποτελεί νομιμοποίηση αλλά εξαίρεση κατεδάφισης με ημερομηνία λήξης τα 40 χρόνια και χωρίς καμιά δέσμευση ότι κάποια άλλη κυβέρνηση να μη μπορεί να αλλάξει τον νόμο. Καλούνται οι ενδιαφερόμενοι να πληρώσουν χιλιάδες ευρώ τη στιγμή που έχουν ήδη ξεζουμιστεί από τα μέτρα της κυβέρνησης Παπανδρέου. Και οι ενδιαφερόμενοι είναι πολλοί γιατί οι ημιυπαίθριοι είναι το καθεστώς και όχι η εξαίρεση. Και βέβαια ρυθμίζοντας κάποιος τον ημιυπαίθριό του θα πληρώνει και περισσότερη εφορία και θα είναι όμηρος κάθε μελλοντικού εισπρακτικού μέτρου που θα κατευθύνεται στην ακίνητη περιουσία.
Το πιο ωραία όμως είναι η βαθμολόγηση των υπουργών από τον κ. Πάγκαλο. Λες και λύσαμε όλα τα υπόλοιπα προβλήματα και ασχολούμαστε τώρα με τις βαθμολογίες. Μήπως θα τους δώσεις και ελέγχους;

Μετά απ’ όλα αυτά περιμένουν στην κυβέρνηση να πέσουν τα spreads….
το μεγαλύτερο blog της πόλης

Λεφτά υπάρχουν. Βρέθηκαν στα γρήγορα για τις τράπεζες εκατοντάδες τρισεκατομμύρια.

Οκτώβριος 2008:

Λεφτά υπάρχουν. Βρέθηκαν στα γρήγορα για τις τράπεζες εκατοντάδες τρισεκατομμύρια. Λεφτά ξέρουμε ότι βρίσκονται και για τον πολίτη, όταν υπάρχει πολιτική βούληση. Κι αυτή την πολιτική βούληση, εμείς, το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα, την έχουμε.

Προτείνουμε συγκεκριμένες πηγές χρηματοδότησης, όπως τα αυξημένα έσοδα του Δημοσίου από τον ΦΠΑ στα καύσιμα, ή την έκτακτη φορολόγηση των μεγάλων κερδοφόρων επιχειρήσεων. Για μας, η ενίσχυση του εισοδήματος των πολιτών, η ανακούφισή τους, είναι η πρώτη προτεραιότητα.

Απευθυνόμαστε με δέσμη μέτρων στις χαμηλές και μεσαίες εισοδηματικές τάξεις, με συγκεκριμένα μέτρα για την προστασία των δανειοληπτών από τις αυθαίρετες τακτικές των τραπεζών.

Με την πρόταση νόμου που καταθέσαμε, για την στήριξη των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων.

Τη μείωση των τιμολογίων των κρατικών επιχειρήσεων.

Την αυστηρή εφαρμογή νομοθεσίας κατά των μονοπωλίων και των ολιγοπωλίων, για χαμηλότερες τιμές στον καταναλωτή. Να χτυπήσουμε επιτέλους την ακρίβεια που κατατρώει τα εισοδήματα.

Την εφαρμογή ενός φορολογικού συστήματος, που επιμερίζει δίκαια τα φορολογικά βάρη. Δεν κάνει τους πλούσιους πλουσιότερους και τους φτωχότερους ακόμα πιο φτωχούς. "

Απρίλιος 2010:

Υπουργική απόφαση με την οποία
παρατείνεται έως τις 30 Ιουνίου η ισχύς του προγράμματος ενίσχυσης της ρευστότητας της οικονομίας για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης, υπέγραψε ο Γ. Παπακωνσταντίνου.Προηγήθηκε νωρίς το πρωί η συνεργασία του κ. Παπακωνσταντίνου με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γ.Προβόπουλο, στην οποία εξετάστηκε η κατάσταση του εγχώριου πιστωτικού συστήματος και το αίτημα που κατέθεσαν οι τέσσερεις μεγαλύτερες εμπορικές τράπεζες .

Μιλώντας σε δημοσιογράφους ο κ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε πως οι τράπεζες ζήτησαν να χρησιμοποιήσουν τα αδιάθετα του σχεδίου στήριξης, καθώς θέλουν να έχουν μια επιπλέον σιγουριά τώρα που η οικονομία και το τραπεζικό σύστημα είναι υπό πίεση. 'Συζητάμε με την Τράπεζα της Ελλάδας ώστε να μπει μια σειρά διαδικασιών, ώστε να γίνει μια κατανομή', είπε.


Οι τράπεζες είχαν συνολικά μέχρι τα τέλη του 2009 χρησιμοποιήσει κεφαλαιακές ενισχύσεις 11,3 δισ. ευρώ.

Πλέον, αποκτούν πρόσβαση και στα υπόλοιπα 16 δισ. ευρώ, καθώς το σχέδιο στηρίξεως της ρευστότητας ενεργοποιείται εκ νέου.
city press blog

Τετάρτη 7 Απριλίου 2010

Οικονομική ασφυξία στους Δήμους. Η κυβέρνηση δεν αποδίδει τους θεσμοθετημένους πόρους. Έως και 42% η παρακράτηση των ΚΑΠ. Αρχίζουν οι κινητοποιήσεις

Σε δυναμικές κινητοποιήσεις προχωρούν από αύριο οι Δήμαρχοι του Νομού Θεσσαλονίκης. Διοργανώνουν παράσταση διαμαρτυρίας στον Υπουργό Εσωτερικών για τις τις περικοπές των τακτικών πόρων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Στην παράσταση θα συμμετέχουν....

και οι Δήμαρχοι της Αττικής κατόπιν σχετικών αποφάσεων που έλαβαν τα Δ.Σ. των ΤΕΔΚ. Η μείωση φθάνει ακόμη και το 43% (για παράδειγμα στο Δήμο Καλλινδοίων πιστώθηκαν το Νοέμβριο του 2009 62.840€, το Φεβρουάριο του 2010 39.230€ και το Μάρτιο του 2010 36.865€)

«Η συνεχιζόμενη καθυστέρηση και μείωση των μηνιαίων θεσμοθετημένων πόρων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης κατά 35%, η μη απόδοση της ΣΑΤΑ Α’ Τριμήνου 2010, η μειωμένη επιστροφή της β’ ετήσιας δόσης των παρακρατηθέντων της δεκαετίας 1994-2004 κατά 12%, η μη απόδοση των δημοσίων εσόδων από τα τέλη διαφήμισης και το φόρο ζύθου από όλο το 2009, η μείωση των τελών κυκλοφορίας που αποδίδονται στους Δήμους από 90% σε 50% και ακόμη η διακοπή λειτουργίας και χρηματοδότησης έργων των Δήμων από το ΕΣΠΑ και το ΘΗΣΕΑ για τον οποίο συνεχίζεται η παρακράτηση πόρων των ΟΤΑ, δημιουργούν οικονομική ασφυξία στους Δήμους και οδηγούν πάνω από τους μισούς στο δανεισμό και στη χρεοκωπία», υπογραμμίζει σχετικά ο Πρόεδρος της ΤΕΔΚ Νομού Θεσσαλονίκης κ.Βασ. Παπαγεωργόπουλος, Δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

Με τα δεδομένα αυτά το Δ.Σ. της ΤΕΔΚ αποφάσισε στην τελευταία συνεδρίασή του να ξεκινήσει αγωνιστικές κινητοποιήσεις και συγκεκριμένα:
1. Αύριο 8 Απριλίου αναστέλλεται η άσκηση των κρατικών αρμοδιοτήτων που προβλέπονται στο άρθρο 75 του ΔΚΚ.
2. Αύριο 8 Απριλίου τα μέλη του Δ.Σ. της ΤΕΔΚ Νομού Θεσσαλονίκης και οι Δήμαρχοι του Νομού θα συμμετέχουν στην παράσταση διαμαρτυρίας που θα ξεκινήσει με συνάντηση στις 12 το μεσημέρι στην Πλατεία Κλαυθμώνος και στη συνέχεια μετάβαση στο Υπουργείο Εσωτερικών.

«Δεδομένου του οικονομικού αδιεξόδου στο οποίο έχουν περιέλθει οι περισσότεροι Δήμοι της χώρας σας καλούμε να συμμετέχετε στις ανωτέρω κινητοποιήσεις διεκδικώντας την εφαρμογή του Συντάγματος, των νόμων και της Ευρωπαϊκής Χάρτας Τοπικής Αυτοδιοίκησης, προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα για το έργο μας, τους εργαζόμενους στους Δήμους και για τους ίδιους τους πολίτες και την ποιότητα της ζωής τους. Τα οικονομικά προβλήματα δεν «βλέπουν» κόμματα και χρώματα. Οφείλονται στην άδικη σε έκταση παρακράτηση των θεσμοθετημένων πόρων της Τ.Α.», υπογραμμίζει ο κ.Παπαγεωργόπουλος, καλώντας τους Δημάρχους να συμμετέχουν μαζικά στις κινητοποιήσεις.


Αναρτήθηκε από taxalia στις 10:02:00 μ.μ.


Διαβάστε περισσότερα: http://taxalia.blogspot.com/2010/04/blog-post_2513.html#ixzz0kRaxhv07

Το νομοσχέδιο για τους ημιυπαίθριους

Με κόστος που ξεκινά από το 5% και φτάνει το 15% της αντικειμενικής αξίας θα πραγματοποιηθεί η τακτοποίηση των ημιυπαιθρίων, ενώ τα χρήματα από το πρόστιμο θα καταλήξουν σε ειδικό, «πράσινο» ταμείο.

Αναλυτικότερα, για την πρώτη κατοικία εντός σχεδίου πόλης το κόστος τακτοποίησης θα ισούται με 5% επί της αντικειμενικής αξίας για τους ημιυπαίθριους έως 25 τμ, 7% για τους χώρους με εμβαδόν από 25 τμ έως 75 τμ και 9% για τους μεγαλύτερους.

Για τις κατοικίες εκτός σχεδίου το αντίστοιχο κόστος ισούται με το 6%, 8% και 10% της αντικειμενικής αξίας, ανάλογα με το εμβαδόν.

Υψηλότερες θα είναι οι χρεώσεις για τα ακίνητα άλλης χρήσης και θα ξεκινούν από το 7,5% και θα φτάνουν έως το 15%.

Όσον αφορά στις πρώτες κατοικίες εντός σχεδίου πόλης το κόστος νομιμοποίησης θα ισούται με 5% επί της αντικειμενικής αξίας για τους ημιυπαίθριους έως 25 τμ, 7% για τους χώρους με εμβαδόν από 25 τμ έως 75 τμ και 9% για τους μεγαλύτερους.

Για τις κατοικίες εκτός σχεδίου θα ισχύει τιμολόγιο με πρόστιμα που ισούνται με το 6%, 8% και 10% της αντικειμενικής αξίας.

Υψηλότερες θα είναι οι χρεώσεις για τα ακίνητα άλλης χρήσης και θα ξεκινούν από το 7,5% και θα φτάνουν έως το 15%.

Μέσα σε μια πενταετία θα ελεγχθούν όλα τα κτήρια, μέσω και των ενεργειακών επιθεωρητών, ενώ για τις νέες οικοδομές ο έλεγχος θα γίνει μέσα από την υποχρεωτική ηλεκτρονική ταυτότητα του κτηρίου.

Οι ρυθμίσεις για τους ημιυπαίθριους

Εμβαδό μη νόμιμου δηλούμενου χώρου (τ.μ.) ακινήτου Ακίνητα πρώτης κατοικίας Λοιπά ακίνητα κατοικίας Ακίνητα άλλης χρήσης (μη κατοικίας)
ΑΚΙΝΗΤΑ ΕΝΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ ΠΟΛΕΩΣ Ή ΕΝΤΟΣ ΟΡΙΩΝ ΟΙΚΙΣΜΩΝ
Μικρότερος των 25 τ.μ. 5% 6% 7,5%
Μεγαλύτερος των 25 και μικρότερος των 75 τ.μ. 7% 8,5% 10,5%
Μεγαλύτερος των 75 τ.μ. 9% 11% 13,5%
ΑΚΙΝΗΤΑ ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ ΠΟΛΕΩΣ Η ΕΚΤΟΣ ΟΡΙΩΝ ΟΙΚΙΣΜΩΝ
Μικρότερος των 25 τ.μ. 6% 7,2% 9%
Μεγαλύτερος των 25 τ.μ. και μικρότερος των 75 τ.μ. 8% 9,6% 12%
Μεγαλύτερος των 75 τ.μ. 10% 12% 15%

Παράλληλα, στο νομοσχέδιο, το οποίο εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο, προβλέπεται η δημιουργία «πράσινου ταμείου» στο οποίο θα καταλήγουν τα «πρόστιμα» που θα κληθούν να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων για τους παράνομα κλεισμένους ημιυπαίθριους χώρους.

«Δεν νομιμοποιούμε την αυθαιρεσία για λόγους αρχής. Προσπαθούμε να εξασφαλίσουμε κάποια χρήματα για να αποκαταστήσουμε την περιβαλλοντική ζημιά και να εξοικονομήσουμε χρήματα για μια άλλου είδους ανάπτυξη», δήλωσε ενώπιον του υπουργικού συμβουλίου η Τίνα Μπιρμπίλη, παρουσιάζοντας τη ρύθμιση.

Από το πράσινο ταμείο θα χρηματοδοτούνται αναπλάσεις στις περιοχές όπου βρίσκονται τα ακίνητα με τους παράνομους ημιυπαίθριους.

Στο νομοσχέδιο υπάρχουν ρυθμίσεις και για τα υπόγεια που άλλαξαν χρήση.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος προχωρά ακόμη στην κατάργηση των διατάξεων Σουφλιά για την απόσταση του υπογείου από τον εξωτερικό χώρο (διατηρείται το 1,5 μέτρο), ενώ δεν θα ισχύσει και η διάταξη που αφορά στην προσμέτρηση των γκαράζ στον συντελεστή δόμησης.

Οι ημιυπαίθριοι χώροι στα νεότευκτα κτήρια θα καλύπτουν το 15%, ενώ αυξήθηκε η μέγιστη διάστασή τους σε 2,5Χ2,5 μέτρα.
antinews.gr

"Η χρεοκοπία για την Ελλάδα μοιάζει αναπόφευκτη - Μπορεί να συμβεί ακόμη και μέσα στο έτος"

Νέες δηλώσεις, η μια πιο τρομακτική από την άλλη, έρχονται να συνθέσουν το παζλ της αρνητικής φημολογίας που επικρατεί το τελευταίο διάστημα αναφορικά με την πορεία της ελληνικής οικονομίας, την ώρα που το ελληνικό χρηματιστήριο κατρακυλά και τα spread εκτοξεύονται σε επίπεδα ρεκόρ.

«Χωρίς βοήθεια από την ΕΕ και το ΔΝΤ η Ελλάδα ενδέχεται να μην μπορέσει να ανταπεξέλθει στο χρέος της και να χρεοκοπήσει εντός του έτους. Η χρεοκοπία μοιάζει αναπόφευκτη». Η εν λόγω δήλωση ανήκει στον Stephen Jen της BlueGold Capital Management. «Η όποια βοήθεια λάβει η χώρα πρέπει να εντυπωσιάσει τις αγορές» προσθέτει.Οι ανησυχίες για την Ελλάδα συνεχίζουν να βαραίνουν τις αγορές.
«Το σχέδιο στήριξης της Ελλάδας στερείται σαφήνειας. Δεν κατάφερε ούτε τις αγορές να ηρεμήσει, ούτε τα επιτόκια δανεισμού να μειώσει» υπογραμμίζει από την πλευρά του ο Mohamed El-Erian, διευθύνων σύμβουλος της Pacific Investment Management.
Πρόκειται για ένα κύμα ανησυχιών που βρίσκεται σε εξέλιξη, δήλωσε νωρίτερα σήμερα ο Mark Luschini, ανώτατο στέλεχος της Janney Montgomery Scott. «Οι επενδυτές δεν σταματούν να έχουν στραμμένο το βλέμμα τους στην ελληνική αγορά ομολόγων» συμπλήρωσε.

news@bankingnews.gr

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 9-04-2010 στην Κοζάνη ο Αντώνης Σαμαράς

















Την Παρασκευή 9 Απριλίου 2010 και ώρα 4.00 μ.μ.,στο Εκθεσιακό Κέντρο στα Κοίλα Κοζάνης θα παραβρεθεί στην προσυνεδριακή θεματική συνδιάσκεψη για την «ενεργειακή πολιτική και τις γενικότερες πολιτικές εξελίξεις» ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνης Σαμαράς, καθώς και o Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου κ.Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Προάγγελος πολιτικών εξελίξεων το spread

Φοβερό και ανεπανάληπτο ξύλο πέφτει τώρα από τις αγορές με το spread του δεκαετούς ομολόγου να έχει υπερβεί τις 400 μονάδες και να οδεύει προς τις 410. Έντρομοι στο Μαξίμου προσπαθούν να σωθούν από τον διασυρμό αλλά οι αμείλικτες αγορές και οι κερδοσκόποι δεν σταματούν πουθενά.

Πριν από λίγο κορυφαίος υπουργός παρομοίαζε την κυβέρνηση με την Άρσεναλ που χθες το βράδυ έφαγε τέσσερα γκολ από τον Μέσι επειδή ... τόλμησε να σκοράρει πρώτη μέσα στο γήπεδο της Μπαρτσελόνα! Οι πολιτικές εξελίξεις αναμένονται ραγδαίες τα επόμενα εικοσιτετράωρα , αν δεν υπάρξει κάποια σοβαρή παρέμβαση από το εξωτερικό.

Ο Σαμαράς έχει ειδοποιηθεί σχετικά και όπως λέγεται στην πολιτικοδημοσιογραφική πιάτσα, τίποτα δεν μπορεί πλέον να αποκλειστεί από τη στιγμή που οι αγορές δείχνουν με τον πλέον επαχθή και επώδυνο τρόπο, ότι έχουν άρει την εμπιστοσύνη τους στον Παπανδρέου και την κυβέρνηση του.

parapolitika.gr

Ο φαύλος κύκλος που δεν σταματά…

Του Γιώργου Σαρρή
Και τώρα τι; Θα συνεχίσουμε να λέμε πως αναμένεται “ταχεία αποκλιμάκωση των επιτοκίων δανεισμού”; Ότι το αποτέλεσμα της πρόσφατης συνόδου ήταν μεγάλη επιτυχία;
Τα spreads πήραν ξανά την ανηφόρα και μάλιστα με τρόπο πιο άγριο από την προηγούμενη φορά κι όποιος αντέξει. Οι φήμες σήμερα στις αγορές οργιάζουν οτι η Ελλάδα προσπαθεί να αλλάξει τη συμφωνία , βλέποντας οτι τα ανταλλάγματα που θα ζητήσει το ΔΝΤ είναι παραπάνω από σκληρά και απάνθρωπα.Η κυβέρνηση διαψεύδει αλλά ποιός την ακούει. Άλλωστε στις αγορές μετράει η φήμη, όχι η αλήθεια! Κι εμείς το δεχόμαστε κι ελπίζουμε σε καλύτερες μέρες έτσι χωρίς κανένα κόπο!Γιατί άραγε; Επειδή γέμισαν οι δρόμοι κεράκια στον επιτάφιο; Εντάξει κι εγώ αυτό θα ήθελα.Να κάνω τον σταυρό μου κι ο καλός Θεούλης να φροντίζει για τα υπόλοιπα, αλλά μόνο έτσι δεν είναι. Αυτό που συμβαίνει σήμερα είναι ένα φαινόμενο που δεν δείχνει να έχει επιστροφή. Οι κάτοχοι ομολόγων διαβάζοντας την συνέχεια της κρίσης πουλάνε τίτλους για να αγοράσουν με καλύτερους όρους. Για την ακρίβεια σορτάρουν άγρια τα ελληνικά ομόλογα ποιος ξέρει με τι μόχλευση(leverage) στέλνοντας το spread στον ουρανό και την οικονομία στην κόλαση.Είμαστε ήδη στις 400μ.β. και οι πληροφορίες λένε ότι δεν υπάρχουν αγοραστές σε αυτά τα επίπεδα.Το που θα φτάσει σε χρόνο σύντομο μένει να το δούμε. Και όλα αυτά κάτω από τα βλέμματα της ΕΤ και της ΕΕ που όχι μόνο δεν κάνει τίποτα , αλλά πιο πολύ σκέφτεται ότι έρχεται η σειρά και άλλων και μάλιστα πολύ ισχυρότερων από εμάς. Έχουμε μπει σε έναν φαύλο κύκλο που οδηγεί σε μονοπάτια πολύ σκοτεινά με μαθηματική ακρίβεια. Είναι βέβαιο από την χαλαρή αντίδραση του κόσμου, ότι ο λαός δεν έχει ιδέα τι τον περιμένει. Είναι καθήκον όλων όσων καταλαβαίνουν, στόμα με στόμα να πούμε την αλήθεια, ακόμα κι αν μας πούν κινδυνολόγους και γραφικούς, να φωνάξουμε ότι αν τώρα δεν αντιδράσουμε μαζικά και δυναμικά -και μάλιστα καλό θα ήταν πανευρωπαικά- θα βρεθούμε μπροστά σε μια κατάσταση που καθόλου δεν είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε. Και βέβαια είναι καθήκον και της κυβέρνησης και της τηλεόρασης να σταματήσει να σκορπάει παραμύθια και ψεύτικες ελπίδες ότι όλα θα πάνε καλά, γιατί ο εχθρός είναι ήδη προ των πυλών. Μακάρι να κάνω τραγικό λάθος σε όλα όσα λέω, αλλά δυστυχώς δεν κάνω.Ας κοιταχτούμε στον καθρέφτη, ας μαζέψουμε όλο το κουράγιο μας, ας δούμε τους διπλανούς μας σαν συντρόφους κι αδέλφια σε μια μάχη που πρέπει να δοθεί κι ας πάρουμε τις αποφάσεις μας.

Οι όροι που βάζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην Ελλάδα

Από κόσκινο περνούν από σήμερα την ελληνική οικονομία τα 12 στελέχη του ΔΝΤ, τα οποία έχουν μεν τυπικά ρόλο παροχής τεχνικής βοήθειας στην κυβέρνηση, αλλά στην πράξη θα κάνουν μια πρώτη εκτίμηση της δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας. Η εκτίμηση αυτή θα μετρήσει τόσο για τις αγορές όσο και για το ίδιο το Ταμείο, προκειμένου να αξιολογήσει τις πιθανότητες ενεργοποίησης του μηχανισμού στήριξης της Ελλάδας.
Ο όροι
Πληροφορίες από την Ουάσιγκτον, όπου τη Μ. Πέμπτη συζητήθηκε το θέμα της Ελλάδας, αναφέρουν τα εξής σχετικά με μια πιθανή ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξής της:
1.Δεν πρόκειται να ζητηθούν πρόσθετα μέτρα για φέτος, αλλά μόνο για το 2011 και το 2012.
2.Δεν έχει προσδιορισθεί το ποσό που θα δοθεί, αν και οι δυνατότητες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου φτάνουν στα 20 δισ. ευρώ.
Δεδομένου, όμως, ότι η απόφαση της Συνόδου Κορυφής προβλέπει ότι η αναλογία της βοήθειας που θα δώσει η Ευρωπαϊκή Ενωση με αυτήν του ΔΝΤ πρέπει να είναι 2 προς 1, θεωρείται απίθανο να εξαντληθεί το πλαφόν αυτό, διότι τότε η Ενωση θα έπρεπε να συνεισφέρει 40 δισ. ευρώ.
3.Ως προς το ύψος του επιτοκίου, το ΔΝΤ κυμαίνεται στο 2,5-3% στις χώρες που στηρίζει μέσω του υφιστάμενου μηχανισμού του. Ωστόσο και εδώ υπάρχει αβεβαιότητα, καθώς πρέπει να υπάρξει συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Ενωση και η γερμανίδα καγκελάριος κ. Ανγκελα Μέρκελ μίλησε προχθές για επιτόκια αγοράς 6-6,5%.
(Τα ΝΕΑ)

Τα "ψιλά" γράμματα στις περικοπές μισθών και επιδομάτων

Του Στέλιου Κράλογλου

Κανένας δημόσιος υπάλληλος δεν θα μπορεί πλέον να έχει αποδοχές μεγαλύτερες από 5.981 ευρώ τον μήνα (που είναι ο νέος μισθός των γενικών γραμματέων) εκτός εάν είναι δικαστικός γιατρός.

Στην εγκύκλιο που απέστειλε το υπουργείο Οικονομικών για την εισοδηματική πολιτική προβλέπεται ότι το ανώτατο ύψος των αμοιβών ισχύει πλέον για όλους, ενώ όσοι παίρνουν περισσότερα ή έχουν αμοιβές από δύο δουλειές του Δημοσίου θα χάσουν τα επιπλέον χρήματα. Για τους δικαστικούς τίθεται πλαφόν αμοιβών στις 8.594,4 ευρώ και για τους γιατρούς του ΕΣΥ πλαφόν στις 6.196,9 ευρώ.

Στο πλαφόν δεν συνυπολογίζονται επίδομα αλλοδαπής, αλλά λαμβάνονται υπόψη αποζημιώσεις από υπερωριακή απασχόληση, συμμετοχή σε συλλογικά όργανα ή συντάξιμες αποδοχές.

Οι περικοπές αφορούν 700.000 υπαλλήλους του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα και σύμφωνα με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, η περιοριστική εισοδηματική πολιτική θα φέρει στα δημόσια ταμεία 1.858 εκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, ψαλιδίζονται:

* Κατά 12% τα πάσης φύσεως επιδόματα και αποζημιώσεις

* Κατά 30% τα Δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα και το επίδομα αδείας

* Κατά 20% το επίδομα των δικαστικών και των μελών του ΝΣΚ για ταχύτερη διεκπεραίωση των υποθέσεων

* Κατά 50% οι αποζημιώσεις που λαμβάνουν τα μέλη των συλλογικών οργάνων διοίκησης των ΝΠΔΔ και τα μέλη των δ.σ. των ΝΠΙΔ για τη συμμετοχή τους σε αυτά

Ποίοι θίγονται και ποίοι εξαιρούνται

Οι μειώσεις επιδομάτων έχουν εφαρμογή και για τα αιρετά όργανα των ΟΤΑ, τους διοικητές, υποδιοικητές, προέδρους και αντιπροέδρους των ΝΠΔΔ, τους προέδρους, αντιπροέδρους και τα μέλη των ανεξάρτητων διοικητικών αρχών, καθώς και τους προέδρους, αντιπροέδρους, διευθύνοντες συμβούλους και εκτελεστικά μέλη ΔΣ των ΝΠΙΔ που ανήκουν στο κράτος, σε ΝΠΔΔ και σε ΟΤΑ ή επιχορηγούνται, σύμφωνα με τον οργανισμό τους, τακτικά από τον κρατικό προϋπολογισμό σε ποσοστό τουλάχιστον 50% του προϋπολογισμού τους.

Των περικοπών εξαιρούνται οικογενειακά και προνοιακά επιδόματα, ειδικών συνθηκών κ.λπ., τα οποία καταβάλλονται στο ύψος που ήταν στις 31.12.2009. Οι μειώσεις αφορούν τις μεικτές ακαθάριστες αποδοχές, ενώ αν οι περικοπές δεν έχουν γίνει μέχρι σήμερα, θα πραγματοποιηθούν υποχρεωτικά με την επόμενη μισθοδοσία, δηλαδή στα τέλη Απριλίου.

Οι περικοπές δεν αφορούν εταιρείες στις οποίες το Δημόσιο κατέχει μόνο του ή από κοινού με νομικά πρόσωπα κάτω του 50% του μετοχικού κεφαλαίου, καθώς και τις τράπεζες.

Επειδή οι μειωμένες αποδοχές γίνονται από τον Μάρτιο και μετά, η διαφορά που προκύπτει για το διάστημα από την αρχή του έτους θα κρατηθεί το πολύ μέχρι 8 μήνες και αναλόγως του ποσού αυτής (αφορά μεικτές αποδοχές μετά την αφαίρεση των κρατήσεων) και το αργότερο μέχρι 31.12.2010.

Αν ο δημόσιος υπάλληλος έτυχε και πήρε σύνταξη στο διάστημα αυτό, τότε η διαφορά λόγω της μείωσης των αποδοχών θα παρακρατηθεί από τη σύνταξή του ή σε περίπτωση μεταβίβασης από τη σύνταξη των μελών της οικογένειάς του.

Πόσο μειώνεται κάθε επίδομα

Οι πρόσθετες μηνιαίες αποδοχές δεν μπορεί να ξεπερνούν το 25% από 50% των συνολικών μηνιαίων αποδοχών της οργανικής θέσης του υπαλλήλου μαζί με τα επιδόματα.

Μειώνεται 12% και το επίδομα εξωδιδακτικής απασχόλησης εκπαιδευτικών από 15.3.2010, το οποίο για τους πρώτους δυόμισι μήνες του έτους ορίστηκε σε 316,96 ευρώ. Σταθερά στα 440-624 ευρώ το επίδομα αποτελεσματικότερης διεκπεραίωσης και 700,48 ευρώ πάγιας αποζημίωσης των δικαστικών, ενώ για το ΝΣΚ είναι 440-880 ευρώ και 700,48 έως 836 ευρώ αντίστοιχα.

Μειωμένη 12% στα 374,08 ευρώ είναι η μηνιαία αποζημίωση όσων εργάζονται σε γραφεία βουλευτών και κομμάτων.

Στα 394,24 ευρώ το ειδικό επίδομα αντικατάστασης οργάνων των μουσικών, 63,29 ευρώ των ειδικών συνθηκών, 516,74 -723,01 ευρώ επιφυλακής γιατρών ΕΣΥ.

Στις 40 ώρες από 60 ορίστηκε το ανώτατο όριο υπερωριακής εργασίας από 1.3.2010. Οι υπερωρίες (εξαιρέσιμες και νυχτερινά) θα φτάνουν μέχρι 60 ώρες από 90 για γραφεία Προέδρου Δημοκρατίας, προέδρου και αντιπροέδρου κυβέρνησης, υπουργών και αναπληρωτών υπουργών, υφυπουργών, γενικής γραμματείας κυβέρνησης, γραφείων βουλευτών και ευρωβουλευτών, πολιτικών κομμάτων, επιτρόπου στην ΕΕ.

Στις 50 από 70 οι ώρες για γραφεία γενικών και ειδικών γραμματέων, διοικητών και υποδιοικητών Ασφαλιστικών Οργανισμών.

Τα συλλογικά όργανα θα συνεδριάζουν εντός του κανονικού ωραρίου και δεν θα παίρνουν καμιά πρόσθετη αμοιβή. Ορίζεται στα 50 ευρώ ανά συνεδρίαση η αποζημίωση και μέχρι 50 συνεδριάσεις μηνιαίως για ιδιώτες μέλη συλλογικών οργάνων.

Στις 60 οι ημέρες εκτός έδρας, στα 500 (300 για Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πειραιά και πόλεις κάτω των 100.000 κατοίκων) χιλιόμετρα οι μετακινήσεις, 160 (από 120) και 120 (από 80) χιλιόμετρα οι διανυκτερεύσεις, 50 χιλιόμετρα για αιρετούς κ.λπ.
Από capital.gr

Εκρηξη spreads και μπάχαλο, με επίκεντρο... δήλωση Γιώργου-ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ ΟΣΩΝ ΕΙΠΕ ΓΙΑ «ΠΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ», ΜΙΑ ΔΗΛΩΣΗ ΠΑΓΚΑΛΟΥ ΚΑΙ ΕΝΑΣ «ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΣ» ΕΣΤΡΕΨΑΝ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΤΗΝ ΚΑΝΝΗ ΤΟΥ ΠΙΣΤΟΛΙΟΥ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΠΛΕΥΡΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ


Ο «μηχανισμός στήριξης» της Ελλάδας, ο οποίος αποφασίστηκε στην πρόσφατη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, δεν λειτουργεί μέχρι στιγμής σαν «πιστόλι πάνω στο τραπέζι» απέναντι στις αγορές, όπως ήθελε η ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να βελτιώσει τους όρους δανεισμού της χώρας.
Η επιδίωξη της κυβέρνησης να γίνει ο μηχανισμός αυτός «πιο αποτελεσματικός», την οποία θα θέσει η Ελλάδα στην ομάδα εργασίας που θα συγκροτήσει ο πρόεδρος της Ε.Ε. Βαν Ρόμπαϊ, προκάλεσε χθες μεγάλη σύγχυση, καθώς συνδέθηκε με μια δήλωση ανώνυμου αξιωματούχου σε γερμανική ιστοσελίδα, η οποία είχε αποτέλεσμα την εκρηκτική άνοδο, για μερικές ώρες, των spreads.

Ο Ελληνας κυβερνητικός αξιωματούχος, τον οποίο επικαλέστηκε η γερμανική ιστοσελίδα, έκανε μια ερμηνεία όσων είπε πρόσφατα ο πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο για τον μηχανισμό στήριξης, με αποτέλεσμα να προκληθεί αναστάτωση, καθώς την ανώνυμη δήλωση αναμετέδωσε σε όλον το κόσμο το πρακτορείο «Ρόιτερ», δίνοντας την εντύπωση ότι η Ελλάδα δεν είναι ικανοποιημένη με την απόφαση και επιδιώκει να γίνει ο μηχανισμός καθαρά ευρωπαϊκός, χωρίς εμπλοκή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Ομως, ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου χθες το απόγευμα διέψευσε κατηγορηματικά ότι η Ελλάδα έχει κάνει οποιαδήποτε ενέργεια για να αλλάξουν οι όροι της συμφωνίας για τον μηχανισμό στήριξης.

Στο υπουργικό

Το θέμα ανακινήθηκε την περασμένη Τρίτη, όταν ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο, είπε επί λέξει (όπως έγραψε την επομένη η «Ε»): «Στο τραπέζι υπάρχουν και οι δικές μας προτάσεις, όπως και οι προτάσεις των σοσιαλιστών για ένα μηχανισμό στήριξης πιο αποτελεσματικό, πιο πρακτικό και πιο γρήγορο για τις δανειακές ανάγκες των χωρών. Η συζήτηση θα ανοίξει με την ομάδα εργασίας που προτάθηκε και υιοθέτησε ο πρόεδρος της Ε.Ε. Βαν Ρόμπαϊ. Εκεί θα συμμετάσχουμε για να μπορέσουμε να προωθήσουμε μια πιο αποτελεσματική πρόταση».

Το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν ήταν ικανοποιημένη από την ευρωπαϊκή απόφαση είχε αποτυπωθεί και στα λόγια του αντιπρόεδρου Θ. Πάγκαλο, ο οποίος είχε πει σε εκπομπή της κρατικής τηλεόρασης: «Δεν είμαι ικανοποιημένος από τη συμφωνία στις Βρυξέλλες. Η Ε.Ε. δεν έχει συνειδητοποιήσει ακόμα ότι χρειάζεται ισχυρή άμυνα εναντίον των κερδοσκόπων».


Τα όσα είπε στο υπουργικό συμβούλιο τη Μ. Τρίτη ο Γ. Παπανδρέου προκάλεσαν ερμηνείες οι οποίες πυροδότησαν τη χθεσινή εκτόξευση των spreads και των επιτοκίων δανεισμού
Η συζήτηση για αλλαγή του μηχανισμού στήριξης, με βάση και τις προτάσεις των σοσιαλιστών, στις οποίες αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, πυροδοτήθηκε εκ νέου χθες από τη δήλωση του ανώνυμου κυβερνητικού αξιωματούχου, τον οποίο αναζητούν ματαίως στην κυβέρνηση. Ο αξιωματούχος αυτός «μετέφερε» (υποτίθεται) την άποψη της ελληνικής κυβέρνησης ότι, μεταξύ των αλλαγών που επιδιώκει, είναι ο μηχανισμός να είναι καθαρά ευρωπαϊκός, χωρίς εμπλοκή του ΔΝΤ, το οποίο επιβάλλει σκληρούς όρους.

«Ανοησίες»

Η «δήλωση» αυτή οδήγησε σε μεγάλη άνοδο των spreads και υποχρέωσε τον υπουργό Οικονομικών να προβεί σε κατηγορηματική διάψευση. Μάλιστα, αρμόδια υψηλόβαθμη κυβερνητική πηγή χαρακτήριζε «ανοησίες» όσα φέρεται να είπε ο ανώνυμος κυβερνητικός αξιωματούχος στη γερμανική ιστοσελίδα. «Η απόφαση της Ε.Ε. είναι δεδομένη, όπως και η συμμετοχή του ΔΝΤ στον μηχανισμό στήριξης. Αλλιώς, δεν θα τη δεχόταν η Γερμανία. Επομένως αυτή η συζήτηση δεν έχει νόημα», έλεγε η ίδια πηγή.

Επίσης, πηγές του μεγάρου Μαξίμου έλεγαν κατηγορηματικά ότι όσα είπε ο πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο την περασμένη βδομάδα δεν έχουν καμιά σχέση με αυτά που φέρεται να είπε χθες η ανώνυμη πηγή στη γερμανική ιστοσελίδα. «Η κυβέρνηση έχει μια γραμμή. Οποιος έχει άλλη άποψη να την πει δημόσια, χωρίς να κάνει ερμηνείες», έλεγαν συνεργάτες του πρωθυπουργού.

Πάντως, σχετικά με την αναφορά του κ. Παπανδρέου στο υπουργικό συμβούλιο για ένα μηχανισμό στήριξης πιο αποτελεσματικό, άλλη, επίσης αρμόδια, κυβερνητική πηγή έλεγε ότι «εντάσσεται στο πλαίσιο των προτάσεων των Ευρωπαίων σοσιαλιστών». Ομως, «η κυβέρνηση σήμερα δεν θέτει κανένα θέμα αλλαγής των όρων της πρόσφατης συμφωνίας», πρόσθεσε η ίδια πηγή. *

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, 7-04-2010

Άκυρο για Παγκάλο, ο Παπανδρέου στο κάδρο.

Η Ελευθεροτυπία βάζει στο κάδρο των υπό αναζήτηση εύθυνων τον Γ. Παπανδρέου και αποκαλύπτει: Εκρηξη spreads και μπάχαλο, με επίκεντρο… δήλωση Γιώργου

Ο «μηχανισμός στήριξης» της Ελλάδας, ο οποίος αποφασίστηκε στην πρόσφατη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, δεν λειτουργεί μέχρι στιγμής σαν «πιστόλι πάνω στο τραπέζι» απέναντι στις αγορές, όπως ήθελε η ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να βελτιώσει τους όρους δανεισμού της χώρας.
Ο Ελληνας κυβερνητικός αξιωματούχος, τον οποίο επικαλέστηκε η γερμανική ιστοσελίδα, έκανε μια ερμηνεία όσων είπε πρόσφατα ο πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο για τον μηχανισμό στήριξης, με αποτέλεσμα να προκληθεί αναστάτωση,

Το θέμα ανακινήθηκε την περασμένη Τρίτη, όταν ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο, είπε επί λέξει (όπως έγραψε την επομένη η «Ε»):

Παπανδέου: «Στο τραπέζι υπάρχουν και οι δικές μας προτάσεις, όπως και οι προτάσεις των σοσιαλιστών για ένα μηχανισμό στήριξης πιο αποτελεσματικό, πιο πρακτικό και πιο γρήγορο για τις δανειακές ανάγκες των χωρών. Η συζήτηση θα ανοίξει με την ομάδα εργασίας που προτάθηκε και υιοθέτησε ο πρόεδρος της Ε.Ε. Βαν Ρόμπαϊ. Εκεί θα συμμετάσχουμε για να μπορέσουμε να προωθήσουμε μια πιο αποτελεσματική πρόταση».

Το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν ήταν ικανοποιημένη από την ευρωπαϊκή απόφαση είχε αποτυπωθεί και στα λόγια του αντιπρόεδρου Θ. Πάγκαλο, ο οποίος είχε πει σε εκπομπή της κρατικής τηλεόρασης: «Δεν είμαι ικανοποιημένος από τη συμφωνία στις Βρυξέλλες. Η Ε.Ε. δεν έχει συνειδητοποιήσει ακόμα ότι χρειάζεται ισχυρή άμυνα εναντίον των κερδοσκόπων».

==============

Σχόλιο: Πέρα από τα προφανή που αφορούν το στοιχειώδες απόρρητο των συνεδριάσεων του υπουργικού συμβουλίου σε τέτοια κρίσιμα θέματα, θαυμάζουμε μια κυβέρνηση στην οποία ο ένας «δίνει τον άλλο στεγνά».

Βεβαίως τι να πρωτοθυμηθεί κάνεις από τις δηλώσεις επί των δηλώσεων; «Κομάντος» της ΕΥΠ στη μάχη κατά των κερδοσκόπων και των hedges funds; Το δάνειο που θα παίρναµε από την Κίνα; Την εύστοχη παρομοίωση της Ελλάδας µε τον «Τιτανικό»; Την επίσηµη ανακήρυξη της χώρας σε πρωταθλήτρια της διαφθοράς; Την εµπλοκή του ΔΝΤ; Η «Wall Street Journal» έφτασε στο σηµείο να κάνει έκκληση στους πάσης φύσεως «αξιωµατούχους» να κλείσουν το στόµα τους διότι «κάθε φορά που το ανοίγουν, η χώρα τους δανείζεται µε χειρότερους όρους».

Την χαζοχαρά μας για την απόφαση της 25 Μαρτίου το διαγγελμα στο Ζάπειο ή το λεφτά υπάρχουν.
Δημοσιεύθηκε από:το μεγαλύτερο blog της πόλης, Γιάννης Παπαϊωάννου